U Sarajevu održan prvi THINK PINK PARTY

[ssba]
June 25th, 2018

U Sarajevu je održan prvi Think Pink Party u organizaciji Udruženja Think pink – Zajedno smo jedno. Rak dojke je najčešća maligna bolest kod žena i svake godine je više od 1350 novootkrivenih slučajeva, a više od 500 ih umire od ove bolesti u BiH.

 

- Imamo veliku odgovornost prema ženama koje su u potrebi, a veoma često nisu u mogućnosti da iskažu svoj problem, nemaju kome da kažu i ne znaju kako da kažu. Mi trebamo biti njihov glas i učiniti sve da svakoj novo dijagnosticiranoj ženi put kroz bolest bude lakši, da se pobrinemo da svaka žena ima pristup dijagnostičkim pregledima, rekla je Nela Hasić regionalna direktorica Think Pink – Zajedno smo jedno.

 

THINK PINK PARTY (2)

 

Event su uveličale brojne gošće iz javnog, društvenog, poslovnog života i žene koje prepoznaju značaj društvene odgovornosti. Specijalne gošće bile su regionalne muzičke zvijezde Marija Šerifović i Nina Badrić.

 

- Treba pokrenuti lavinu da se svi mali kotačići pretvore u jednu veliku stvar. Nažalost, socijaliziramo se kao društvo najčešće kad dođe do najgoreg. Prije toga važno je pomoći ljudima da skupe sredstva. Spremna sam napraviti veliki humanitarni koncert od kojeg bi sav prihod išao za ove namjene, kazala je Nina Badrić.

 

- Živimo u vremenu u kojem sve manje, zbog brzog načina života, imamo želju i naviku da brinemo o svom tijelu na vrijeme, a onda dođemo do situacije da je problem teško riješiti. Finansijski i na bilo koji drugi način želim pomoći u borbi protiv ove opake bolesti od koje su bolovale i meni bliske osobe, istaknula je Marija Šerifović.

 

Na prvom Think pink partyu najavljena je i ovogodišnja trka Race for the Cure koja će biti održana 30. septembra u Sarajevu. Ovo je događaj u kojem učesnici svih uzrasta promovisanjem zdravog života pomažu u osnaživanju žena koje su preživjele ovu bolest ili se i dalje bore sa njom. Sarajevo je jedan od 150 gradova u kojima se održava ova trka, čime doprinosi stvaranju globalne atmosfere zajedništva u borbi protiv bolesti. Na prošlogodišnjoj trci je učestvovalo više od 7,500 učesnika i učesnica iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i regije, a prikupljena su sredstva za nabavku 1400 paketa prve pomoći za svaku operisanu ženu u BiH i obezbjeđeno je 1280 besplatnih mamografskih pregleda za osobe kojima nije dostupan mamograf.

 

THINK PINK PARTY (4)

 

Think pink- Zajedno smo jedno, čini partnerstvo od 22 ženske organizacije. 2005. godine je pokrenut je WHEP – projekt osnaživanja zdravlja žena s ciljem uvođenja novih usluga za žene sa karcinomom dojke stvarajući programe psiho-socijalne podrške za žene sa ovom bolešću. Program gradi liderstvo, stvara nove usluge (poput grupa za podrške, SOS linije, obilazak novooperisanih pacijentica), jača komunikaciju između lijekara i pacijentkinja, i omogućava partnerstvo između predstavnika vlasti, nevladinih organizacija i zdravstvenih ustanova, edukuje populaciju i radi na unaprijeđenju dijagnostike i tretmana. Osnovne aktivnosti našeg udruženja su: psihosocijalna potpora ženama koje se susreću sa bolešću, edukacija mladih kao i zdrave populacije, besplatni pregledi za žene u ruralnim djelovima zemlje, paketići prve pomoći za svaku novooperisanu ženu, SOS besplatna linija za pomoć, konferencije i seminari.

 
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team