UMJETNOST U IZLOGU 2020: Pogledajte online izložbu fotografija Milomira Kovačevića Strašnog

[ssba]
April 1st, 2020

Projekt Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera BiH i Galerije ULUPUBIH, UMJETNOST U IZLOGU započet je u 2019. godini, imao je za cilj promociju umjetnika i umjetnica, članova i članica Udruženja koji su svojim izložbama, radionicama, predavanjima i svojim prisustvom približili sugrađanima i svim ljubiteljima umjetnosti savremena umjetnička ostvarenja kroz izlog, pokazivanje i vidljivost, s toga je od posebnog simboličkog značaja naveden IZLOG kao prozor u svijet. U toku 2019. godine u projektu je učestvovalo 12 umjetnika/ca.

 

Web

Zbog velike zainteresiranosti ljubitelja umjetnosti, medija i samih umjetnika za ovaj vid prikazivanja umjetničkih ostvarenja odlučili su nastaviti sa projektom Umjetnost u izlogu 2020. Međutim pojava Corona virusa i globalne pandemije doveli su do prekida započetih aktivnosti, a umjetnici su ostali u kućama, odvojeni od izlagačkog prostora, izolovani.

 

- Izolaciju nismo shvatili kao odsustvo mogućnosti za kreativni rad, nego naprotiv, kao izazov za stvaranje. Zatvorenost, izolovanost, skučenost pa i strah, dovelo je do oslobađanja kreativne energije. To je snaga umjetnosti i snaga naše pobune. Odlučili smo da nastavimo sa izlaganjem umjetničkih djela naših članova/ca uprkos izolaciji, ali u novoj formi IZLOGA / ISOLATION ART, izlog Galerije smo zamjenili izlogom na društvenim mrežama. Naša poruka je da ne postoji izolacija umjetnosti, mi smo vidljivi i dalje uprkos svemu, poručuju organizatori.

 

Nevini sveci

Nevini sveci

U ovoj novoj formi izlaganja bit će prvo predstavljen višestruko nagrađivani ULUPUBIH član, donitnik šestoaprilske nagrade, Milomir Kovačević Strašni. U petak, 3. aprila 2020. u 20 sati moći ćete putem Facebook stranica ULUPUBIH udruženje i Galerija ULUPUBIH pogledati izložbu Nevini sveci. 

 

Nevini sveci

Nevini sveci

 

///

Milomir Kovačević Strašni fotografijom se počinje baviti sa 17 godina u Univerzitetskom foto-klubu CEDUS. Članom ULUPUBiH-a postaje 1989. godine.

 

Od samog početka njegov opus posvećen je životu na ulicama, kao i kulturnim događanjima u Sarajevu. Angažman fotoreportera u različitim revijama nije doprinio da njegov rad poprimi senzacionalistički karakter, niti su njegove fotke imale kratak rok trajanja. Naprotiv, njegov rad pokazuje interes za najrazličitije teme tadašnjeg društva. Serije fotografija sa temama Međugorja, zatvora, buvljaka, rock koncerata, zatim Horde zla (navijači FK Sarajeva), grafiti, pioniri, Titove fotke po izlozima, fotografije posljednjeg Dana Republike…, samo su neke po kojima je postao poznat.

 

Početkom devedesetih Kovačević svjedoči dubokim društvenim promjenama u zemlji. U tom periodu nastaju serije posvećene prvim demokratskim izborima, stranačkim mitinzima, stvaranju novih partija, nove vlasti, mirovnim manifestacijama…

 

Početkom 1992, on prati izbliza sve ono po čemu će Sarajevo tragično biti poznato u cijelom svijetu. Iz dana u dan on sa svojim aparatom svjedoči o životu opkoljenog grada iznutra. U tom haosu pokušavao je da stvori, makar na fotografijama, nešto skladno i vizuelno čisto. U tom periodu nastaje više foto-serija: Tito in War, No Name, Ase leži, Ratna arhitektura.

 

U Pariz odlazi 1995. godine. U novoj sredini nastavlja svoju fotografsku i izlagačku aktivnost. Godišnju nagradu Fondacije CCF (današnje HSBC) za fotografiju dobiva 1998. godine.

 

Milomir Kovačević je fotograf kontradikcije. On je fotograf smrti i života, prošlosti i sadašnjosti, vječnosti i prolaznosti. Njegove fotografije su i jako nasilne i pretjerano ozbiljne. Njihov kvalitet se sastoji prije svega u pikturalnoj snazi, daleko od svake stilizacije, zahvaljujući čemu svoju ličnu historiju dijeli sa ostalima.

 

Za svoj rad dobitnik je brojnih, veoma značajnih priznanja, među kojima je i francuskog Viteza za zasluge za fotografski rad i angažman, Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva primio je 2016. godine, a 2019. nagradu 24. Modula Memorije za poseban doprinos kulturi sjećanja.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team