TI MENE NOSIŠ i na Sarajevo Film Festivalu nastavio svoj uspješan put

[ssba]
August 20th, 2015

U sarajevskom Narodnom pozorištu, jučer u poslijepodnevnim satima održana je projekcija debitantskog dugometražnog filma Ti mene nosiš, redateljice i scenaristiceIvona Juka. Film je nastao u produkciji 4film produkcijske kuće, a već svojim prvim prikazivanjem i svečanom premijerom izazvao je interes javnosti i mnoge pozitivne kritike kako se radi o jednom od najboljih filmova na ovim područjima u posljednjih 20 godina.

 

Damir Markovina, Anita i Ivona juka, Elma Tataragić

Damir Markovina, Anita i Ivona juka, Elma Tataragić

 

Kvaliteti filma i njegovu odličnu priču prepoznala je i sarajevska publika koja je do posljednjeg mjesta ispunila Narodno pozorište, želeći se uvjeriti po čemu je to film Ivone Juka drugačiji i zbog čega tako dobro kotira u javnim krugovima. Iako traje puna dva i pol sata film je zavezao sve prisutne u Narodnom pozorištu, a aplauz nakon završetka koji je trajao nekoliko minuta, poneka suza i oduševljenje viđenim, pokazatelj su da je film i u Sarajevu pronašao svoju publiku i da je nastavio svoj uspješan filmski put.

 

Redateljica Ivona Juka u Sarajevu se predstavila 2006. i osvojila Srce Sarajeva za svoj odličan dokumentarni film Što sa sobom preko dana, pa iako je u Sarajevu nije bilo gotovo 10 godina, nakon projekcije filma nije krila oduševljenje i zadovoljstvo što je u Sarajevu ponovo doživjela ovacije i što je publika prepoznala njen rad.

 

- Svakom redatelju laska ovakva reakcija publike jer nakon svega, film se radi za ljude i oni su najmjerodavniji da daju konačnu ocjenu jeste li uspjeli u onom što ste radili ili ne. Ja vjerujem da sam uspjela, a ova divna sarajevska publika samo je potvrdila moju tezu. Još od svog prvog pojavljivanja, iz Sarajeva nosim samo pozitivna iskustva, a nagrada Srce Sarajeva mi je bila uistinu nešto posebno. Ti mene nosiš, namijenjen je onima koji ga žele gledati, a ja sam večeras uvidjela da mnogi žele vidjeti i gledati ovaj film. A festivali kao takvi su jako bitni, jer su događaj, onaj big event, koji ljudima skrene pažnju na – film. I to autorski film. Kad je film u redovnoj distribuciji, imate, pa nemate vremena, pa odlažete gledanje.., i na kraju možda čak i ne pogledate taj film. Festivali su spotlight na film, ljudi se okupljaju zbog filmova, druže, a upravo je Sarajevo kroz svoj festival uspio okupiti ljude, približiti im film, a kroz neposrednu komunikaciju s glumcima i redateljima ovaj festival učiniti jednim od najdražih i najposjećenijih filmskih festivala u Europi. Festivala treba biti što više, pogotovo poput Sarajevo Film Festivala. A večerašnja reakcija publike, njihova pitanja i komentari i činjenica da znaju prepoznati film razlog su zašto se uvijek s veseljem vraćam u Sarajevo, rekla je Ivona Juka, redateljica filma.

 

YouTube Preview Image

 

Dora je zanemarena djevojčica koja želi postati nogometna menadžerica. Dane provodi proučavajući lik i djelo Zdravka Mamića, nogometnog menadžera u kojem pronalazi uzor, te sadržaje neprimjerene djetetu: o korupciji, suđenjima i sukobima u nogometnom svijetu. Njen mlađi brat vrijeme provodi gledajući sapunicu na kojoj njihova majka Lidija radi kao šminkerica. U Dorin život se vraća otac koji godinama nije bio kod kuće. Lidija ne podnosi otuđenog muža niti vlastitu djecu. Dora zato u ocu pronalazi ljubav, pažnju i brigu. Ives nema predaha. Danju režira popularnu sapunicu, a navečer se vraća kući i ocu koji ima Alzheimer. U osamljeničkom životu, koji se vrti samo oko posla i brige o ocu, gubi tlo pod nogama te upada u konflikte s drugim ljudima. Nataša uspješno producira popularnu sapunicu. Trudna je s Marinom, s kojim je povezuje samo zajednički posao. Kroz probleme koje rješava, oslobađa se strahova i ograničenja. Kao u sapunici koja ih povezuje, tri žene bore se za iskupljenje i nove prilike.

 

Anita i Ivona Juka Anita Juka, Ivona Juka, Lana BaricDragan MarkovinaLana BAric Ivona Juka Elma TataragicAnita Juka i Damir MArkovinaFestivalski trg
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team