Video kampanja povodom Međunarodnog Coming out dana – IMA IZAĆ’

[ssba]
October 11th, 2017

Međunarodni Coming out dan (izlaženja iz ormara, obznanjivanje sopstvene seksualnosti i rodnog identiteta i spolnih karakteristika) obilježava se već trideset godina svakog 11. oktobra, u mnogim zemljama svijeta, ali i Bosni i Hercegovini. Svake godine na ovaj dan posebno podsjećamo na neophodnost sigurnog okruženje za gejeve, lezbejke, biseksualne, transrodne i interspolne osobe, okruženje u kojem mogu bez straha i skrivanja živjeti svoj autentični život.

 

Coming out jeste trenutak, ali i proces u kojem lezbejka, gej, biseksualna, transrodna ili interspolna osoba otkriva sebi ali i drugima svoju seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili spolne karakteristike. Coming out znači reći nekome da ti se sviđa osoba istog spola, obzaniti nekome svoj rodni identitet ili spolne karakteristike i dijeliti svoje životne situacije, probleme i sreću, sa bliskim ljudima, na isti način na koji i oni dijele sa tobom. Strejt osobe ne trebaju da brinu o procesu autovanja jer se ono podrazumijeva u društvu – mogu da izlaze, vole i vjenčavaju se sa osobama suprotnog spola. LGBTI osobe, sa druge strane, nemaju tu privilegiju. Zbog toga se mnogi od nas veliki dio života osjećaju uplašeno, zbunjeno ili zabrinuto.

 

Istraživanja iz svijeta, regije i Bosne i Hercegovine, pokazuju da bivanje u ormaru predstavlja ozbiljan psihološki rizik, uključujući problematične odnose, osjećaje izolacije i izopštenosti, stres, čak i suicidne tendencije. Sa druge strane, „izlazak iz ormara“ je višestruko pozitivan čin. Biti otvoren_a omogućava lezbejkama, gej muškarcima, biseksualnim, transrodnim i interspolnim osobama da razviju svoje ja, stvore pozitivnu sliku o sebi i unaprijede brojne aspekte svog života.

 

YouTube Preview Image

 

Ove godine kroz video kampanju IMA IZAĆ’ želimo pokazati da je u svim ormarima ovog svijeta postalo pretijesno i da naše postojanje čini društvo dinamičnim i snažnim. Naša vidljivost je uslov prepoznavanja naših potreba i zahtjeva.

 

U video kampanji se na kreativan način koristi automobil, razgovor u skučenom prostoru o oslobađajućem i bitnom momentu autovanja. U kampanji učestvuje devet LGBTI osoba, koje su odlučile hrabro i solidarno podijeliti djeliće svog svakodnevnog autovanja, kako bi poslale poruku o važnosti autovanja, ali i podrške naših najbližih.

 

Nadamo se da će ova kampanja biti još jedan korak ka ostvarivanju pravednog društva za sve njegove članove i članice. Niko nije slobodan_a dok svi_e nismo slobodni_e!

 
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team