Za Emira Hadzihafizbegovića nagrada na 53. filmskom festivalu u Nišu

[ssba]
September 4th, 2018

Na 53. filmskom festivalu u Nišu, Emir Hadžihafizbegović dobio je nagradu Special Mention za ostvarenu ulogu u filmu Žaba. Nagradu je dodijelio žiri u sastavu: Bojana Maljević, glumica; Ana Sofrenović, glumica, i Tihomir Stanić, glumac. Niški festival jedan je od najprestižnijih festival u regiji, projekcije se dešavaju na niškoj tvrđavi koja prima blizu 3000 posjetilaca.

 

Povodom osvojene nagrade Emir Hadžihafizbegović je rekao:

 

- Ova nagrada posebno mi je draga, jer je niški festival možda i jedini festival u regiji koji nagrade dodjeljuje isključivo za glumačka ostvarenja. Ta nagrada uvijek dolazi u sinergiji žirija i niške publike, i kada sam nakon projekcije filma Žaba, zajedno sa Mirsadom Tukom i Vlastom Vlaisavljevićem, glumcima koji zajedno sa mnom igraju u filmu izašao na poklon, gdje smo sva trojica doživjeli ovacije publike, očekivao sam da je nagrada moguća. Nakon filmskih festivala u Mostaru, Firenci i New Yorku, stigla mi je, evo, i četvrta nagrada za ulogu Zeke u filmu Žaba, i svaki put ja je dijelim sa Aleksandrom Seksanom, Mirsadom Tukom, Moamerom Kasumovićem i Elmirom Jukićem. „Žaba“ je i u teatru, nakon deset godina igranja, i na filmu, zajednički uspjeh, i nikada ne bi bilo ni jedne nagrade da nije bilo takve posvećenosti svih nas tom velikom tekstu Dubravka Mihanovića. Zahvaljujem se još jednom žiriju i niškoj publici koji su prepoznali snažnu filmsku i antiratnu poruku koja je kroz film „Žaba“ poslana u svijet. Također mi je drago da mi je u toku festivala od strane muzičara i orkestra „Crne mambe“, koji je godinama pratio velikog umjetnika Šabana Bajramovića, i njihovog producenta Radiše Sarića, uručeno priznanje Zlatni pečat grada Niša. Priznanje je uručeno kao zahvala za organiziranje proslave 80 godina od rođenja Šabana Bajramovića koju smo 2016. godine napravili u Kamernom teatru 55. Tada smo napravili izložbu fotografija Šabana Bajramovića, emitirali dokumentarni film o njemu, napravili okrugli stol sa ozbiljnim etno muzikolozima iz regije, i sve završili maestralnim koncertom orkestra „Crne mambe“. Još jednom im hvala u moje ime, i u ime Kamernog teatra 55.

 

Emir Hadzihafizbegovic nagrada u Nisu

 

Već skoro 10 godina predstava Žaba puni pozorišta širom bivše Jugoslavije. Emocije koje budi ovaj pozorišni komad su prejake i ljudi kuću kulture napuštaju uplakani, emotivno rastrojeni, zaboravljaju kapute, torbe, mjesto gdje su parkirali vozilo… Veliki broj nagrada po pozorišnim Festivalima širom regiona za autore i glumačku ekipu dovoljno govori o statusu predstave koja je rađena prema literarnom predlošku zagrebačkog pisca Dubravka Mihanovića, a koju je na pozorišne daske iznio sjajni sarajevski reditelj Elmir Jukić.

 

Jukić je prije nekoliko godina u produkciji Refresh production, te prema scenariju Pjera Žalice krenuo u pripreme filmske adaptacije ove fantastične predstave u kojoj glumačku ekipu predvode glavni akteri predstave Emir Hadžihafizbegović, Aleksandar Seksan, Mirsad Tuka i Moamer Kasumović, a koja je svoju Svjetsku premijeru doživjela u okviru Open Air programa 23.Sarajevo Film Festivala, gdje je i osvojila nagradu publike. Nakon toga film je prikazan na brojnim festivalima u regionu i Evropi a od nagrada treba svakako izdvojiti onu za najbolju mušku ulogu Emira Hadžihafizbegovića u okviru takmičarskog programa 11. Mostar Film Festivala.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team