U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH promocija nove knjige Aleksandra Hemona

[ssba]
August 14th, 2019

Izdavačka kuda Buybook s velikim zadovoljstvom najavljuje promociju knjige Aleksandra Hemona Moji roditelji: Uvod. Autobiografska knjiga jednog od najistaknutijih američkih pisaca bh. porijekla, upravo de na dan promocije ugledati svjetlo dana. Promocija de se održati u četvrtak, 15. augusta 2019. u 20:00 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Razgovor s autorom vodit će Kristina Ljevak.

 

Izdavačka kuda Buybook kao ekskluzivni izdavač djela Aleksandra Hemona za Bosnu i Hercegovinu, dosad je objavila pet njegovih knjiga. Novi naslov Moji roditelji: Uvod prevela je Irena Žlof, Buybookova saradnica i dugogodišnja prevoditeljica Hemonovih dijela. Knjiga de ubrzo biti dostupna u Buybookovim knjižarama i knjižarskoj mreži širom BiH, kao i putem Buybookovog web shopa. Nakon promocije autor de čitateljima potpisivati knjigu, koja de biti dostupna po promotivnoj cijeni.

 

aleksandar hemon moji roditelji uvod

U knjizi Moji roditelji: Uvod Aleksandar Hemon pripovijeda priču o imigraciji svojih roditelja u Kanadu – o životima koji su okrenuti naglavačke nakon što je uslijedila opsada Sarajeva i rat u Bosni, te o novim životima koje su bili prisiljeni graditi. Opisujući brak svojih roditelja, oca Ukrajinca i majke Bosanke, i njihove živote prije i nakon razarajudeg rata koji je razorio njihovu jugoslavensku domovinu, a njih otjerao u Kanadu, Hemon bilježi izbjegličko iskustvo raseljenosti. To je priča o mnogim Hemonima – njegovim roditeljima, sestri, ujacima, tetkama, rođacima – ali i o njemačkim okupacionim snagama, partizanima, raspjevanim Ukrajincima i nekolicini zbunjenih Kanađana. Kao i uvijek, Hemon pristupa općem kroz pojedinačno, pišući o svojoj bosanskoj porodici prikazuje iskrene, intimne detalje, ali i dinamičnu, srčanu historiju svoje rodne zemlje. Utemeljena na pričama koje se prepričavanjem s ljubavlju poliraju, knjiga Moji roditelji: Uvod topla je, smiješna i puna ljubavi – ali Hemon ljubav ne demonstrira sentimentalnim izjavama nego pažljivim promišljanjem pojedinosti. Hrana – posebno hrana “na kašiku“ ukorijenjena u težačkoj prošlosti njegove porodice – postaje središte roditeljske nostalgije, a time i njihovog identiteta. Mama i tata imaju nebrojene zamjerke na neuporedivo lošiju kanadsku pavlaku. Meso se cijeni, a puko povrće nikad ne može biti ništa više od skromnog priloga. Izuzev u nekim stravičnim okolnostima, piše Hemon, niko u mojoj porodici nikad nije pojeo samo salatu kao obrok. Dok različita poglavlja rasvjetljavaju kulturalnu važnost hrane, muzike, književnosti i mnogočega drugog unutar njihovih širih porodica, Hemon se buni protiv svojih roditelja. Međutim, ono čemu se najsnažnije opire je njihovo starenje i neizbježnost njihove smrti. U konačnici, to su memoari o smrtnosti, o sjedanju, o onom što istrajava.

 

 

///

Aleksandar Hemon rođen je u Sarajevu 1964. godine. Početak rata u Bosni i Hercegovini zatekao ga je u SAD-u, gdje odlučuje da ostane, te počinje pisati na engleskom jeziku. Do sada je objavio zbirke priča Pitanje Bruna, Ljubav i prepreke i Knjiga mojih života, te romane Čovjek bez prošlosti, Projekat Lazarus, Kako su nastali Ratovi zombija i Nije ovo tvoje. Dobitnik je Guggenheimove stipendije, “nagrade genijima” koju dodjeljuje zaklada MacArthur. Godine 2017. nagrađen je nagradom američkog PEN-a za usmenu historiju o bosanskohercegovačkim izbjeglicama How Did You Get Here? Tales of Displacement.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team

FBL 1000x500 px