TERRA MAGICA ponovo u Sarajevu

0
March 19th, 2017

U prepunoj sali sarajevskog Meeting Pointa je u organizaciji tima sarajevskog vinskog festivala Sarajevo Wine Weekend održana dugo očekivana projekcija dokumentarnog filma Terra Magica slovenskog režisera Jure Breceljnika. Premijera filma je održana prije tačno godinu na istom mjestu i bila je, uz Sarajevo Wine Weekend održan u oktobru, jedan od najvažnijih vinskih događaja u BiH. Tom su se prilikom sarajevskoj publici predstavili akteri, preciznije zvijezde-vinari ovog filma: Aleš Kristančič (Movia), Marjan Simčič, Edi Simčič, Stojan Ščurek i Marko Skočaj (Dolfo). Upravo su porodice ovih pet vinara, čija tradicija proizvodnje vina seže i po nekoliko desetina, pa čak i stotina godina unazad zaslužno za svjetsku slavu regiona Goriških Brda ne samo u stručnim enološkim krugovima ili među poznavaocima i kolekcionarima vrhunskih vina, nego i šire. I ovog puta publika je, nakon projekcije filma, imala priliku probati ova sjajna vina.

 

Terra Magica (2)

 

Film je road-movie sniman u Goriškim Brdima i kroz fantastičnu fotografiju pripovijeda toplu i intimnu priču o nastajanju vina, o predanosti zemlji, suncu i vinogradarstvu. Film je sniman nešto manje od tri godine i svojevrsno je svjedočanstvo o trudu nekolicine ljudi koji su svojom strašću prema vinovoj lozi i zalaganjem vratili na scenu potpuno prirodnu proizvodnju vrhunskih vina, beskompromisno se držeći tradicije i služeći, a ne gospodareći vinogradu.

 

- Vinarstvo počinje sa zrelim vinogradom. Da dobiješ dobru lozu, moraš najprije imati oko 40 godina ulaganja. Tek onda dobijaš vino iz takve zrele loze. Ulaganje nisu samo pare, to je i vrijeme, a ono se ne može kupiti. Tradicija je također važna, jer neko ko ima tradiciju ima i šansu da bude dobar vinar, rekao je je Aleš Kristančič, ne bez razloga nazvan „liderom“ među kolegama vinarima, s obzirom na to da se njegova vina već decenijama nalaze na svjetskoj listi u kategoriji vrhunskih vina.

 

U filmu Terra Magica publika je imala priliku vidjeti kako i uz koliko predanosti nastaje vino čija cijena samo jedne boce na tržištu doseže vrtoglave cijene, koliko je ljubavi ali i dobre sreće neophodno da bi se, u konkurenciji zemalja koje imaju daleko dužu tradiciju u vinogradarstvu, stiglo do samog vrha i tamo ostalo.

 

Terra Magica (4)

 

Organizator Amir Beširević iz Finih Vina kaže:

 

- Misija Sarajevo Wine Weekenda, koji traje već skoro deceniju i po, je promocija vinske kulture i svega što prati plemenitu disciplinu vinogradarstva. Dovodeći „Terra Magicu“ u Sarajevo i BiH konačno smo uspjeli spojiti dvije stvari – Sarajevo odavno poznato po filmu i Sarajevo koje je konačno zaslužilo i status stjecišta vrhunskih vina i njihovih proslavljenih kreatora.

 

Najra Krvavac iz organizacijskog tima festivala je, obraćajući se publici prije projekcije filma, otkrila i planove Sarajevo Wine Weekenda u 2017. godini.

 

- Sarajevo Wine Weekend će, ove godine po prvi put, doživjeti i svoje mini-izdanje. U maju ćemo, u prelijepoj Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja, održati i Harvest 2016., festival svježih vina, rekla je Krvavac, naglašavajući da je ovaj satelitski festival organizovan na zahtjev publike i vinara.

 

Karte za film su bile rasprodane punu sedmicu prije projekcije, no postoji čvrsto obećanje organizatora da će i ostatak publike vidjeti ovo izvanredno filmsko putovanje uskoro na istoj lokaciji.

 

Terra Magica (5) Terra Magica (6) Terra Magica (7) Terra Magica (8)

 

 

 
Najčitanije
FBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team