The Brew Pub – neobično pivo za otkačenu raju!

[ssba]
December 29th, 2017

Kada je urednica odredila da napišem priču o sceni craft pivarstva u Sarajevu, nisam bila sigurna da sam ja baš prava osoba za zadatak. Prvo, jer o pivu znam malo, drugo, jer o craft pivu znam još manje. Srećom priča o The Brew Pubu nije priča (samo) o craft pivu.

 

The Brew Pub (2)

 

The Brew Pub, uporno ih nazivam pubom, a zapravo su The Brew Co., prva mikropivara – pub u Bosni i Hercegovini, i zaslužuju puni naziv, ali su mi rekli da je sasvim OK da ih zovem Brew. Glavni Brew tim čine idejni tvorac i vlasnik, Orhan Galičić i marketing menadžer Harun Omić.

 

The Brew Pub (1)

 

- Kada odgovaram na pitanje odkud ja baš u craft pivarstvu, čini se da je sve došlo prirodno. Moj otac se već 20 godina bavi pivarstvom – tačnije uvozom i distribucijom svjetskih brendova, ali nas je uvijek privlačila ideja o našem vlastitom brendu koji možemo graditi od početka. Godina prekretnica za nas je bila 2014, kada smo se iz prve ruke upoznali s konceptom craft pivarstva i odlučili naučiti više o tome. Rezultat toga je The Brew Pub i naša priča, kaže Orhan Galičić.

 

Ideju da se bavi craft pivarstvom, Orhan je dobio na putovanju, u jednoj mikropivari.

 

- Sama ideja da jedan pub proizvodi svoje pivo je za mene bilo nešto veliko, jer sve vrijeme poslujemo u okruženju koje nije upoznato s ovim totalno “bizarnim” konceptom, međutim, nakon ugodno provedenog popodneva s domaćinima koji su ljubazno odgovarali na mojih milion pitanja o tome kako-šta-zašto, vratio sam se u Sarajevu s pregršt ideja. Uvidjeli smo da je craft pivarstvo naša prilika da sve godine vrijednog rada i dugogodišnje iskustvo stavimo na test, te damo sve od sebe da od prvog dana svi zajedno radimo na izgradnji domaćeg brenda – od sirovina koje koristimo, stilova piva, enterijera mikropivare-puba, pa sve do priče koju želimo da ispričamo našim budućim gostima i kupcima. Craft pivarstvo je idealan spoj nauke, kreativnosti i brojeva i kao takvo je predstavljalo idealan ali, istovremeno i ambiciozan projekat u koji smo htjeli da uđemo, kaže Orhan.

 

The Brew Pub (3)

 

Upoznavši se na fakultetu, Orhan i Harun su nekoliko godina kasnije, nakon dosta zajednički provedenog vremena, branstorminga i planova, kako kaže Harun, odlučili da zajedno i posluju, te na jedan nesvakidašnji način pristupe poslu, marketing i brendingu, te samom craft pivarstvu.

 

- Ono što je lijepo primjetiti u radu unutar ove kategorije je da se gosti našeg Puba, kupci naših craft piva i generalno javnost polako interesuju za sve što radimo. Postavljaju pitanja. Nije ih strah degustirati stilove za koja nikada nisu čuli, a kamoli probali. Podržavaju. Baš kao što je Orhan radio na svom inspirativnom putovanju. Tržište se polako, ali sigurno, interesuje za to šta jedna poprilično mlada grupa pojedinaca želi da uradi i šta smo to počeli da kuhamo, ističe Harun.

 

The Brew Pub (3)

Od prvog dana kada su otvorili vrata Puba, željeli su da ispričaju drugačiju priču od onih koje su zajedno svi već čuli.

 

- Iz tog razmišljanja se rodila naša interna mantra u Pubu, a to je da: kuhamo neobične pive za otkačenu raju!U tom svijetlu, davali smo (kao što dajemo i dan danas) sve od sebe da iskustvo koje naši gosti i kupci imaju u dodiru s našim brendom bude drugačije – od usluge u samom Pubu, stilovima craft piva koje kuhamo, načinu radu, a i naravno imena naših piva.

 

Vođeni željom da budu drugačiji, razmišljali su o duhu i energiji okruženja u kojem se nalaze i posluju, te su zaključili da žele da njihova priča (i pive) predstavljaju duh najuzvišenije forme prijateljstva – a to je raja.

 

The Brew Pub (1)

- Cilj je bio to prenijeti i na etiketu.Kao test, na naš službeni Facebook profil smo objavili takmičenje na temu prijedloga za ime našeg prvog craft piva, s tim da smo postavili neka pravila: prijedlog treba da dolazi iz sarajevskog slenga, da komunicira našu ideju, itd. Ostali smo iznenađeni brojem prijedloga koje smo dobili od raje.

 

Craf pivarstvo u BiH je još uvijek u počecima, ali to ove momke ne obeshrabruje. The Brew Crew pokrenuo je jednu novu priču – potrebno je skuhati dobro pivo, ali i edukovati ljude da craft pivarstvo nije SAMO “kuhanje piva”.

 

- Koliko god ovaj izazov izgledao težak, uvjereni smo da je naša odgovrnost da smanjimo jaz u očima javnosti između nečega nepoznatog kao što je craft i nečega svima nam dobro poznatog kao što je pivo, te da toj istoj craft sceni pomognemo da “sazrije”. Iskreni da budemo, uzbuđeni smo svime što nas čeka u narednom periodu jer imamo privilegiju da budemo dio jednog novog, hrabrijeg pokreta kada je u pitanju pivarstvo u našoj državi, istakao je Orhan.

 

The Brew Pub ekipa nastoje poslati poruku da craft pivarstvo nije nešto “strašno” niti je mnogo drugačije od onoga na što smo naviklo.

 

- U craft pivarstvu postoji prostor za kreativnost kada je riječ o aromama, okisuma, stilovima piva, ali opet – cijela priča craft pivarstva se zasniva na postulatima ljubavi i strasti tima prema pivu, te posvećenosti svakom koraku u procesu kako bi finalni utisak brenda prema gostu bio upečatljiviji. Uzevši u obzir dosadašnje iskustvo koje imamo na tržištu kada je u pitanju craft pivarstvo, poprilično smo optimistični da će raja imati želju da sazna malo više o čemu se tu ustvari radi i degustira naš craft, rekao je Orhan.

 

The Brew Pub (4)

///

NEOBIČNA IMENA PIVA NASTALA “U RAJI”

 

Nakon što su skuhali novo craft pivo tražili su ‘od raje’ da predlože ime njihovom novom proizvodu.

 

- SEFTE / Za najbolji naziv su odabrali prijedlog Sefte, prvi pazar. Prvi zarađeni novac taj dan. U prenesenom značenju za njihovu priču, to je prva piva koju popiješ. Prva tura koju “okreneš” za raju. I nije slučajno da je upravo Sefte pivo s kojom su započeli našu craft priču.

- MAHER / Prvobitno simbolizira da u svakoj raji postoje Maherke i Maheri za nešto, svi smo Maheri u nečemu; ovim imenom su željeli da istaknu ponos što su uspjeli da skuhaju jedan od kompleksnijih stilova, a to je pšenično pivo; dok je jednim dijelom ovaj Maher zahvalnica njihovom Brewmasteru koji se od prvog dana trudio da svako kuhanje prođe u najboljem mogućem redu.

- FURKA / Vođeni “opuštenijim” voćnim notama koje krase njihove craft amber ale pivo, htjeli su da uspjeh kuhanja ove pive prenesu na najviše stanje euforije u raji. Oni momenti koje samo raja može da shvati, razumije i poštuje.

 

 

 

Tekst_Tijana Šabo

Fotografija_Tijana Šabo i The Brew Pub
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team