Zavirite na probu nove baletne predstave ALISA U ZEMLJI ČUDA

[ssba]
May 23rd, 2017

U utorak, 30. maja na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu moći ćete pogledati premijeru nove baletne predstave Alisa u Zemlji čuda, rađene prema poznatom romanu Lewisa Carolla. U koreografiji Aleksandra Ilića , na muziku Darje Janošević, lik Alise povjeren je našoj sjajnoj solistici Tamari Ljubičić. Ulaznice za premijeru već su gotovo rasprodate, ali vam preproučujemo i prvu reprizu koja je na repertoaru u petak, 2. juna.

 

- Odlučujući se da u govor tijela pretočim začudnu avanturu sna u koju je Lewis Carroll svojom romantičnom maštom poveo Alisu, intuitivno sam naslutio riznicu mudrosti iskazanu zagonetkama. Zagonetkama koje gospodare svekolikim bivstvovanjem svega živog na plavom šaru naše planete. Vješti manipulant koji iza zastora skriven povlači konce i vješto ih mrsi u vođenju i zavođenju igre sna u kojoj Zec, Vojvotkinja, Kuharica, Kraljica, Lažna kornjača… a prije svega mudra Alisa, uz pomoć zlatnog ključa koji je čas prevelik, čas premalen a neprestano nedohvatljiv, čeznu da otvore vratnice čarobnog vrta. Divna nevjerovatna bajka, naizgled… A kada veliki majstor manipulacije razmrsi konce postaje jasno da ništa nije slučajno i izmišljeno, već je odjenuto u drugo životno ruho s namjerom ne samo da zabavi nego i poruči: tražite hrabro uporno i neprestano zapitano i naći ćete svoj zlatni ključ za čudesni vrt života, i maštajte, to je snaga vječne mladosti, rekao je koreograf predstave, Aleksandar Ilić.

 

Ovo su bili neki od razloga da se upusti u rizičan poduhvat prevođenja koreografskim jezikom i igrom tijela.

 

- Lewis Carroll je čudesnom moći svoje mašte, humorom, logikom izvrnutom naopačke postavio jednačinu: da li je 2 plus 2 uvijek i nepobitno 4. Kao profesor matematike i logike, kao rasni pisac zna da ni u šta ne treba sumnjati bezpogovorno jer u matematičkoj teoriji 2 plus 2 ne moraju uvek biti 4, kao što se dvije paralelne prave susreću i sijeku negdje u beskraju. Vjerujte i snovi i java se nekad i negdje susreću i spoje. Vjerujte u snove, maštajte, a prije svega živite – to je skrivena ideja ove igrarije za djecu i odrasle, rekao je.

 

Kostime za predstavu su radile Neira Sinanbašić i Melisa Musić, muziku Darja Janošević. Asistentica koreografa je Katarija Stojković, scenograf Vdran Hrustanović, a inspicijent Boris Jeličanin.

 

Dok čekamo premijeru pogledajte fotografije Sulejmana Omerbašića koje je zabilježio na prvoj probi Alise u Zemlji čuda.

 

001 Balet Alisa U Zemlji Cuda photo Sulejman Omerbasic_ 002 Balet Alisa U Zemlji Cuda photo Sulejman Omerbasic_ 003 Balet Alisa U Zemlji Cuda photo Sulejman Omerbasic_ 004 Balet Alisa U Zemlji Cuda photo Sulejman Omerbasic_ 005 Balet Alisa U Zemlji Cuda photo Sulejman Omerbasic_ 006 Balet Alisa U Zemlji Cuda photo Sulejman Omerbasic_ 007 Balet Alisa U Zemlji Cuda photo Sulejman Omerbasic_ 008 Balet Alisa U Zemlji Cuda photo Sulejman Omerbasic_ 009 Balet Alisa U Zemlji Cuda photo Sulejman Omerbasic_ 010 Balet Alisa U Zemlji Cuda photo Sulejman Omerbasic_ 011 Balet Alisa U Zemlji Cuda photo Sulejman Omerbasic_ 013 Balet Alisa U Zemlji Cuda photo Sulejman Omerbasic_ 014 Balet Alisa U Zemlji Cuda photo Sulejman Omerbasic_
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team