WHISPERING DREAMS – prezentacija radionice o povjerenju, znatiželji i mašti

[ssba]
April 1st, 2016

U srijedu, 30. marta u 19 sati, u Zavodu za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo održana je prezentacija teatarske radionica pod nazivom Whispering dreams (Šaptanje snova). Prezentaciju u trajanju od 40 minuta su izveli sami štićenici Zavoda. Prikazan je i jedan video sa snimcima sa proba.

 

Prezentacija je rezultat jednomjesečnog rada nezavisne grupe umjetnika Moving island sa štićenicima Zavoda. Cilj radionica je bio pružiti štićenicima Zavoda znanja i praktična iskustva iz oblasti performativnih umjetnosti i kroz takav vid rada pokušati uvesti dodatni sadržaj koji bi pomogao resocijalizaciji zanemarenih maloljetnika problematičnog ponašanja.

 

Tokom mjesec dana, umjetnici su radili sa štićenicima Zavoda na vježbama povjerenja, percepcije, mašte, motorike, i na nekim konkretnim pozorišnim i plesnim zadacima … kako bi razvili stepen njihove svijesti o sebi i svom okruženju, ponudili im novi materijal za razmišljanje i pomogli im u artikulisanju sebe kroz umjetnički čin.

 

Grupu Moving island, čiji je ovo prvi zajednički projekat, osnovali su: koraograf Thomas Steyaert, reditelj Zulfikar Filandra, kostimografkinja Irma Saje, arhitekt Vedad Orahovac, umjetnica i psihoterapeutkinja Elma Selman i dramaturginja Asja Krsmanović.

 

- Radi se o djeci koja zaista dolaze iz vrlo teških ekonomskih i porodičnih situacija, koja jesu bila svojim djelima u sukobu sa zakonom i za koju je vjerovatno radi stigme koju nose kao počinioci krivičnih djela, da će ponovo doći u sukob sa zakonom. Samim tim je povjerenje koje su nam djeca iz Zavoda ukazali u ovom procesu, i jedna slobodno ispoljavanje bujne mašte i kreativnosti pri rješavanju zadataka i improvizacija kojm su nas počastili – mnogo dragocjeno i izvor velikog zadovoljstva za nas te izvor ubjeđenja da sa ovim projektom jesmo uradili dobru stvar. Po našem iskustvu, izgleda da pozorišna umjetnost može biti jako koristan alat u rehabilitaciji i osnaživanju ličnosti ovako senzitivnih individua. No, naš projekt je prije svega umjetnički u svojim motivima – tako da je iskustvo sa prezentacije gdje su te mladi ljudi uspjeli prevazići tremu i nastupati pred publikom izvodeći pozorišne zadatke koje smo radili s njima – u strukturi koja se određivala u interakciji sa publikom izvlaćeći imena scena iz šešira – punih 40 minuta prije svega bulo autentično u umjetničkom smislu. Uspjeh te večeri je prevazišao sva naša očekivanja. Susret publike i djece iz Zavoda je važan na nivou empatije. Pozorišni susret kao teretana empatije, rekao nam je Zulfikar Filandra.

 

Grupa je osnovana sa ciljem da promovira performativne umjetnosti u zajednici, ojača nezavisnu teatarsku scenu, te proširi svijest o performativnim umjetnostima kao bitnom korektoru društva, čiji je cilj da praktično pomogne u razvoju ličnosti pojedinaca, rješavanju konflikata i artikuliranju problema lokalne zajednice.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team