TERRA MAGICA ponovo u Sarajevu

[ssba]
March 19th, 2017

U prepunoj sali sarajevskog Meeting Pointa je u organizaciji tima sarajevskog vinskog festivala Sarajevo Wine Weekend održana dugo očekivana projekcija dokumentarnog filma Terra Magica slovenskog režisera Jure Breceljnika. Premijera filma je održana prije tačno godinu na istom mjestu i bila je, uz Sarajevo Wine Weekend održan u oktobru, jedan od najvažnijih vinskih događaja u BiH. Tom su se prilikom sarajevskoj publici predstavili akteri, preciznije zvijezde-vinari ovog filma: Aleš Kristančič (Movia), Marjan Simčič, Edi Simčič, Stojan Ščurek i Marko Skočaj (Dolfo). Upravo su porodice ovih pet vinara, čija tradicija proizvodnje vina seže i po nekoliko desetina, pa čak i stotina godina unazad zaslužno za svjetsku slavu regiona Goriških Brda ne samo u stručnim enološkim krugovima ili među poznavaocima i kolekcionarima vrhunskih vina, nego i šire. I ovog puta publika je, nakon projekcije filma, imala priliku probati ova sjajna vina.

 

Terra Magica (2)

 

Film je road-movie sniman u Goriškim Brdima i kroz fantastičnu fotografiju pripovijeda toplu i intimnu priču o nastajanju vina, o predanosti zemlji, suncu i vinogradarstvu. Film je sniman nešto manje od tri godine i svojevrsno je svjedočanstvo o trudu nekolicine ljudi koji su svojom strašću prema vinovoj lozi i zalaganjem vratili na scenu potpuno prirodnu proizvodnju vrhunskih vina, beskompromisno se držeći tradicije i služeći, a ne gospodareći vinogradu.

 

- Vinarstvo počinje sa zrelim vinogradom. Da dobiješ dobru lozu, moraš najprije imati oko 40 godina ulaganja. Tek onda dobijaš vino iz takve zrele loze. Ulaganje nisu samo pare, to je i vrijeme, a ono se ne može kupiti. Tradicija je također važna, jer neko ko ima tradiciju ima i šansu da bude dobar vinar, rekao je je Aleš Kristančič, ne bez razloga nazvan „liderom“ među kolegama vinarima, s obzirom na to da se njegova vina već decenijama nalaze na svjetskoj listi u kategoriji vrhunskih vina.

 

U filmu Terra Magica publika je imala priliku vidjeti kako i uz koliko predanosti nastaje vino čija cijena samo jedne boce na tržištu doseže vrtoglave cijene, koliko je ljubavi ali i dobre sreće neophodno da bi se, u konkurenciji zemalja koje imaju daleko dužu tradiciju u vinogradarstvu, stiglo do samog vrha i tamo ostalo.

 

Terra Magica (4)

 

Organizator Amir Beširević iz Finih Vina kaže:

 

- Misija Sarajevo Wine Weekenda, koji traje već skoro deceniju i po, je promocija vinske kulture i svega što prati plemenitu disciplinu vinogradarstva. Dovodeći „Terra Magicu“ u Sarajevo i BiH konačno smo uspjeli spojiti dvije stvari – Sarajevo odavno poznato po filmu i Sarajevo koje je konačno zaslužilo i status stjecišta vrhunskih vina i njihovih proslavljenih kreatora.

 

Najra Krvavac iz organizacijskog tima festivala je, obraćajući se publici prije projekcije filma, otkrila i planove Sarajevo Wine Weekenda u 2017. godini.

 

- Sarajevo Wine Weekend će, ove godine po prvi put, doživjeti i svoje mini-izdanje. U maju ćemo, u prelijepoj Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja, održati i Harvest 2016., festival svježih vina, rekla je Krvavac, naglašavajući da je ovaj satelitski festival organizovan na zahtjev publike i vinara.

 

Karte za film su bile rasprodane punu sedmicu prije projekcije, no postoji čvrsto obećanje organizatora da će i ostatak publike vidjeti ovo izvanredno filmsko putovanje uskoro na istoj lokaciji.

 

Terra Magica (5) Terra Magica (6) Terra Magica (7) Terra Magica (8)

 

 

 
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team

FBL 1000x500 px