Velika Britanija na 25. SFF-u: Budućnost Sarajeva kao kreativnog grada

[ssba]
August 17th, 2019

Danas je u sklopu saradnje između Sarajevo Film Festivala i British Councila održana panel diskusija na temu Kreativni gradovi. Panelisti Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala; Larisa Halilović, direktorica British Councila u Bosni i Hercegovini i direktorica projekta Digital Cities; i David Wilson, direktor Bradford UNESCO grada filma su razgovarali o tome kako da Sarajevo postane centar izvrsnosti u polju filma i drugih kreativnih industrija.

 

Velika Britanija na Sarajevo Film festivalu (1)

 

Kreativne industrije u svom korijenu imaju kreativnost, vještinu i talent i među njih svrštavamo arhitekturu, umjetnost, film, razvijanje software, radio i televizija..kao i mnoge druge industrije. Međutim, kako ove industrije mogu biti pokretači ekonomskog razvoja i kako Sarajevo može postati kreativni grad? Direktor Bradford UNESCO grada filma, David Wilson, je pokušao na ovo pitanje dati odgovor primjerom britanskog grada Bradforda. Govorio je o strateškoj ulozi filmske industrije u održivom razvoju ovog grada, prvog svjetskog UNESCO grada filma, kao i fokusu koji se stavlja na razvoj zajednice, i turizma, koje ultimativno vode i do ekonomskog razvoja.

 

Velika Britanija na Sarajevo Film festivalu (3)

 

Panelisti su se složili da je za razvoj kreativne industrije u našoj državi ključna saradnja administracije, industrije i univerziteta, kao i očekivanja od univerziteta da budu izvor istraživanja i posljedično ideja za inovacije. Larisa Halilović, direktorica British Councila za Bosnu i Hercegovinu, govorila je o projektu Digital Cities koji se fokusira na digitalizaciju gradova Zapadnog Balkana (među kojim je i Sarajevo), prepoznavajući da upravo spoj kreativne industrije, obrazovanja i digitalne tehnologije postaje presudan za razvoj lokalnih zajednica.

 

Velika Britanija na Sarajevo Film festivalu (4)

 

Publika je u sklopu panela imala priliku da čuje i o inicijativama za unapređenje filmske industrije u lokalnim zajednicama i dosadašnjem uticaju Sarajevo Film Festivala na ekonomski, socijalni i kulturni razvoj grada publika od strane Mirsada Purivatre, direktora Sarajevo Film Festivala, Pored danas održane panel diskusije, u okviru platforme za razvoj industrije Becky Gregory-Clarke će sutra predstaviti nedavno osnovanu StoryFutures Academy britanske National Film and Television School koja strateški kreira prostor za talente da eksperimentišu i istražuju upotrebu novih tehnologija u interaktivnom pripovijedanju. Također, publika će na 25. Sarajevo Film Festivalu imati priliku i da uživa u čak 23 filma britanske ko-produkcije među kojima su i novi dokumentarac Asifa Kapadie o Diegu Maradoni; Mačka u zidu film iz takmičarskog programa koji se bavi životom u doba Brexita; te dugo očekivani film Quentina Tarrantina, Bilo jednom…u Hollywoodu sa Brad Pittom i Leonardom Di Caprijem u glavnim ulogama.

Velika Britanija na Sarajevo Film festivalu (5) Velika Britanija na Sarajevo Film festivalu (6) Velika Britanija na Sarajevo Film festivalu (7) Velika Britanija na Sarajevo Film festivalu (8) Velika Britanija na Sarajevo Film festivalu (9)
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team