Završen Prvi Sajam izdavača BiH ‘KNJIGE U NIŠAMA’

[ssba]
November 30th, 2017

Knjizi smo vratili dignitet koji zaslužuje, a autore i izdavače stavili u prvi plan. U ovih pet dana postigli smo sve ono što smo planirali i najavljivali, istakao je na zatvaranju prvog Sajma izdavača Bosne i Hercegovine – Knjige u nišama (KUN), direktor JU Centar za kulturu Kantona Sarajevo, Edin Urjan Kukavica. Sajam je od 25. do 29. novembra ljubiteljima i ljubiteljicama knjige ponudio vrlo bogat i zanimljiv program koji je uključivao promocije knjiga, predstavljanje autora, čitanja, javne razgovore i radionice, a gosti Sajma bili su brojni autori, urednici, profesori, književni kritičari, novinari, dizajneri i ostali kulturni radnici.

 

Zvanicno otvaranje sajma Knjige u nisama (5)

 

- Osluškujući komentare kako posjetitelja tako i samih izdavača i autora, u ovih pet dana postigli smo sve ono što smo planirali i ono šta smo najavljivali. Mogućnost publike da učestvuje u diskusijama sa nekim od najvećih bh. i regionalnih autora, dokazuje samo činjenicu kako zapravo sajam koji je posvećen knjizi treba izgledati i kakav koncept treba pratiti, naveo je Edin Urjan Kukavica te dodao da je Sajam ispunio očekivanja i da će organizacioni odbor u narednoj godini učiniti sve da Sajam postane još prepoznatljiviji i posjećeniji.

 

Naglašavajući da je veoma važno što se jedan ovako koncipiran i profilisan sajam uopšte održao, predsjednik Zajednice izdavača/nakladnika u Bosni i Hercegovini, Muamer Spahić, kazao je da su čitatelji i posjetitelji mogli steći uvid na kojoj razini se nalazi bh. izdavačka djelatnost.

 

- Nadam se da će ovaj sajam postati tradicionalan, jer upravo na ovaj način možemo uraditi puno onoga što smo definirali kao svoj temeljni cilj, a to je poboljšanje uvjeta u kojima rade bh. izdavači, kroz izgradnju bolje izdavačke strukture, rekao je Spahić te se još jednom zahvalio JU Centar za kulturu Kantona Sarajevo i Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo na podršci u organizaciji Sajma.

 

KUN 2017 (4)

 

- Zadovoljni smo jer smo uspjeli u inicijalnom naumu. Vratili smo dostojanstvo knjizi. Na velika vrata smo uveli ili vratili strip u svijet pisane riječi. Na kraju, omogućili smo građanima da upoznaju najnoviju produkciju domaćih izdavača i gostiju iz Hrvatske i Crne Gore, ali i da po sniženim cijenama nabave knjige i stripove, dodao je Edin Urjan Kukavica.

 

Sajam Knjige u nišama održan je u Bosanskom kulturnom centru, a u niše jednog od najljepših objekata u Sarajevu, nekadašnje sefardske sinagoge, svoje knjige smjestilo je jedanaest vodećih bosanskohercegovačkih izdavača/nakladnika, koji čine skoro osamdeset posto ukupne bh. izdavačke/nakladničke produkcije. U pet sajamskih dana, održano je ukupno trideset programskih sadržaja među kojima i prva Konvencija bh. bibliotekara/knjižničara i bh. izdavača/nakladnika. Damir Ovčina, Tanja Mravak, Ethem Mandić, Ziyah Gafić, Milorad Popović, Želimir Altarac Čičak, Edin Krehić, Damir Karakaš, Lejla Kalamujić i Enver Kazaz samo su neki od autora koji su se predstavili svoj rad i učestvovali u diskusijama.

 

Prvi Sajam izdavača Bosne i Hercegovine – Knjige u nišama (KUN) podržali su Hyundai Auto BH d.o.o., Franck d.o.o. BiH i Sinkro.
Najčitanije

Something is wrong.
Instagram token error.
Load MoreFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team