Udruženje reditelja i rediteljica u BiH predstavili potencijale BiH filma

[ssba]
August 22nd, 2015

Udruženje reditelja i rediteljica u BIH jučer je organiziralo predstavljanje potencijala BIH filma. Događaju su prisustvovali i političari koji su dali velika obećanja koja mogu promjeniti stanje u BIH kinematografiji. Između ostalih ministar Samer Rešidat je obećao Osnivanje Filmskog fonda Kantona Sarajevo.

 

Udruženje reditelja i rediteljica nezadovoljno je stanjem u bh. kinematografiji.

 

- Nezadovoljni smo rezanjem budžeta. Imamo budžet od samo 800.000 EUR, a pripremamo 15 igranih filmova. Kanton Sarajevo daje samo 70.000 EUR iako se većina filmova snima u Sarajevu. Udruženje je do sada pokrenulo nekoliko incijativa o kojima želimo govoriti. Ovo su tri najvažnije: pokretanje Filmske fondacije Kantona Sarajevo, poticaj kroz povrat poreza na državnom nivou, osnivanje AudioVizuelnog filmskog centra, istaknula je Jasmila Zbanić, predsjednica Udruženja.

 

Udruženje rediteljica i reditelja u BiH osnovano je sa ciljem poboljšanja uslova rada rediteljica i reditelja u oblasti filma, teatra, televizije i novih medija. URiRuBiH ima za cilj povećanje kvaliteta naših djela, profesionaliziranje uslova rada, povezivanje sa rediteljicama i rediteljima u BiH, dijaspori i svijetu.

 

Od 2000. godine do danas bh. reditelji su osvojili Oskara, Zlatnog i Srebrnog medvjeda, nagrade Evropske filmske akademije, Američkog filmskog instituta, Zlatnog tigra, Srebrnog leoparda i mnoge druge…

 

 

- Udruženje će zajedno sa Udruženjem filmskih radnika raditi i dalje na poboljšanju uslova u kinematografiji i nadamo se da ćemo sljedeće godine imati puno više bosanskohercegovačkih filmova u kinima, na festivalima i novim sistemima prikazivanja. Udruženje će također raditi i na tome da i mladim ljudima , koji sve manje odlaze u kino, da mogućnost da upoznaju naše reditelje i rediteljice, kako savremenike, tako i velika imena iz istorije . 22. decembra u saradnji sa Filmskim centrom Sarajevo spremamo retrospektivu digitaliziranih filmova Hajdrudina Šibe Krvavca, a pokrećemo i inicijativu da ulice i škole u BiH dobiju imena po bosanskohercegovačkim rediteljima iz historije. Veliki reditelji su umjetnici, kreatori, kritičari, vizionari koji ovaj svijet čine humanijim, rekla je Jasmila.

 

 

Bh. film_Danis Tanovic_Jasmila Zbanic (3) Bh. film_Danis Tanovic_Jasmila Zbanic (4)Bh. film_Danis Tanovic_Jasmila Zbanic (5) Bh. film_Danis Tanovic_Jasmila Zbanic (10) Bh. film_Danis Tanovic_Jasmila Zbanic (9) Bh. film_Danis Tanovic_Jasmila Zbanic (8) Bh. film_Danis Tanovic_Jasmila Zbanic (7) Bh. film_Danis Tanovic_Jasmila Zbanic (6) Bh. film_Danis Tanovic_Jasmila Zbanic (15) Bh. film_Danis Tanovic_Jasmila Zbanic (14) Bh. film_Danis Tanovic_Jasmila Zbanic (13) Bh. film_Danis Tanovic_Jasmila Zbanic (12) Bh. film_Danis Tanovic_Jasmila Zbanic (11)

 

foto_Vladan Gavrić
Najčitanije

Something is wrong.
Instagram token error.
Load MoreFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team