U BiH žive fenomenalne žene koje rade fantastične stvari

[ssba]
December 27th, 2013

Skoro dvije godine postojanja, rubrika Njenih pet minuta u magazinu Dani ugostila je mnoštvo bh. žena iz različitih sfera života. Ova rubrika, koja je kreirana s prvobitnim ciljem da bh. ženama te njihovim kvalitetnim projektima, idejama i pričama pruži medijski prostor, uspjela je u svome cilju – kroz brojne intervjue i članke dokazano je da u BiH žive žene koje rade izvrsne stvari, ali i da često, nažalost, nemaju šansu da ih adekvatno predstave. Stalna borba ove rubrike je u pronalaženju sugovornica – ne zato što ih nema, naprotiv – nego zbog toga što je fokus medija i dalje na muškarcima koji zauzimaju znatno više društvenih funkcija u BiH. Deset žena u nastavku bile su gošće rubrike u 2013. godine, te nisu poredane ni po jednom specifičnom kriteriju, osim po jednom – u 2013. godini su svojim uspjesima i angažmanima napravile promjenu i pokazale koliko je bitno vjerovati u sebe i svoje ideje, u bilo kojem segmentu života i prostoru djelovanja

 

 

Una Bejtović

Freelance savjetnica za odnose s javnošću, Una Bejtović, prepoznala je značaj kvalitetnog PR-a i u potpunosti mu se posvetila i u 2013. godini. U 2014. je očekuje novi izazov, o kojem je rekla nešto više za Dane:

 

- U poslovnom smislu 2013. je za mene bila – sjajna! Počela je PRO.PR nagradom za doprinos razvoju struke u BiH, a završavam je registracijom vlastite agencije za odnose s javnošću i to u mjesecu u kojem se napunilo 20 godina mog profesionalnog rada. Pored festivala MESS koji je obilježio kompletan petogodišnji period mog freelanceiranja, zajedno sa programima Modul Memorije i Undiplomatic Art, ove godine radovala sam se i Pravo Ljudski Film Festivalu, kao i ponovljenom uspjehu 2. SOS Dizajn Festivala. Važno mi je što sam i ove godine sarađivala sa prominentnim organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava, te suočavanjem s prošlošću kao što su organizacija TRIAL, Inicijativa mladih za ljudska prava BiH, a aktivno sam sudjelovala u obilježavanju 70. godišnjice Bitke na Neretvi, Bitke na Sutjesci kao i 70. godišnjici od ZAVNOBiH-a. Posebno iskustvo mi je bila saradnja sa Miralemom Pjanićem u okviru Sportskih igara mladih koje su jedan od najpozitivnijih projekata u državi. Čini se da će 2014. biti dinamična sa zanimljivim projektima i sa nestrpljenjem iščekujem svoju prvu poslovnu godinu koju dočekujem kao privatna poduzetnica. Jedno je sigurno, Bejtović Communications ulazi u novu godinu sa spremnošću za pomjeranje granica i nove standarde u odnosima s javnošću u našoj zemlji! Sretno svima!

una

 

 

 

Nirvana Pištoljević

Izvršna direktorica nevladine organizacije EDUS (Edukacija za sve), doktorica nauka iz primijenjenog biheviorizma u obrazovanju, magistrica psihologije, pedagogije i defektologije specijalnog obrazovanja i profesorica na Univerzitetu Columbia u SAD-u, danas u Sarajevu, svome rodnom gradu, koristi mnogobrojna znanja i stručnost kako bi pomogla edukaciji djece u autističnom spektru.

 

Nirvana je osnovala i koordinirala prve učionice za djecu iz autističnog spektra u Sarajevu i BiH u sklopu EDUS-a, gdje danas educira stručni kadar i roditelje, te sprovodi naučna istraživanja iz oblasti rada sa djecom sa poremećajima u razvoju. U intervjuu za Dane Nirvana je svojevremeno govorila o tome šta je potrebno učiniti kako bi se odnos društva prema osobama iz autističnog spektra poboljšao:

 

- Greška je prije svega u tome što autizam nije bolest, već poremećaj ili stanje – ako nemaju dodatnih problema i dijagnoza, to su sasvim zdrava djeca koja se od tipične razlikuju samo po načinu procesuiranja informacija i samim tim učenja. 

(…) Trebamo identificirati njihove vještine, sposobnosti i interesovanja te promijeniti pristup, prilagoditi se i iskoristiti iste da im pomognemo razviti vještine i sposobnosti koje se nisu prirodno razvile.” Nirvana je zahvaljujući svome neumornom i nesebičnom radu s djecom u autističnom spektru sigurno doprinijela demistifikaciji autizma, te joj želimo još više uspjeha u 2014. godini!

 

 

 

Sanja Deanković

Sarajevski klub Pussy Galore na Dan državnosti, 25. novembra, proslavio je svoj drugi rođendan. Pussy Galore je otvorila Sanja Deanković, rođena Splićanka, ali Sarajka u posljednjih 11 godina. Posebnost Pussy Galorea je u tome što afirmira žene, žensku umjetnost, bendove, aktivizam i što je Sanji, i ostatku ekipe, jako bitno da žene uvijek budu dio priče. Sanja je za Dane rezimirala protekli period:

 

- Najvažniji uspjeh u 2013. bio je to što još uvijek postojimo i radimo, čega vjerovatno ne bi bilo bez uspjeha u stvaranju dobrog i vrijednog radnog tima predvođenog kolegom Arminom Avdićem. Kada se planiralo otvaranje Pussy Galorea, cilj nam je bio stvoriti mjesto gdje će se slušati dobra i jako različita muzika. U ove dvije godine rada, rekla bih da smo u tome velikim dijelom i uspjeli. Ohrabrili smo neke nove ljude da puštaju svoje selekcije i miksaju, pa ćemo ovu Novu godinu dočekati uz plesnu selekciju Zweia & Neenee koji svoje predobre selekcije stare i nove muzike različitih stilova miksaju s ploča. Svaki mjesec imali smo najmanje dva gostovanja DJ-eva iz BiH i regiona. Pussy polako postaje ‘multifunkcionalna’ kafana, i sve više se prepoznaje kao mjesto gdje se mogu održavati i druge aktivnosti, npr. performansi i promocije knjiga. U 2013. izdvojila bih dva posebna događaja, a to su promocija knjige Malterego Marka Šelića, poznatijeg kao Marčelo, i gostovanje austrijskih umjetnika – DJ-a One Day Soon koji u happy-guerilla knitting stilu plete dok pušta muziku, i vizuelnog umjetnika Pix Nicka koji je tijekom te večeri sredio čitav zid posebnom tehnikom lijepljenja plastičnih traka uz pomoć kojih su nastale slike-grafiti. U prošloj godini nismo imali puno živih svirki i koncerata mada nam je to bila želja, ali zato ćemo to promijeniti u ovoj godini. Već imamo neke dogovore i potencijalna sponzorstva za jedan ozbiljniji koncertni program. Vjerujemo da ćemo i u sljedećoj godini biti originalna i dobrom vibrom ispunjena kafana!

 

 

 

 

Lejla Selimović

Mlada Zeničanka i diplomirana pravnica – Lejla Selimović je zahvaljujući svojoj drugoj ljubavi – redizajniranju starog namještaja – u 2013. godini registrirala obrt Wood Surgery, posvećen redizajnu i oslikavanju starog namještaja, te tako postala uspješna mlada poduzetnica. Lejla pronalazi stare komade namještaja, te im daje potpuno novo ruho koje oduševljava njene mušterije, a u protekloj godini ostvarila je značajne poslovne uspjehe u rodnoj Zenici, ali i van nje. Lejla za novogodišnji broj Dana kaže:

 

- Jako sam zadovoljna 2013. godinom, obzirom da sam svoj biznis tek registrovala početkom iste, a da su iza mene, sada na pragu 2014, pored stalnih narudžbi, i tri veća projekta. Naime, u 2013. godini starim redizajniranim komadima namještaja uredila sam kafić Street Cafe i dućan zdrave hrane i začina Grožđica u Zenici, te jedan apartman u Istri. Pored toga, trenutno radim na uređenju jednog privatnog stana. Za 2014. već imam dogovoreno uređenje tematskog apartmana na moru, a voljela bih da se u narednoj godini realizuje moja želja za malim kreativnim kutkom u gradu u kojem bih mogla nastaviti svoj rad.

 

 

 

Malka Alić

Direktorica i suosnivačica malog hercegovačkog raja u centru Sarajeva, specijalizirane trgovine Ujedinjena Hercegovina, Malka Alić, u poduhvat prodaje i promocije odličnih hercegovačkih proizvoda upustila se prije godinu dana zajedno sa sarajevskom rediteljicom Jasmilom Žbanić i njenim suprugom, producentom Damirom Ibrahimovićem. Malka za Dane kaže:

 

- Godinu 2013. ću pamtiti i po lijepim i po teškim iskustvima kroz koja smo prolazili kao pioniri i tvorci projekta Ujedinjena Hercegovina koji predstavlja domaće hercegovačke proizvode i proizvođače, čije životne priče nude pozitivnu i perspektivnu sliku kojom se možemo i trebamo ponositi u BiH. Sada kada nam se pred sami kraj ove 2013. godine bliži godišnjica postojanja i rada, sa zadovoljstvom mogu reći da je savladavanje prepreka samo učvrstilo vjeru da stvari koje se rade s ljubavlju i dobrom namjerom mogu i hoće opstati i uspjeti. U 2014. godini želim više svijesti u bh. društvu o značaju i odgovornosti u podržavanju kvalitetnog i domaćeg, kao i da Ujedinjena Hercegovina bude pozitivan primjer i inspiracija onima koji žele raditi i stvarati pozitivne bh. priče.

 

 

 

Aleksandra Nina Knežević

Sarajevska grafička dizajnerica i umjetnica Aleksandra Nina Knežević, višestruko nagrađivana kreativka, u 2013. godini je predstavila suvenire Sarajevo Dingbats kakve još niko prije nije vidio – različiti motivi Sarajeva, poput njegovih najpoznatijih znamenitosti, uobičajenih fraza i predmeta koji personificiraju grad, aplicirani su na torbe, magnete, bedževe i slično. Sarajevo Dingbats su suveniri koji konačno zaista dostojno predstavljaju Sarajevo, te su osvojili simpatije kako Sarajlija i Sarajki, tako i brojnih posjetitelja i posjetiteljki glavnog grada BiH.

 

- Prošla godina je bila veoma kreativna i puna kolektivnih i samostalnih izložbi. Desile su se i sljedeće stvari: lansiranje projekta Sarajevo Dingbats i djeljenje istog sa publikom, produkcija moje prve slikovnice Tri sestre, putovanja na mjesta gdje ranije nisam bila, te upoznavanje novih, zanimljivih ljudi! Kada bi i sljedeća godina makar upola bila ovako ispunjena, ja bih bila sretna žena! Znači, samo pozitivno!, poručila je Aleksandra Nina za novogodišnji broj Dana.

aleksandra_nina_knezevic

 

 

 

Lada Redstar

Iza rođene Sarajke Lade Tvrtković a.k.a. Lade Redstar, burleskne zvijezde i pin-up performerice s trenutnom adresom u Berlinu, veoma je turbulentna i uspješna godina. Lada je poznata i kao “Hot pin-up from the cold”, a ove godine je napunila 30 godina, što je, kako kaže, za svaku ženu životna prekretnica. Prije nastupa u Barceloni, izdvojila je nekoliko minuta i podijelila s nama svoje utiske o 2013. godini:

 

- Ovo je bila jedna od najboljih godina mog života. Desile su se neke divne stvari u mom privatnom životu, a doživjela sam i procvat svoje umjetničke karijere osvajanjem nagrade za najbolji debi na takmičenju Miss Exotic World, koje je u junu održano u Las Vegasu. To je najveće pin-up takmičenje na svijetu, i bio je veliki uspjeh biti u konkurenciji, a još veća čast dobiti nagradu. Bila sam sretna što sam mogla predstavljati svoju rodnu zemlju, Jugoslaviju, i na taj način učiniti da ona ponovo postoji barem na nekoliko minuta, pa čak i u ludom svijetu ispunjenom šljokicama i perjem, načinjenom od snova i kreacija umjetnika i strastvenih ljudi. Čini se da će 2014. biti dobra godina – u junu i julu me očekuje turneja po Australiji, a nadam se i drugim nastupima po Evropi i svijetu. Osnovala sam i vlastitu trupu, Golden Age Society, u pokušaju da kroz elegantne nastupe rekreiram zlatno doba Broadwaya i Hollywooda. Želim živjeti u svom svijetu mašte i činiti ga stvarnim, te se nadam se da će neki ljudi slijediti moj san.

Lada-Redstar

 

 

 

 

Helena Bilić i Jelena Džolić

Dvije djevojke iz Ljubuškog autorice su prepoznatljivog brenda majica Lola.tees, koji je nastao kao rezultat njihovog dugogodišnjeg prijateljstva, te munjevito osvojio ljubiteljice mode u regiji. Jednostavne majice širokog kroja koje su Helena i Jelena oplemenile zanimljivim natpisima “buknule” su na Facebooku, te su tako otvorene brojne mogućnosti, započete suradnje i inicirani planovi za budućnost, a brend Lola.tees je postao odličan primjer kako zajedničke ideje prijateljica mogu postati nešto jedinstveno. Helena i Jelena tim povodom za Dane kažu:

 

- Godine 2013. ćemo se uvijek rado sjećati, jer smo ostvarile dosta planova i snova, kako na poslovnom, tako i privatnom planu. Najvećim uspjehom smatramo činjenicu da smo povećale nivo prodaje, kako u zemlji, tako i inozemstvu, proširile asortiman, zadržale svoje kupce, i da imamo pozitivne komentare i reakcije tržišta. Za 2014. godinu imamo dosta planova: već početkom godine planiramo uvesti nove modele, i jedva čekamo reakcije naših fanova.

Lola

 

 

 

Elma Hašimbegović

Novoimenovana direktorica Historijskog muzeja BiH, Elma Hašimbegović, u protekloj godini je uspjela pokrenuti mnoštvo aktivnosti vezanih za muzej, a sve sa ciljem spašavanja ove kulturne institucije od državnog značaja. Elma je dugo godina bila kustosica Muzeja, a nakon što je posala direktorica, uložila je svu svoju energiju u poboljšanje postojećeg stanja. Za novogodišnji broj Dana, Elma je podijelila svoje utiske o prethodnoj godini:

 

- Za Historijski muzej BiH 2013. će biti godina u kojoj smo se odlučno uhvatili ukoštac sa brojnim izazovima borbe za otvoreniji, moderniji i privlačniji muzej, jer on zasigurno zaslužuje puno pravedniji i bolji položaj u društvu nego što je do sada bio slučaj. Bit će to godina zapamćena po rekordnom broju posjetilaca, po otvaranju muzejske suvenirnice, po Certifikatu odličnosti 2013 koji je Muzej dobio od najpoznatijeg turističkog portala TripAdvisor, a na osnovu ocjena turista koji su posjetili Sarajevo u toku godine. U 2013. godini pokrenut je projekat – Restauracija u toku, ali i cijeli niz drugih promjena: inicijativa, izložbi, događaja, koji su doprinijeli da se slika muzeja u društvu znatno promijeni i da postanemo pozitivan primjer i poželjan partner za saradnju, te značajna tačka na kulturnoj mapi grada. I u 2014. će se napori za jačanjem institucije nastaviti: stiže godina u kojoj, posebno u svjetlu obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, očekujemo da Muzej bude kulturno žarište grada, mjesto za održavanje brojnih kulturnih dešavanja, ali i mjesto za učenje, razmjenu ideja i razgovor.

Elma

 

 

 

Lana Bastašić

Mlada bh. književnica, Lana Bastašić, u 2013. godini je proglašena pobjednicom na prvom Konkursu bh. drame u organizaciji Udruženja Fercera, od 63 pristigla prijavljena teksta. Lana je rođena u Zagrebu, studirala je u Beogradu, živjela u Banjoj Luci, a danas živi u Barceloni u Španiji. Postavljanje pobjedničkog dramskog teksta Bajka koju idiot priča, inspiriranog starim engleskim moralitetima putujućih pozorišnih trupa, treba se desiti u Kamernom teatru 55, a Lana je u svom intervjuu za Dane u maju rekla da priprema prvu zbirku poezije, te prvu knjigu za djecu, ali i da je dosta lutanja po poetsko- dramskim krčmama. Vrijeme je da se vratim kući i radim ono što najviše volim – sjednem i pišem tu prokletu, divnu prozu. Predstavu po njenom tekstu jedva čekamo, ali nema sumnje da djevojku koja kaže da “ne može živjeti od pisanja, ali da može pisati od življenja” očekuje odlična 2014. godina.

lana-bastasic

 

 

Piše_Maša Durkalić/Dani
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team