Završen treći POP-UP! Sarajevo – Studentski festival vizualnih komunikacija

[ssba]
October 26th, 2017

Prošli vikend završen je treći Pop-Up! Sarajevo – Studentski festival vizualnih komunikacija, koji je i ove je godine u Sarajevo doveo neke od vodećih regionalnih i svjetskih dizajnera. Organizatori Pop-Up!-a su studenti Odsjeka grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, naravno uz značajnu pomoć i podršku profesora i saradnika.

 

Festival je zvanično otvoren u galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu u četvrtak 19.10. i to izložbom izabranih radova ovogodišnjih gostiju i predavača Pop-Up! festivala. Nešto više od 150 gostiju uživalo je u performansu mlade umjetnice Sha Nay, a potom i u izložbi otvorenja.

 

Nakon izložbe svi posjetitelji imali su priliku prisustvovati Pecha Kucha Nightu u Art kinu Kriterion gdje im je svoj rad predstavilo 11 mladih kreativaca iz cijele BiH u zanimljivom i dinamičnom formatu. Prezentacije su radili: Azra Šahinović, Šejla Bratić, Ajla Salkić, Enis Čišić, Boris Lalić, GSU Brodac, TJT, Atelier 01 Concept Studio, Vedad Dizdarević, Nadrealistički integracionizam, Zdravko Cvjetković i Sabina Cvjetković. U relativno kratkom vremenskom periodu bilo je moguće vidjeti BH mlade snage koje se na veoma kreativan način bave dizajnom, arhitekturom, fotografijom, umjetnošću, stripom, ilustracijom itd.

 

03otvaranje

 

I u narednim danima, 20 10. i 21.10. program festivala je realiziran tako što su se u jutarnjim satima na Akademiji održavale dvije radionice koje su vodili; osnivač legendarnog dizajn studija The Designers Republic, Ian Anderson, te mladi hrvatski tipograf Hrvoje Živčić.

 

- Na radionici smo pokušali kroz prevođenje subjektivnih dojmova o slovima kreirati ekspresivne logotipe. Studenti su imali zadatak da izaberi određeni pojam koji su zatim ilustrirali u određenom tipografskom stilu. S obzirom na kratak vremenski period radionice rekao bih da su studenti izvrsno reagovali na ovaj zadatak, rekao je Hrvoje Živčić.

 

U poslijepodnevnim terminima u Kriterionu se održavao glavni dio festivala – predavanja i prezentacije gostiju. Prvo predavanje održao je Hrvoje Živčić (HR), nakon kojeg su uslijedila predavanja dizajnera Felixa H. Becka (DE) i Boštjana Botasa Kende (SLO) te bosanskohercegovačkog fotografa Zijaha Gafića (BiH). U subotu su predavanja održali mladi dizajner Emil Kozole (SLO), strip crtač Stevan Subić (SRB), tipograf Nikola Đurek (HR), a festival je zatvorio britanski dizajner Ian Anderson (GB).

 

U saradnji sa Mikser House Sarajevo organizirano je i posebno predavanje Slavimira Stojanovića (SRB).

 

Ove prezentacije su bila savršena prilika da se sagledaju različita polja kreativnog djelovanja i to kroz autorska djela nekih od najboljih regionalnih i svjetskih dizajnera. U dva dana predavanja oko četiri stotine posjetitelja, koliko ih je ukupno posjetilo Pop-Up! festival, imalo je prilku da vidi primjere najkvalitetnije prakse iz polja dizajna, tipografije, fotografije, stripa, dizajn-inžinjeringa itd.

 

- Za studente je najvažnije da budu izloženi raznolikim idejama različitih dizajnera, jer svi oni imaju i različit kreativni pristup. U procesu edukacije skoro je nemoguće izbjeći da studenti budu pod uticajem ograničenog broja ljudi (mentora, profesora itd.) zato su ovakvi događaji bitni jer vam dozvoljavaju da u kratkom vremenskom roku vidite puno različitih metoda. Pri tom moj savjet za studente je da ne slušaju predavanja samo kao specifične priče jer to su svakako iskustva predavača a ne njihova iskustva. Umjesto toga studenti mogu iskoristiti dijelove iskustava svih predavača i uzeti ih u razmatranje u svom vlastitom radu. U tom smislu uredu je biti sebičan i uzeti za sebe ono što misliš da ti treba od cijelog predavanja, jer to je možda nešto i što ćeš ponijeti sa sobom u budućem radu, i zato je festival dobra prilika da se bude otvoren prema različitim kreativnim pristupima, rekao je Ian Anderson.

 

04PechaKucha 05aPechaKucha 05PechaKucha 07publika 08predavanjeSlavimir 09PredavanjeEmil 10aPredavanjeNikola 10predavanjeFelix 11RadionicaIan 12RadionicaIan 13predavanje Ian
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team