U Narodnom pozorištu Mostar upriličena premijera predstave MRTVE RIBE PLIVAJU NA LEĐIMA

[ssba]
September 24th, 2016

Dugotrajnim aplauzom i bisevima publika u punom Narodnom pozorištu Mostar u petak navečer nagradila je na premijeri ekipu predstave Mrtve ribe plivaju na leđima Josipa Mlakića u režji Tanje Miletić Oručević. To je prva koprodukcijska predstava Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Ujedno, ova je predstava i praizvedba Mlakićevog teksta, a okupila je ansambl od čak 17 glumaca iz četiri teatra – u predstavi igraju: Nedžad Maksumić, Miro Barnjak, Robert Pehar, Faketa Salihbegović Avdagić, Jelena Kordić Kuret, Saša Handžić, Uranela Agić Burina, Velimir Pšeničnik Njirić, Emir Sejfić, Emir Spahić, Ivan Skoko, Bojan Beribaka, Zlatan Školjić, Jasmin Krpo, Nikolina Marić, Angela Bulum i Maja Zećo. Adaptaciju teksta potpisuju Dragan Komadina i Tanja Miletić Oručević, scenografi i autori videa su Matko Vekić i Mirta Vekić, kostimografkinja je Sabina Trnka, a autor muzike Atila Aksoj. Izvršna producentica projekta je Adela Lerić.

 

Direktor NPM-a Almir Mujkanović i rediteljica Tanja Miletic Oručević

Direktor NPM-a Almir Mujkanović i rediteljica Tanja Miletic Oručević

Na premijeri u Narodnom pozorištu Mostar bio je i autor teksta Josip Mlakić.

 

- Meni je najvažnije, ukoliko ja mogu suditi o svojim tekstovima, a tu postoji autorska suvbjektivnost, da je iz tog teksta uhvaćen onaj djelić koji je meni bio najvažniji prilikom pisanja ove knjige, zapravo romana koji je kasnije prebačen na film i u teatar: uhvaćen je jedan presjek, mrak provincijalne poratne sredine, i to je izvrsno i jako dobro napravljeno. To mi je dovoljno, izjavio je Mlakić nakon premijere u Narodnom pozorištu Mostar.

 

Prezadovoljna je bila i rediteljica Tanja Miletić Oručević.

 

- Čini mi se da je predstava izvrsno rezonirala u publici kao što je to bio slučaj i u HNK Mostar i to me jako raduje, jer upravo jedan ovakav tekst se sviju nas tiče, a čini mi se posebno nas u ovom gradu. Nisam ni očekivala drugačije, ali ipak je lijepo biti prisutan kad se jedan takav sadržaj na obje gradske scene jednako pažljvo sluša i lijepo prima. Po svemu što sam do sada čula od publike, mislim da će postojati zanimanje za ovu predstavu, kaže Miletić Oručević.

 

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović nije ni sumnjao da će predstava biti dobro prihvaćena, prije svega zbog nadarenost cijelog kreativnog tima koji je vrijedno radio na ovoj predstavi – nada se da će ova predstava ostaviti značajan trag na teatarskoj sceni BiH i šire, a njezinim akterima otvoriti put za nove saradnje.

 

Direktor HNK Mostar Ivan Vukoja, autor teksta Josip Mlakić, direktor NP-a Mostar Almir Mujkanović i direktor BNP-a Zenica Hazim Begagić

Direktor HNK Mostar Ivan Vukoja, autor teksta Josip Mlakić, direktor NP-a Mostar Almir Mujkanović i direktor BNP-a Zenica Hazim Begagić

 

- Predstava koja govori o tome da izgubljenost koju svi osjećamo nije samo naša, nego i izgubljenost ljudi oko nas, da je to uronjenost u jedno blato iz kojeg nije lako ni izići, a mnogi od nas su već napustili nadu da iz blata mogu izići. Neke je napustila i volja da iz tog blata mogu izići. Baš to je ona linija koja povezuje ovu predstavu od početka do kraja, mjereći ljubav prema mjestu u kojem jesi sa količinom mazohizma koji potrošiš da bi ostao na toj zemlji, kaže Maksumić. I glumac Robert Pehar bio je jako zadovoljan. Dobar osjećaj iznutra, dobra emocija, dobra publika, mislim je nakon premijere u HNK Mostar predstava još narasla, što je za svaku predstavu sjajan početak koji znači da će ona bitisati, da je dobra i da će živjeti, kaže Pehar.

 

Svi oni koji nisu u petak navečer bili na premijeri, predstavu mogu pogledati na prvoj reprizi večeras (subota, 24.9.) u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar. Predstava nakon Mostara ide u Zenicu.

 

direktor-pozorista-mladih-sarajevo-semir-krivic druzenje-kolega na-premijeri-je-bio-i-umjetnicki-rukovodilac-otvorene-scene-obala-iz-sarajeva-alen-muratovic na-premijeri-je-i-bozo-coric-nacelnik-odjela-za-drustvene-djelatnosti-grada-mostara premijera4 premijera15 premijera17 premijera18 ribe10 ribe14 ribe16

 
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team