Završen 2. sajam KNJIGE U NIŠAMA

[ssba]
December 3rd, 2018

Prošle sedmice je u Bosanskom kulturnom centru završen drugi Sajam izdavača/nakladnika BiH koji je i ove godine ljubiteljima knjiga ponudio bogat program književnih druženja, razgovora, okruglih stolova i raznovrsnu ponudu knjiga bh. izdavača kao i izdavača iz Vojvodine.

 

VDAN4

 

Gošća prvog programu Sajma izdavača/nakladnika u BiH Knjige u nišama bila je Kerima Filan, redovna profesorica na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu koja je u programu Jutro sa autorom predstavila knjigu Sarajevo u Bašeskijino doba u izdanju izdavačke kuće Connectum. U razgovoru sa moderatoricom programa, Unom Bejtović, autorica knjige izjavila je da uvijek ispočetka treba podsjećati na ovu knjigu kao što je Bašeskija uvijek iznova bio svjestan svoje pripadnosti društvenoj zajednici. Na komentar Une Bejtović kako knjiga ima impozantnu bibliografiju, Kerima Filan odgovorila je da je tražila utemeljenja u drugim knjigama o onome što je Bašeskija pisao u svom dnevniku koristeći se pri tome temeljitom jezičnom analizom da bi se došlo do značenja. Idući stepen je ulazak u život preko jezika, a unoseći život u tekst, oslobađamo se doslovnosti, izjavila je autorica Kerima Filan dodavši da je uz pomoć Bašeskijinih zapisa pokušala doprijeti do života u Sarajevu kao što stoji i u samom naslovu knjige.

 

Na početku održavanja okruglog stola Praktično bibliotekarstvo, Dragan Marković, direktor izdavačke kuće University Press predstavio je aktivnosti bibliotečke fondacije Kemal Bakaršić nakon čega su zaposlenice Nacionalne i univerzitetske biblioteke u Sarajevu, Melisa Hajdarević i Azra Smajić-Gačević predstavile poslove u informacijskoj službi biblioteke te proces i značaj izrade nacionalnih bibliografija. Prisutnima je također pojašnjen postupak pretraživanja, rezervacije i naručivanja bibliotečkih jedinica u sistemu COBISS 3. U nastavku okruglog stola, bibliotekarka Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Irena Pejić, sa prisutnim studentima i studenticama bibliotekarstva i informacijskih znanosti iz Mostara i Sarajeva podijelila je izazove iz prakse sa kojima se susrela kada je počela raditi u biblioteci ove visokoškolske institucije nudeći na taj način korisne i praktične savjete koje nisu imali priliku čuti izučavajući teorijska znanja na fakultetima.

 

VDAN5

 

U sklopu večernjeg programa Knjige u nišama u punoj sali Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu upriličena je promocija knjige Huzur autorice Martine Mlinarević. Moderator razgovora i poznati bh. pjesnik Mile Stojić, sa prisutnima je podijelio da je autoricu isprva upoznao preko njenih blogova gdje je jasno bila izražena njena borba protiv nepravde, nacionalizma i umne skučenosti. Napisavši knjigu o ljubavi i bolesti, Martina Mlinarević potvrdila je svoj izuzetni književni dar i ušla među najznačajnije autore u BiH. Promotor knjige, Nerzuk Ćurak izrazio je zahvalnost prisutnima što su došli na promociju u ogromnom broju. Govoreći o specifičnoj spisateljskoj poziciji i temi knjige, Ćurak je izjavio da pisati o jednom od najrasprostranjenijih karcinoma kroz svoju fizičku i duhovnu bol, zahtijeva specifičan oblik herojstva. Martina Mlinarević priznala je kako nije planirala objavljivanje knjige koja je nastala sabiranjem objave na Facebooku pisanih od trenutka otkrivanja bolesti, a koje su najviše ličile na dnevničke zapise. Razgovarajući sa Ćurkom i Stojićem o današnjem konzumerizmu, Martina je priznala da ovom knjigom želi alarmirati mlade djevojke koje daju novac za sve, ali nikada ne odu na zdravstveni pregled.

 

Drugi sajam izdavača/nakladnika „Knjige u nišama“ završen je programom u kojem je gost bio poznati bh. pjesnik i prozni pisac, Abdulah Sidran. Rezimirajući svoj dosadašnji bogati i dugugodišnji književni rad u razgovoru sa Ahmedom Burićem, Abdulah Sidran izjavio je da nikada nije otišao iz Sarajeva jer svako slovo koje je napisao duguje upravo gradu u kojem je proveo svoj život. Spominjući osobenosti poezije, veliki bh. pjesnik iznio je mišljenje da je poezija poput spužve koju treba uzeti u ruke i iscijediti ono što se u njoj nalazi, te da pjesme treba pisati jedino kad je pjesnik siguran da je instrument dobrih, a ne zlih sila.

 

V DAN V DAN1 VDAN6

 
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team