SVIJET JE NAŠE PLATNO: Dvanaesti PitchWise festival će predstaviti 70 umjetnica, muzičarki, teoretičarki i književnica

[ssba]
August 31st, 2017

PitchWise (PW), feministički  festival ženske umjetnosti i aktivizma u BiH koji okuplja umjetnice/ke i aktivistkinje/e različitih generacija diljem države i svijeta ove godine će predstaviti radove oko 70 umjetnica, muzičarki, teoretičarki, voditeljica radionica, književnica, feministkinja različitih generacija, iz BiH, regije i cijeloga svijeta! Dvanaesti po redu PW će se održati od 7. septembra do 10. septembra 2017. u Sarajevu u JU Centar za kulturu Kantona Sarajevo (bivši BKC) i Art kinu Kriterion.

 

- Festival smo pokrenule vođene potrebom da zauzmemo javni prostor i da ga preobrazimo u mjesto susreta koje okuplja društveno angažovane umjetnice, aktivistkinje, teoretičarke, feministkinje i sve zainteresovane za ženska pitanja u BiH i regiji. Centralna tema dvanaestog po redu PitchWise festivala jeste: SVIJET JE NAŠE PLATNO / SVAKO ISKUSTVO ŽENE JE JEDNAKO VAŽNO I ZNAČAJNO! Zato kreiramo prostor da čujemo različita iskustva žena kako bismo kreirale zajedničku historiju razumijevanja i tolerancije. Samo onda kada svako mjesto na svijetu bude sigurno i mi ćemo biti sigurne, poručuju organizatorice iz Fondacije Cure.

 

PW 2017

Na XII PW festivalu obezbijedit će transfer znanja, iskustva, narative žena širom svijeta, a sve u cilju preuzimanja odgovornosti i povezivanja žena sa svih strana svijeta i iz svih konteksta. Ove godine prostor zauzimamo da bi pričale o ženskom tijelu, razumu, slobodi, sigurnosti.

 

- Šta se dešava ovdje i sada ima uticaja posvuda! Svijet nije sigurno mjesto žene i neće biti sve dok u svakom dijelu svijeta žena nema slobodu da odlučuje o svom životu i tijelu. Politička pozicija Fondacije CURE iz koje nastaje PW predstavlja našu osnovnu prizmu djelovanja kroz feministički aktivizam usmjeren na pokretanje pozitivnih društvenih promjena. PW je ukorijenjen u ideji da transformativna moć umjetnosti potiče i osnažuje individuu da bude pozitivna promjena za sebe i svoje okruženje. Politički angažovanu umjetnost razumijemo kao kreativni proces propitivanja, razotkrivanja, analize, transformacije, dekonstrukcije vlastitih pozicija i uloga u društvu, unutrašnjih stanja i pitanja identiteta u raznolikom spektru kako ih poznajemo u stvarnosti, kažu organizatorice.

 

Osnovni cilj PitchWise festivala kao ideje i zajednice osoba koje rade ka uspostavljanju ravnopravnosti spolova i rodova jeste činiti i promovisati pozitivne promjene u direktnom okruženju kroz angažovanu umjetnost.

 

Između ostalih na ovogodišnjem Festivalu moći ćete upoznati Coven Berlin kvir feministički umjetnički kolektiv, te Zahiru Kelly, umjetnicu, spisateljicu i sociokulturološku kritičarku iz Dominikanske Republike i SAD. Celokupni program ovogodišnjeg PitchWise festivala možete naći na web stranici Fondacije CURE , a možete ih pratiti i na FB stranici PitchWiseNapominjemo da je ulaz na sva dešavanja PitchWise festivala slobodan.

 

naslovna foto_Nude II  by Zahira Kelly
Najčitanije

Something is wrong.
Instagram token error.
Load MoreFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team