Znate li ko je detektiv Murdoch?

[ssba]
February 7th, 2015

Originalnu i zabavnu seriju Detektiv Murdoch koja vješto balansira između kriminalističke drame i urnebesne komedije gledajte na Pickboxu u rubrici Hotbox premijere.

 

Radnja ove detektivske serije, temeljene na romanima Maureen Jennings, odvija se u Torontu na početku 20. vijeka, među parnim strojevima i bez mogućnosti beskonačnoga zumiranja fotografija, što obilježava savremenu TV kriminalistiku. Murdoch je bliže Sherlocku Holmesu nego serijalu CSI, ali Murdoch je i preteča cijelog tog serijala jer je njegova primjena nauke u kriminalističkim istragama početak takozvane forenzične kriminalistike. Murdoch je to napravio prvi.

 

Murdoch_Mysteries_1

 

Serija je, prema riječima glavnoga glumca Yannicka Bissona, mješavina drame, komedije, avanture i naučne fantastike s okusom steampunka. Murdochov šarm leži u tome što on nije antijunak, kao što su danas svi likovi serija, nego fini starinski gospodin detektiv koji se izvini kriminalcima nakon što ih udari i zove ih gospodom. Takvi su likovi danas rijetkost na televiziji i zato ga vole mladi i oni malo manje mladi. Murdochovi fanovi obožavaju što ni nakon sedam sezona ne znaju šta ih može dočekati u novoj epizodi serije. Murdoch ima sve, od zombija do kontracepcije, feministice i male zelene, a sve to uz klasičnu epizodnu policijsku istragu.

 

Murdoch_Mysteries_2

 

Budući da je radnja smještena u zaista zanimljivo historijsko razdoblje, scenaristi Murdocha koriste svaku priliku da u seriju ubace neki od stvarnih likova koji su se u to vrijeme motali Torontom.

 

Ako je vjerovati seriji, Arthur Conan Doyle svog je Sherlocka temeljio upravo na Murdochu jer se detektiv Murdoch i slavni pisac druže kroz nekoliko epizoda, kad god Doyleu ponestane inspiracije. Mnoštvo izuma koji tek nastaju u Murdochovo vrijeme izjednačeni su s fantastikom, kao u slučaju ubistva mikrotalasima, gdje Murdochu pomaže i Nikola Tesla. Samo u Detektivu Murdochu lopov koji pobjegne u podzemne tunele potakne raspravu o tome je li Zemlja šuplja (teorija koju je svojevremeno podupirao jedan američki predsjednik) ili u grad ujaše Bat Masterson na tragu Billyju the Kidu pa sve završi kao vestern.

 

Murdoch_Mysteries_9

 

Serija je kanadska, ali tome će se začuditi samo ljudi koji još nisu svjesni da se većina američkih TV serija koje prate zapravo snima u Kanadi jer je jeftinije, produkcijski su uvjeti bolji, a i kanadski glumci polako i sigurno uspijevaju parirati američkim TV zvijezdama. Pokušajte prebrojiti sve Kanađane u svojim omiljenim serijama pa ćete možda lakše dati priliku Detektivu Murdochu.
Najčitanije

Something is wrong.
Instagram token error.
Load MoreFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team