U duhu slobode i optimizma otvorena 14. MOSTARSKA LISKA

[ssba]
April 23rd, 2017

Ogromnim zanimanjem publike i potragom za ulaznicama za predstavu Gospođa ministarka Bosanskog narodnog pozorišta Zenica koja je bila rasprodana i prije početka festivala, otvorena je konkurencija 14. Međunarodnog festivala komedije Mostarska liska, koji će se u Mostaru, u organzaciji Narodnog pozorišta Mostar održavati do 29. aprila 2017.

 

Stručni žiri, koji ove godine radi u sastavu: reditelj, scenarist i producent Ademir Kenović (predsjednik), glumica Vedrana Seksan i reditelj Elmir Jukić, za najbolju izvedbu večeri Malu lisku je dodijelio glumici Faketi Salihbegović – Avdagić, koja u ovoj predstavi igra naslovu ulogu, ministarku u sjeni – Živku. Publika je u prepunoj sali Narodnog pozorišta Mostar za Gospođu ministarku za koju se tražila stolica više, ansambl od 21 glumice i glumca BNP-a Zenica, nagradila velikim aplauzom.

 

Faketa Salihbegović - Avdagić

Faketa Salihbegović – Avdagić

 

Izvedbi predstave prethodila je svečanost otvorenja 14. Mostarske liske, na kojoj je direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović podsjetio na tradiciju i slavne dane ovog pozorišta.

 

- Osnutkom Narodnog pozorišta Mostar rijeke umjetnika slile su se u Mostar. To su bili pioniri pozorišne umjetnosti u Mostaru, koji su postavili duhovne temelje na kojima i dan danas počiva ova kuća. Odjek njihove slave sigurno se s vremena na vrijeme može čuti pod svodovima Narodnog pozorišta u Mostaru. Upravo zbog tih ljudi, zbog tih pionira pozorišta, mi nemamo pravo obarati glavu i pokleknuti pred bilo kakvim izazovima s kojima se susrećemo, rekao je Mujkanović na otvorenju.

 

Za nesebičnu podršku koju pruža NPM-u, predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edinu Mušiću uručena je plaketa zahvalnosti, a Mušić je ujedno festival i svečano proglasio otvorenim.

 

Mujkanović i Mušić

Mujkanović i Mušić

 

- Suvišno je govoriti koliko ovaj festival znači – on predstavlja svojevrsni zaštiti znak Narodnog pozorišta Mostar, samog grada Mostara i naše Hercegovine, koji svake godine u naš grad dovodi brojne poklonike umjetnosti i nama svima pruža optimizam, nadu i pozitivnu energiju. Duboko vjerujem da se napredak Bosne i Hercegovine može postići samo uz podršku kulture, umjetnosti i nauke te posvećenosti očuvanja kulturnog blaga, što je zapravo osnovna nacionalna investicija, kazao je Mušić, čestitajući organizatoru festivala.

 

U svečanosti otvorenja Mostarske liske nastupio je i Gudački kvartet Simfonijskog orkestra Mostar, dok je voditelj svečanosti bio Emir Spahić, glumac Narodnog pozorišta Mostar.

 

Gudački kvartet Simfonijskog orkestra Mostar

Gudački kvartet Simfonijskog orkestra Mostar

 

Elmir Jukić, član stručnog žirija, u izjavi medijima je rekao da je konkurencija festivala ozbiljna, a sastav žirija vrlo zanimljiv, pa očekuje i zanimljiv rad na festivalu. Ove godine na festivalu nisu samo predstave kojima je isključivi cilj zabaviti publiku, nego i propitivaju društvene pojave i probleme.

 

- To su najljepše stvari kada je komedija u pitanju: baviti se pomalo i problemima društva kroz humor, tako da vjerujem da je put kojim je direkcija festivala krenula ove godine najbolji mogući, rekao je Jukić.

 

Elmir Jukić

Elmir Jukić

Žiri medija radi u sastavu Maja Begtašagić (predsjednica), Kristina Ljevak i Rjad Durkić, a žiri publike u sastavu Nada Dalipagić (predsjednica), Katica Omanović i Ilda Kero.

 

Nada Dalipagić kaže da je Mostarska liska izuzetna manifestacija koja prije svega pokazuje jedan neponovljivi duh Mostara, koja i u ovim teškim vremenima daje jednu nadu i mogućnost da se nasmijemo i sami sebi i cjelokupnoj situaciji koja nas okužuje.

 

- Atmosfera prve večeri festivala me oduševila i to posebno u dijelu odnosa publike i umjetnika jer je publika izuzetno uživala i svesrdno nagradila izvođače. Nadam se da će se i cijela manifestacija odvijati u tom izuzetnom duhu pozitivne enegije i optimizma, rekla je Dalipagić.

 

U programu je ove godine osam predstava – sedam u konkurenciji za nagrade i jedna u čast nagrađenih, koje je od 45 pristiglih na javni poziv u program 14. Mostarske liske uvrstio selektor Adnan Lugonić, umjetnički direktor NPM-a. Moto 14. Međunarodnog festivala komedije Mostarska liska je Smijehom do slobode.

 

Večeras (nedjelja, 23.4.) na programu je predstava “Malo blago” u produkciji Gradskog pozorišta Jazavac iz Banja Luke.

 

Publika (4) Ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja Publika (2)

 
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team