Velike svjetske produkcije i ove godine na Festivalu MESS

0
September 17th, 2015

Ovogodišniji, Internacionalni teatarski festival MESS koji će se održati od 2. do 11. oktobra, publici će i ove godine predstaviti velike svjetske produkcije, a u posebnom fokusu će biti predstave koje na jedinstven način seciraju intimu i politiku. Tako će gosti MESS-a, u saradnji sa Goethe-Institutom i Njemačkom ambasadom, pored svjetski poznatog Schaubühne teatra iz Berlina, biti i njemački teatar Maxim Gorki. Pored toga, MESS će ugostiti i neke od najzanimljivijih teatarskih glasova današnjice poput ovogodišnjih zvijezda festivala u Avinjonu Les Chiens de Navarre iz Pariza, meksičke kompanije Vaca 35 ili mađarske trupe jednog od najuzbudljivijih evropskih reditelja Béle Pintéra. U skladu sa sloganom 55. MESS-a Prvi put, svi autori i autorice se prvi put pojavljuju na Festivalu.

 

Zabranjena zona / fotografija_Gianmarco Bresadola

Zabranjena zona / fotografija_Gianmarco Bresadola

Predstava Zabranjena zona, koja će u petak, 2. oktobra u Olimpijskoj dvorani Zetra u 20 sati zvanično otvoriti Festival, jedinstvena je britansko-njemačka koprodukcija u kojoj režiserka Katie Mitchell postavlja priču o tri žene koje su još uvijek uglavnom ignorisane u zvaničnoj historiografiji. Ovaj pozorišni komad kombinira pokretne filmske slike sa kolažem tekstova Duncana Macmillana. Komad, Common Ground teatra Maxim Gorki jedna je od najvećih uspješnica prošle sezone u Berlinu, a u svom ansamblu ima glumce i glumice porijeklom iz Prijedora, Novog Sada i Sarajeva. U ovoj dokumentarnoj predstavi rame uz rame stoje djeca ratnih zločinaca sa djecom žrtava ratnih zločina. Nakon predstave će se održati i razgovor sa publikom.

 

Common Ground / fotografija_Thomas Aurin

Common Ground / fotografija_Thomas Aurin

 

Trupa Les Chiens de Navarre publici će predstaviti svoj neobični komad Kada pomislim da ćemo ostariti skupa u kojem osam glumaca i glumica radi ono što inače nikad ne bi smjeli raditi na sceni. Meksički Vaca 35 sa predstavom Sve što treba jednoj sjajnoj glumici je sjajna drama i želja za uspjehom koristi teatar u teatru da bi predstavio ranjivost, dok mađarski reditelj Béla Pintér, predstavom Naše tajne na izvjestan način nastoji odgonetnuti zašto nijedna mađarska vlada – ni ona ljevičarska, a ni desničarska – nakon pada komunističkog režima nije nikada javno objavila spisak komunističkih informanata.

 

Naše tajne / Fotografija_Csaba Meszaros

Naše tajne / Fotografija_Csaba Meszaros

Kako bi svi ljubitelji i ljubiteljice teatra mogli na vrijeme doći do svojih ulaznica, MESS Box Office je počeo sa rezervacijama ulaznica te će do kraja Festivala raditi svakog dana u periodu od 10 do 19 sati. Box Office se nalazi u prostorijama direkcije festivala, Maršala Tita 54/I.

 

Rezervacije ulaznica se mogu obaviti putem telefona 062/826-744 ili putem interneta preko stranice Navigator, a prodaja ulaznica počinje 23. septembra u 10 sati. Popust od 20% na pojedinačne ulaznice će važiti do 1. oktobra dok je rezervacija kompleta ulaznica sa popustom od 50% moguća do 23. septembra. Prema ustaljenoj praksi Festivala MESS, popust za sve ulaznice je moguć za studente/ice, pozorišne radnike/ice i penzionere/ke, dok je ulaz na sve predstave u okviru dječijeg programa CHILDREN MESS slobodan, uz preuzete ulaznice.

 

Kompletan program 55. Internacionalnog teatarskog festivala MESS dostupan je na oficijelnoj stranici Festivala MESS.
Najčitanije
FBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team