U Jazz Clubu Monument večeras i sutra predstava FEARING’S FUNHOUSE

[ssba]
December 13th, 2016

Premijera predstave FEARING’S FUNHOUSE upriličena je 30. novembra u ambijentu Jazz Cluba Monument, neuobičajenom za teatarske predstave, i izuzetno dobro prihvaćena od publike koja je ispunila Club do posljednjeg mjesta. U prvom planu su svakako bili glumci, koji su dvostruki zadatak izveli maestralno. Amar Selimović, Senad Alihodžić, Ejla Bavčić, Vedrana Seksan, Davor Golubović, Igor Skvarica i Amila Terzimehić su izuzetno težak i metaforičan tekst na engleskom jeziku prenijeli tako da skoro i nije bilo potrebe pratiti prevod u pozadini, a pored toga svaki od njih je iz scene u scenu dočaravao novi lik i uspio zadržati potpunu pažnju publike sve vrijeme izvođenja predstave.

 

Kao muzička podloga korištena su djela jazz legende Charlesa Mingusa, a dio kostima u New Yorku obezbijedila je Lillyan Peditto.

 

fearings-funhouse-1

 

Prezadovoljan reakcijom publike, koja je najbolja nagrada za višemjesečni trud cijele ekipe, pisac-reditelj Christopher Peditto je nakon predstave rekao:

 

- Čuti tako snažnu pozitivnu reakciju publike koja je došla pogledati premijeru, je zaista nevjerovatno pozitivno iskustvo. Svi su se identificirali sa temom i likovima, i doživjeli predstavu kao neko osvježenje. Kao direktor produkcije i umjetnički direktor Balkan American Theatra, sa nestrpljenjem se pripremam da u budućnosti donesem još novih, originalnih tekstova u Sarajevo.

 

fearings-funhouse-2

 

Najpoznatiji po svom klasičnom krimi romanu Veliki sat, Kenneth Fearing (1902-1961) nazvan je glavnim pjesnikom američke depresije. Subverzivno i izazivački originalno, njegovo pisanje sugerira haos u društvu za koje se mislilo da je na rubu da se sruši. Pisac-reditelj Peditto kaže:

 

- Fearing je bio satiričar društva koji se koristio crnim humorom i ironijom da preispita ‘američki san’. Predvidio je današnju modernu anksioznost, naše informatičko društvo i atmosferu krize prouzrokovane tobožnjom neminovnošću rata.

 

Koreografiju za FEARING’S FUNHOUSE osmislila je Ena Kurtalić, scenografiju i kostimografiju Lejla Hodžić. Dizajner rasvjete je Irhad Hodžić, dizajneri tona Dan Piburn i Christopher Peditto. Casting je povjeren Timki Grahić, producenti predstave su Christopher Peditto i Haris Ibrahimagić, a rekviziterka i koordinatorica kostimografije Amela Ibrahimagić.

 

Reprizna izvođenja predstave bit će u Clubu Monument 13. i 14. decembra u 20 sati. Cijena ulaznice: 7 KM u pretprodaji u Jazz Club Monument, na dan predstave 10 KM. Za studente i organizovane skolske grupe 5 KM. Rezervacije: +387 61 304 777.

 

fearings-funhouse-3 fearings-funhouse-4 fearings-funhouse-6 fearings-funhouse-7 fearings-funhouse-8 fearings-funhouse-9 fearings-funhouse-10 fearings-funhouse-11 fearings-funhouse-12

 

foto_Velija Hasanbegović
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team