U Sarajevu od 28. juna do 2. jula 2017. održat će se četvrti WARM festival

[ssba]
June 16th, 2017

Četvrto izdanje WARM festivala ove godine će ponuditi fotografske izložbe, filmske projekcije, tematske diskusije, kao i razne druge aktivnosti koje su u vezi za savremenim konfliktima. Organizator festivala je WARM, međunarodna Fondacija koja se bavi savremenim svjetskim konfliktima i koja je posvećena ratnom izvještavanju i ratnoj umjetnosti, kao i historiji, te sjećanju na ratove. Fondacija je posvećena promociji nadolazećih mladih talenata i njihovoj edukaciji.

 

Ove godine, iz programa festivala izdvajamo fotografske izložbe Islam, to je i naša historija!, Tranzicije, Philippines Drug War, Borba za Mosul, izložbu crteža Never Ending Stories, dokumentarne filmove, Boko Haram: porijeklo zla, Dubina dva, Legion of Brothers, Clash, Nestali u Siriji: slučaj protiv Assada, Grad duhova, Svetilište i drugi.

 

warm 2017 (4)

 

 

Gosti WARM festivala

 

Roy Gutman_američki novinar i autor sa trenutnim sjedištem u Istanbulu. Njegova dosadašnja priznanja uključuju Pulitzerovu nagradu za međunarodno izvještavanje, George Polk nagradu za strano izvještavanje, Selden Ring nagradu za istraživačko novinarstvo i posebnu nagradu za ljudska prava u medijima od strane Međunarodne lige za ljudska prava. U Sarajevu u okviru WARM Festivala, Gutman će uzeti učešće na panel sesiji Sirija – aktivizam i novinarstvo.

 

 

Ron Haviv_američki fotoreporter čije su ratne fotografije iz BiH i Hrvatske obišle svijet. Pratio je pad Berlinskog zida, oslobađanje Nelsona Mandele, kokainske ratove u Kolumbiji, Zalivski rat, borbe Kurda iz Iraka, konflikte u Rusiji, izbeglice u Ruandi i politički prevrat na Haitiju. Bio je jedan od prvih novinara fotografa koji je pratio rat u Jugoslaviji, a njegova knjiga Krv i med (Blood and Honey) svedočanstvo je o stradanjima na tim ratištima. Dobio je nekoliko nagrada: World press, Slika godine, Overseas Press Club, kao i Medalju za izuzetnost Lajka. U Sarajevu u okviru WARM Festivala, Haviv će uzeti učešće na konferenciji Zašto se sjećamo? Sjećanje i zaborav u vremenu i nakon rata.

 

WARM 2017

 

 

Laurent Van der Stockt_francuski fotoreporter sa sjedištem u Parizu i Vašingtonu. Svoj rad je fokusirao na fotografisanje konfliktnih zona uključujuči bivšu Jugoslaviju, Afganistan, Čečeniju, Kuvajt i Irak. U Sarajevu u okviru WARM Festivala, Van der Stockt će otvoriti svoju fotografsku izložbu Borba za Mosul.

 

Remy Ourdan_ratni dopisnik, novinar francuskog Le Monde i producent dokumentarnih filmova. On je osnivač i predsjednik WARM Fondacije. Kao novinar, Remy Ourdan je počeo karijeru 1992. godine u Sarajevu pod opsadom i pokrivao je sukobe u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Ruandi, Kongu, Etiopiji, Kosovu, Sijera Leone, Makedoniji, Izraelu-Palestini, Afganistanu, Iraku, Meksiku, Libiji i Srednjoafričkoj Republici. Živio je u Sarajevu i Bagdadu. Ourdan je također izvještavao o poslijeratnom razdoblju u Bosni, Kosovu, Srbiji, Ruandi i o međunarodnoj krivičnoj pravdi. Trenutno radi u oblasti međunarodnog džihadizma, Al Kaide i Islamske države.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team