Uskoro počinje sedmi Street Arts Festival u Mostaru

[ssba]
May 28th, 2018

U subotu, 2.06. 2018. godine počinje 7. izdanje mostarskog Street Arts Festivala, koji će trajati do 21.6.2018. Street Arts Festival tim najavljuje oslikavanje petnaest novih murala i zanimljiv kulturni program.

 

Sa šest godina iza sebe ovaj festival je stvorio multikulturalnu platformu ulične umjetnosti u Mostaru koja je, zahvaljujući svojoj energiji, povezala više stotina autora i autorica iz Mostara, regije  i cijelog svijeta, iznjedrila više stotina umjetničkih radova, te time pretvorila mostarske ulice u prepoznatljivu  galeriju ulične umjetnosti.

 

Festival je pokrenut 2012. godine kao pokušaj da se aktiviraju i ujedine kreativni, mladi stvaraoci i stvarateljice, te da im se omogući vrijeme i mjesto da djeluju u javnom prostoru grada.

 

mostar street arts festival 2018

 

 

Prvi umjetnici i umjetnice stižu iz Brazila, Argentine i Njemačke 

 

Umjetnici koji će početi oslikavanje murala na ovogodišnjem festivalu su Aleksandro Reis iz Brazila, te Alan Mayers iz Argentine, te lokalni umjetnik Maid Mide Redžić. Zidovi koji će se oslikavati su u Šantićevoj ulici te na Maloj sceni HNK Mostar.

 

Festival će u prvim danima, također, ugostiti umjetnike i umjetnice iz  Berilna, okupljene oko grupe Bridge Across Borders, koji će održati cirkusku radionicu za štićenike JU Dječiji dom Mostar i slikarsku radionicu u sklopu koje će se zajedno s djecom oslikati mural unutar ustanove. Još jedna zanimljiva kreativna aktivnost unutar Doma održat će se s učenicima međunarodne škole iz Hong Konga u saradnji s organizacijom Rustic Pathways, s kojom festival uspješno sarađuje već drugu godinu za redom.

 

 

 

Prva faza kulturnog programa festivala

 

 

Festival će se zvanično otvoriti prvom samostalnom izložbom mlade umjetnice iz Zagreba,  Antonije Nikolić u galeriji Ćorovića kuće (SPKD Mostar).

 

Drugi dan festivala, nedjelja 3.6. u 20 sati, mlade vizualne umjetnice iz Sarajeva Enida Delimustafić i Esma Hajrić održat će predavanje i performans na temu Kojim očima vidimo stvarnost? Program se održava u Joga centru Sundari (Krpićeva 3).

 

U srijedu, 6.6., u OKC Abrašević s početkom u 20 sati bit će prikazan jedan od novijih filmova o Street Artu koji je dobio brojne nagrade. Riječ je o filmu SKY’S THE LIMIT , kojeg je režirao Jerome Thomas iz Francuske.

 

YouTube Preview Image

 

Festival će ugostiti jedan od orginalnijih alternativnih bendova -  NO!Mozzart iz Zagreba, koji će u subotu  9. 6. održati koncert u OKC Abrašević. Riječ je o bendu koji koji svira svira progressive post rock s dub i blues elementima te kojeg sačinjavaju veoma iskustni muzičari.

 

YouTube Preview Image

 

Održavanje Street Arts Festivala omogućit će se uz donatorsku i prijateljsku podršku Grada Mostara, Vijeća mladih Grada Mostara,  uz partnerstvo s  OKC Abrašević, Agencijom Lokalne Demokracije u Mostaru, grupe Bridge Across Borders, Sparka, Fondacije Our Kids, firme Duga Tehna, UWC Mostar, Njemačke Ambasade, Rustic Pathways, Suncokret, Black Dog Puba, Sefića Avlija, Print tim, Print grupa te brojnih pojedinaca iz BiH, regije i inozemstva.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team