U petak premijera predstave KNJIGA MOJIH ŽIVOTA

[ssba]
May 24th, 2017

U petak, 26. maja, na sceni Kamernog teatra 55, s početkom u 20:00 sati, premijerno će biti izvedena predstava KNJIGA MOJIH ŽIVOTA u režiji Sabrine Begović – Ćorić. Dramatizaciju, prema istoimenoj knjizi Aleksandra Hemona, potpisuje Džejna Avdić. U predstavi igraju Boris Ler, Maja Izetbegović, Amar Selimović, Mirna Jogunčić, Sabit Sejdinović i Merima Ovčina.

 

knjiga mojih zivota (1)

 

Zbirka autobiografskih eseja i toka misli Aleksandra Hemona, prekookeanskog Sarajlije iz grada Chicaga, govori o nevinosti odrastanja na ulicama Sarajeva i sazrijevanju i suočavanju sa svim hororima svakodnevnog života u Chicagu, u Americi – zemlji snova. Hemon na neposredan način, gotovo rašomonski, govori o ratu kroz priče svojih prijatelja, roditelja i poznanika, ali i putem svojih ličnih opservacija i opaski, sa strane, dotiče se srži mnogih stvari koje oni, koji su i bili akteri i izvođači ratnih radova, možda i nisu bili svjesni.

 

- Knjiga mojih života je drama, nastala prema istoimenoj knjizi Aleksandra Hemona. Hemon se bavi različitim ljudima, pričama i likovima u različitim momentima vlastitog života, zbog toga je napisati dramatizaciju bio jako težak posao. Trebalo je opisne, klasične prozne scene prevesti u dramske replike i dramsku radnju. Dramaturgija novonastalog komada je fragmentarna. Živimo u svijetu hiperteksta i fragmentarnosti, te je taj način razmišljanja sve više tipičan današnjem čovjeku koji je bombardovan od strane medija raznim informacijama, video ekranima, reklamama, i sl. Upravo su to i sredstva koja redateljica koristi. Ritam predstave, odnosno drame, je ritam života. Ako bih morala opisati suštinu ovog komada, barem za većinu priča koje se spomenu, citirala bih Charlie Chaplina: Life is a tragedy when seen in close-up, but a comedy in long-shot. (Izbliza život je tragedija, ali na duge staze je komedija.) Slično je i sa ovim životom i životima svih nas, u momentu pomislimo da nam se ništa gore ne može desiti, međutim kada pogledamo sa otklonom, bude nam smiješno. Nova iskustva potiskuju stara, jedna bol nestaje, a nova nastaje. Slično je i sa srećom. Svaka nova je veća, rekla je Džejna Avdić, autorica dramatizacije.

 

knjiga mojih zivota (2)

 

- Zajedno kroz predstavu, ispitujemo gdje prestaje privatni život a počinje politika, i gdje politika prestaje da nam zadaje identitete, a privatni život počinje da nas definiše. Danas, u svijetu turbulentnih političkih dešavanja, neodgovorno je bježati od propitivanja šta nas to veže i šta nas čini sličnim, a šta drugačijim, ali i kako nas spajaju sličnosti i koliko nas spajaju drugačijosti. U današnjem svijetu neizvjesnosti, mnoge neočekivane situacije svakodnevno postaju elementi koji mijenjaju svakodnevnicu. Zavisno od situacije u kojoj se nađemo naš identitet se redefiniše i postavlja se pitanje: Ko sam ja ustvari i šta me čini onim što jesam? U predstavi se glavni lik, pisac Saša, prisjeća događaja i ljudi koji su ostavili traga na njegov(e) život(e) i identitet(e), svaki put precizno smještene u širi društveno-politički kontekst. Važno je da se zajedno sjećamo u nadi da će historija prestati da ponavlja samu sebe. Rastući broj nacionalista, neofašista i nacista diljem svijeta ne miriše na dobro, izjavila je rediteljica Sabrina Begović-Ćorić.

 

Reprizna izvođenja su zakazana za 27, 28. i 29. maj, također s početkom u 20:00 sati.

 

knjiga mojih zivota (3) knjiga mojih zivota (4) knjiga mojih zivota (5) knjiga mojih zivota (6) knjiga mojih zivota (7) knjiga mojih zivota (8) knjiga mojih zivota (9) knjiga mojih zivota (10) knjiga mojih zivota (11) knjiga mojih zivota (12) knjiga mojih zivota (13) knjiga mojih zivota (14)

 

foto_Almin Zrno
Najčitanije

Something is wrong.
Instagram token error.
Load MoreFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team