Završena UN Women kampanja 16 DANA AKTIVIZMA PROTIV RODNO ZASNOVANOG NASILJA

[ssba]
December 11th, 2019

Na Međunarodni dan ljudskih prava, jučer je u Dječijoj kući u Sarajevu održan završni događaj globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, koju je u proteklom periodu u BiH provodio UN Women ured u BiH u saradnji sa partnerima. U sklopu ovogodišnje kampanje, mladi su imali priliku saznati više o načinima sprečavanja nasilja nad ženama i djevojčicama, kao i o tome kako propitivati rodne stereotipe.

 

Martina Mlinarević Sopta

Martina Mlinarević Sopta

 

U uvodnom panelu o zaštiti ljudskih prava i sprječavanju nasilja nad ženama u BiH, govorili/e su: Nj.E. Johanna Strömquist, ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini; Ajša Adrović-Bešlagić, programska menadžerica za ljudska prava u Delegaciji Evropske unije u BiH; Joško Mandić iz Agencije za ravnopravnost spolova BiH; i David Saunders, predstavnik UN Women u Bosni i Hercegovini.

 

- Nije samo važno, nego je i nužno uključiti muškarce i dječake u rad na sprečavanju nasilja nad ženama i djevojčicama. Potrebni su nam uzori među muškarcima koji će se suprotstaviti nasilju koje drugi muškarci vrše nad ženama. Trebamo početi vrlo rano u školama razgovarati o ovim pitanjima, i promijeniti štetne stereotipe u vezi sa muškarcima i ženama. Kako bismo okončali nasilje nad ženama, trebamo raditi zajednički za svijet u kojem će biti više jednakosti, poručila je Johanna Strömquist, ambasadorica Švedske u BiH.

 

Johanna Strömquist

Johanna Strömquist

David Saunders, predstavnik UN Women u BiH, istakao je kako je u proteklih 16 dana odano prizanje svima koji su posvećeni radu na prevenciji nasilja, ali je istovremeno zagovarana i potreba da se učini korak više u ovoj oblasti. Podsjećam da je danas Međunarodni dan ljudskih prava. I prava žena su ljudska prava, za koja se moramo boriti i podržati sve one koji rade na tome da se zaustavi nasilje nad ženama i djevojčicama, kazao je Saunders, naglasivši da je nasilje nad ženama i djevojčicama globalni problem, jer je svaka treća žena u svijetu doživjela nasilje, a u BiH čak svaka druga.

 

Nakon panela, predavanja inspirirana TED Talk formatom održali su Feđa Mehmedović, programski lider u Asocijaciji XY, i spisateljica Martina Mlinarević. Feđa Mehmedović je predstavio vlastita iskustva rada sa muškarcima i dječacima na propitivanju štetnih rodnih stereotipa, dok je Martina Mlinarević govorila o temi nasilja i stereotipizacije u javnom, a pogotovo online prostoru.

 

- Kada govorimo o nasilju i njegovoj vezi sa rodnim stereotipima, uporište možemo pronaći u odgoju, obrazovanju, društvenoj interakciji i generalnom narativu gdje stereotipi podstiču ljude da prihvate nasilje. U BiH postoji potencijal u obrazovanju i obrazovnim institucijama – one zaista mogu biti snažni generatori eliminacije stereotipa, izjavio je Feđa Mehmedović, programski lider u Asocijaciji XY.

 

Podsjećamo, kampanja 16 dana aktivizma, koja je počela 25. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, realizirana je pod sloganima #isključimostereotipe i #isključimonasilje, a za cilj je imala podizanje svijesti javnosti o utjecaju rodnih stereotipa kao uzroka nasilja nad ženama i djevojčicama.

 

UN Women završni događaj 16 dana aktivizma Sarajevo 10.12.2019 (7)

 

Tokom 16 dana aktivizma, osim završnog događaja u Sarajevu, i u Banjoj Luci i Tuzli organizirani su događaji u okviru kojih su mladi, u razgovoru sa stručnjacima i stručnjakinjama, direktno uključenim u rad na sprečavanju nasilja, imali priliku priliku čuti više o tome šta su rodni stereotipi, na koji način dovode do nasilja nad ženama i djevojčicama, kako ih propitivati, te kako djelovati preventivno.

 

Pratite UN Women BiH profile na društvenim mrežama i pridružite se borbi za sprečavanje nasilja nad ženama i djevojčicama!

 
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team