Udruženje SKLOP početak rada će obilježiti samostalnom izložbom umjetnice Nine Komel

[ssba]
June 29th, 2017

Danas je u Sarajevu predstavljeno novo Udruženje za savremenu umjetnost – SKLOP koje za cilj ima istraživanje, dokumentiranje i prezentiranje umjetnosti. U okviru Udruženja koje je smješteno u centru Sarajeva, u Radićevoj ulici broj 2, nalazit će se i izložbeni prostor. Misija SKLOP-a je intenzivna saradnja i rad sa internacionalnim umjetnicama i umjetnicama među kojima se nalaze i bh. autori i autorice koji su svakim danom sve prisutniji i cjenjeniji na internacionalnoj umjetničkoj sceni.

 

- U središtu našeg interesovanja, osim promocije umjetnica i umjetnika mlađe generacije, je istraživački rad u polju umjetnosti. Vjerujemo da je jedan takav pristup radu potreban i nužan u BiH i da može početi mijenjati odnos i percepciju građana i građanki prema umjetnosti i kulturi generalno godišnje planiramo da napravimo između 2 do 4 izložbe koje će prezentirati naš rad sa mladim autorima, a neke od izložbi bit će rezultat dugoročnijeg istraživačkog rada i sa starijim umjetničkim generacijama od 1960-te na ovamo, rekla je Sandra Bradvić, idejna tvorkinja i direktorica SKLOP-a.

 

Sandra Bradvić / foto_John Tenny

Sandra Bradvić / foto_John Tenny

Rad i organizacija udruženja SKLOP će se odlikovati prvenstveno istraživačkim i naučnim pristupom umjetnosti. Rezultati jednog takvog procesa će biti prezentirani u različitim formama. Pored izložbi to mogu biti publikacije; prikupljanje, obrađivanje i digitaliziranje različitih umjetničkih i publicističkih arhiva; interaktivni razgovori sa umjetnicama i umjetnicima, edukativne radionice iz oblasti likovne kritike, kao i javna i privatna stručna vođenja (public & private guided tour) kroz izložbe.

 

SKLOP, na taj način. namjerava poslije svakog dovršenog projekta ostaviti jedan trajni doprinos istraživanju i pisanju historije umjetnosti u BIH. Kroz saradnju sa studenticama i studentima historije umjetnosti, koji će učestvovati u aktivnostima udruženja, SKLOP će aktivno doprinijeti edukaciji i razvoju stručne prakse, dok će u saradnji sa sličnim udruženjima doprinositi kretanjima savremene umjetničke scene.

 

 

 

SKLOP-novi partner nagrade The Zvono Award

 

SKLOP je zvanično novi partner nagrade The Zvono Award za mlade umjetnice i umjetnike iz BiH do 35 godina starosti. The Zvono Award je dio internacionalne mreže pod imenom The Young Visual Artist Award (YVVA) koju pored SKLOP-a čine slična udruženja iz ukupno 12 zemalja Jugo-istočne Evrope. U svakoj od zemalja koje su članice, nagrada je dobila ime po jednom umjetniku/umjetnici ili umjetničkoj grupi, koji su bitno doprinijeli razvoju moderne i savremene umjetnosti.

 

U BiH nagrada Zvono se dodijeljuje od 2006, a ime je dobila po Likovnoj grupi Zvono (Sarajevo, 1982-1992). Od 2006-2016 godine, nagradu Zvono u BiH organizirao je Centar za Savremenu Umjetnost Sarajevo (SCCA), a od 2017. tu funkciju je preuzelo Udruženje SKLOP.

 

Nagrada Zvono za pobjednika ili pobjednicu obuhvata dvomjesečni boravak u New Yorku kojeg su omogućili partneri iz New Yorka – The Trust for Mutual Understanding (TMU) i Residency Unlimited (RU), dok lokalni partner, SKLOP organizira javni konkurs, stručni žiri, grupnu izložbu finalista kao i samostalnu izložbu pobjednice/pobjednika. Nagrada Zvono se u BiH od 2016 godine dodjeljuje svake dvije godine, a sljedeći konkurs The Zvono Award 2018 bit će objavljen krajem 2017 godine.

 

 

 

SKLOP najavljuje izložbu umjetnice Nine Komel

 

Udruženje SKLOP će početak svog rada obilježiti samostalnom izložbom umjetnice Nine Komel (*1986, Slavonski Brod/HR). Komel je dobitnica nagrade The Zvono Award 2016 i u okviru SKLOP-a će predstaviti radove u kojima se bavi tematikom granica i identiteta. Rad time pokreće pitanja vidljivosti i nevidljivosti određenih struktura unutar samog sistema umjetnosti, te preispituje vlastiti identitet, kako umjetnika, tako i posmatrača.

 

Otvorenje izložbe je u petak, 7. jula 2017. u 19 sati u SKLOP-u, Radićeva 2/3, Sarajevo. Razgovor s umjetnicom je u subotu, 8. jula/srpnja 2017. u 17 h na istoj adresi.

 

 

///

Sandra Bradvić direktorica Udruženja SKLOP je historičarka umjetnosti. Studij historije umjetnosti je završila 2006. na Univerzitetu u Cirihu. Od 2014. je na doktorskom studiju na Univerzitetu u Bernu, sa temom Kustoske prakse u Bosni i Hercegovini 1982. – 2011. Stručno iskustvo kao naučna saradnica i kustosica stekla je na internacionalno renomiranim institucijama kao što su: Institut za historiju i teoriju arhitekture na Švicarskom Federalnom Institutu za Tehnologiju (ETH Zürich), Kunsthalle Basel i u Van Abbemuseumu u Eindhovenu/NL. Od 2015-2016. sarađivala je sa SCCA Sarajevo kao koordinatorica nagrade The Zvono Award. Početkom 2017. u Sarajevu osniva Udruženje SKLOP, pri kojem djeluje u funkciji direktorice i kustosice.

 

naslovna fotografija_Nina Komel / WAS IST PRINCIP-Collateral damage; 2014
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team