Sylvia Plath: 27. oktobar 1932. – 11. februar 1963.

[ssba]
October 27th, 2013

Ikona 20. vijeka, “ukleta pjesnikinja” Sylvia Plath, čiji su stihovi decenijama bivali u sjenci slave stečene činom samoubistva i mita o dramatičnom emotivnom životu, opstaje kao heroina neshvaćenih i buntovnih.

 

sylvia1 (1)

 

Rođena je u Bostonu 1932. godine. Iako najpoznatija po svojoj poeziji, Plath je također napisala polu-autobiografski roman, The Bell Jar pod pseudonimom Victoria Lucas, u kome je opisala svoju borbu s depresijom. Zajedno s Anne Sexton, Plath se pripisuje promicanje ispovjedne poezije – književnog pravca koga su stvorili Robert Lowell i W.D. Snodgrass. Plath je također poznata po privatnom životu koji su obilježili duševni problemi i brak s engleskim pjesnikom Tedom Hughesom. On je okončan Plathinim samoubistvom.

 

Sylvia je pjesnikinja romantične isključivosti, koncentracije na sebe samu, istraživanja unutarnjeg krajolika svoga bića. Priroda joj nikad ne donosi utjehu, ili pozitivno ispunjenje. Ona boravi u sferama halucinacije i duševne bolesti, i uvijek se iznova suočava s temom smrti. O njoj su napisane stranice i stranice eseja, književnih kritika, psiholoških analiza, ali u njihovom uvodu ili zaključku većinom bi stajalo da se Sylvijina poezija ne može odvojiti od njene biografije. Svoj život potpuno otkriva u svojoj poeziji. U njezinim pjesmama kao da nema granica između onog tko govori, onog kome se govori i onog o kome ili čemu se govori. Svi se ti subjekti i objekti prelijevaju, pretaču, prelaze jedan u drugi.

 

sylvia1

Njen osobni život i život u historiji kao da su zasjenjeni teretom nepodnošljive krivnje za koju nema iskupljenja na ovome svijetu. Ta se krivnja stapa s osjećajem egzistencijalne samoće i groze čovjeka koji je osuđen da živi dalje poslije Auschwitza, poslije Hiroshime. Sylvia Plath je u prvom redu pjesnikinja Ariela, zbirke od četrdesetak pjesama koje je napisala u posljednjim mjesecima života. Njen pjesnički izraz, koji je privukao pažnju naročito nakon ove zbirke, predstavio je novu, drugačiju poetiku, koja podrazumijeva prvenstveno upisivanje stanja vlastitog tijela i uma u stihove.

 

sylvia3

Rano ujutro 11. februara 1963. godine, Sylvia je otvorila prozor i zatvorila vrata u sobi gdje su bila njena djeca Frida i Nicholas, a zatim otišla u kuhinju i kleknula ispred rerne iz koje je sukljao plin. Okončala je svoj život. Budući da nije ostavila nikakvu oporuku, Ted Hughes je preuzeo odgovornost za objavljivanje njenih rukopisa. Godine 1981. objavljene su Sylvijine Sabrane pjesme. Za ovu zbirku Sylvia Plath je dobila Pulitzerovu nagradu i istovremeno postala prva književnica kojoj je ta nagrada posthumno dodijeljena. Sylvijini dnevnici objavljeni su 1982. godine.

 

Uslijedile su brojne biografije Sylvije Plath. Svi su imali potrebu analizirati je, procjenjivati, opravdavati ili osuđivati.

 

 

 

 
Najčitanije

Something is wrong.
Instagram token error.
Load MoreFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team