Velike svjetske produkcije i ove godine na Festivalu MESS

[ssba]
September 17th, 2015

Ovogodišniji, Internacionalni teatarski festival MESS koji će se održati od 2. do 11. oktobra, publici će i ove godine predstaviti velike svjetske produkcije, a u posebnom fokusu će biti predstave koje na jedinstven način seciraju intimu i politiku. Tako će gosti MESS-a, u saradnji sa Goethe-Institutom i Njemačkom ambasadom, pored svjetski poznatog Schaubühne teatra iz Berlina, biti i njemački teatar Maxim Gorki. Pored toga, MESS će ugostiti i neke od najzanimljivijih teatarskih glasova današnjice poput ovogodišnjih zvijezda festivala u Avinjonu Les Chiens de Navarre iz Pariza, meksičke kompanije Vaca 35 ili mađarske trupe jednog od najuzbudljivijih evropskih reditelja Béle Pintéra. U skladu sa sloganom 55. MESS-a Prvi put, svi autori i autorice se prvi put pojavljuju na Festivalu.

 

Zabranjena zona / fotografija_Gianmarco Bresadola

Zabranjena zona / fotografija_Gianmarco Bresadola

Predstava Zabranjena zona, koja će u petak, 2. oktobra u Olimpijskoj dvorani Zetra u 20 sati zvanično otvoriti Festival, jedinstvena je britansko-njemačka koprodukcija u kojoj režiserka Katie Mitchell postavlja priču o tri žene koje su još uvijek uglavnom ignorisane u zvaničnoj historiografiji. Ovaj pozorišni komad kombinira pokretne filmske slike sa kolažem tekstova Duncana Macmillana. Komad, Common Ground teatra Maxim Gorki jedna je od najvećih uspješnica prošle sezone u Berlinu, a u svom ansamblu ima glumce i glumice porijeklom iz Prijedora, Novog Sada i Sarajeva. U ovoj dokumentarnoj predstavi rame uz rame stoje djeca ratnih zločinaca sa djecom žrtava ratnih zločina. Nakon predstave će se održati i razgovor sa publikom.

 

Common Ground / fotografija_Thomas Aurin

Common Ground / fotografija_Thomas Aurin

 

Trupa Les Chiens de Navarre publici će predstaviti svoj neobični komad Kada pomislim da ćemo ostariti skupa u kojem osam glumaca i glumica radi ono što inače nikad ne bi smjeli raditi na sceni. Meksički Vaca 35 sa predstavom Sve što treba jednoj sjajnoj glumici je sjajna drama i želja za uspjehom koristi teatar u teatru da bi predstavio ranjivost, dok mađarski reditelj Béla Pintér, predstavom Naše tajne na izvjestan način nastoji odgonetnuti zašto nijedna mađarska vlada – ni ona ljevičarska, a ni desničarska – nakon pada komunističkog režima nije nikada javno objavila spisak komunističkih informanata.

 

Naše tajne / Fotografija_Csaba Meszaros

Naše tajne / Fotografija_Csaba Meszaros

Kako bi svi ljubitelji i ljubiteljice teatra mogli na vrijeme doći do svojih ulaznica, MESS Box Office je počeo sa rezervacijama ulaznica te će do kraja Festivala raditi svakog dana u periodu od 10 do 19 sati. Box Office se nalazi u prostorijama direkcije festivala, Maršala Tita 54/I.

 

Rezervacije ulaznica se mogu obaviti putem telefona 062/826-744 ili putem interneta preko stranice Navigator, a prodaja ulaznica počinje 23. septembra u 10 sati. Popust od 20% na pojedinačne ulaznice će važiti do 1. oktobra dok je rezervacija kompleta ulaznica sa popustom od 50% moguća do 23. septembra. Prema ustaljenoj praksi Festivala MESS, popust za sve ulaznice je moguć za studente/ice, pozorišne radnike/ice i penzionere/ke, dok je ulaz na sve predstave u okviru dječijeg programa CHILDREN MESS slobodan, uz preuzete ulaznice.

 

Kompletan program 55. Internacionalnog teatarskog festivala MESS dostupan je na oficijelnoj stranici Festivala MESS.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team