VEDRANA SEKSAN će svečano otvoriti 56. MESS

[ssba]
September 29th, 2016

Sve je spremno za početak ovogodišnjeg 56. izdanja Internacionalnog teatarskog festivala MESS, potvrdili su organizatori na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu. Igranjem predstave Galeb mađarskog autora Tamás Aschera, sutra će se u 19 sati i 30 minuta u Narodnom pozorištu u Sarajevu zvanično otvoriti 56. Internacionalni teatarski festivala MESS. U deset festivalskih dana, publika će u okviru glavnog programa moći pogledati 19 predstava iz 16 država, dok će četiri dodatne predstave igrati u okviru programa MESS OFF, uz promocije knjiga, performanse i panel diskusije. U okviru svečane ceremonije otvaranja Festivala glumica Narodnog pozorišta Sarajevo, Vedrana Seksan proglasit će 56. MESS otvorenim. Publika će ceremoniju moći pratiti u direktnom prijenosu BHT1, kao generalnog medijskog pokrovitelja Festivala.

 

vedrana-seksan_nikola-blagojevic-4

 

- Vedrana Seksan imala je veoma impresivnu teatarsku godinu. Činjenica da je imala premijeru u svjetski poznatom Residenz teatru iz Minhena je u kontekstu kulture velika vijest za našu državu. Obišla je sve najznačajnije teatarske festivale u Evropi kao što je Holland festival i imala premijere u svojoj matičnoj kući. Zbog toga je smatramo najboljom osobom za otvaranje ovogodišnjeg Festivala, rekla je Selma Spahićeva, selektorica Festivala.

 

Kroz deset festivalskih dana, publika će u okviru glavnog programa moći pogledati 19 predstava, dok će četiri dodatne igrati u okviru programa MESS OFF, uz promocije knjiga, performanse i panel diskusije. Na važnost ovog međunarodnog festivala u glavnom gradu BiH podsjetio je direktor MESS-a Nihad Kreševljaković.

 

- Nadam se da ćete nam i vi mediji pomoći da ispričamo priču kulture i umjetnosti i tako damo do znanja svima da se kroz odnos prema kulturi i umjetnosti pokazuje i odnos prema građanima i građankama. MESS je oduvijek bio generator pozitivnih stvari i radujemo se novim druženjima sa ljubiteljima i ljubiteljicama teatra, rekao je Nihad Kreševljaković, direktor Festivala, te dodao da sve pripreme za otvaranje idu prema planu.

 

MESS2016_Poster

 

Da festival MESS predstavlja vodeću ulogu teatra, kako u zemlji, tako i u regiji, naglasio je Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo.

 

- MESS je suština, srž teatra, ne samo bh. već i regionalnog, to svi znamo jer i drugi nam govore o tome. Ono što ćemo uraditi jeste da ćemo intenzivno pojačati rad MESS-a, u svakom smislu, naglasio je najavivši kako će Ministarstvo nastaviti sa ulaganjima u Festival.

 

Kupovina ulaznica za predstave 56. Festivala MESS moguća je u festivalskom Box officeu koji se nalazi u Bosanskom kulturnom centru svakog dana u periodu od 10 do 19 sati.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team