Večeras premijera predstave NIJE TO TO

[ssba]
July 7th, 2020

Večeras, 7. jula u 20h na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a odigrat će se premijera predstave NIJE TO TO Studije Fausta po tekstu Simone Semenič, a u režiji Tomija Janežića.Ova predstava povezat će po prvi put Sarajevski ratni teatar SARTR, Kraljevsko pozorište Zetski dom sa Cetinja, Beogradsko Dramsko pozorište i Međunarodni teatarski festival – Scena MESS.

 

Aleš Kurt je istaknuo da kako predstava NIJE TO TO prvi put povezuje Sarajevski ratni teatar, Kraljevsko pozorište Zetski Dom sa Cetinja, Beogradsko dramsko pozorište i Festival MESS, te da će predstava svoje premijere poslije ove u SARTR-u koja će se održati 7. jula, imati i u Beogradu, na Cetinju, kao i igranje u sklopu Festivala MESS. Naglasio je također kako smo svi bili spremni na jednu umjetničku avanturu, ali se niko nije nadao da će ta avantura poprimiti i druge razmjere, prekid u radu, te nastavak pod vanrednim okolnostima usljed pandemije virusa COVID 19.

 

Nije to to 4

 

Janežiča ne zanima još jedna verzija Fausta, već prije naš odnos prema mitu i tome šta nam on predstavlja u 21. vijeku. Zanima ga analiza suštinske problematike koja je ovom mitu osigurala tako istaknuto mjesto u zapadnoj misli i umjetnosti, a koja se može posmatrati kroz egzitencijalno-psihološku ili psihoanalitičku prizmu.

 

Nije to to 1

 

Reditelj predstave Tomi Janežič o predstavi je rekao kako je bio izazov raditi predstavu kakvu do sada nije radio, ni što se tiče  formata koji je mnogo kraći od njegovih dosadašnjih radova, a ni po mnogo čemu drugom.

 

- U pitanju jedinstvena stvar, jedinstvena je za mene. U startu smo znali da imamo vrlo malo vremena da pripremimo predstavu, a nismo znali da će nas virus prekinuti… U vrlo kratkom, zgusnutom periodu smo napravili predstavu koja je kompleksna, suptilna, krhka i koja na čudan način povezuje stvari iako ima asocijativnu dramaturgiju koja pokušava uspostaviti polje aktivne fantazije. Predstavi je posvećena velika pažnja u likovnom, vizuelnom smislu. Pokušali smo postaviti vrhunske standarde. Čitavu predstavu doživljavam kao neku sliku, koja je istovremeno čin ili stav, zaključio je Janežič.

 

U predstavi igraju  Selma Alispahić, Karmen Bardak, Maja Ranđić, Maja Salkić, Dunja Stojanović, Jelena Laban, Emina Muftić i Amila Terzimehić.

 

Proces kroz koji su prošli tokom rada na ovoj predstavi, glumice su okarakterisale kao jedinstven i transformirajući na višee načina.

 

Režiju, dramaturgiju, dizajn zvuka, dizajn svjetla potpisuje Tomi Janežić, scenografiju Branko Hojnik, kostime je radila Marina Sremac, koreografiju i dramaturgiju Katja Legin, asistenti režije su Mirjana Medojević, Gabrijel Lazić i Benjamin Konjicija.

 

Nije to to 2

 

Predstava je rađena u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR, Kraljevskog pozorišta Zetski dom, Beogradskog Dramskog pozorišta i Međunarodnog teatarskog festivala – Scena MESS. Reprize predstave zakazane su za 8. i 9. jul u 20h!

 

Zbog epidemije Virusa COVID 19, broj mjesta je ograničen i u skladu sa svim preporukama!

 

Nije to to 6

fotografije_Dženat Dreković
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team