Zvanično otvoren prvi Sajam izdavača Bosne i Hercegovine KNJIGE U NIŠAMA

[ssba]
November 25th, 2017

- Na dan kada obilježavamo jedan od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, šaljemo poruku o važnosti i značaju izdavaštva i knjige, kao temeljnog, javnog i svetog dobra za kulturni razvoj i identitet naše države, istakao je danas na otvaranju prvog Sajma izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine Knjige u nišama (KUN) direktor JU Centar za kulturu Kantona Sarajevo, Edin Kukavica. U narednih pet dana, Sajam će ljubiteljima i ljubiteljicama knjige ponuditi vrlo bogat i zanimljiv program koji će uključivati promocije knjiga, predstavljanje autora, čitanja, javne razgovore i radionice. Gosti prvog Sajma izdavača Bosne i Hercegovine bit će brojni autori, urednici, profesori, književni kritičari, novinari, dizajneri i ostali kulturni radnici, a ulaz za sve zainteresovane građane i građanke je slobodan.

 

- U okolnostima u kojima je bh. izdavaštvo/nakladništvo uslijed višegodišnje nebrige društva doslovno dovedeno pred zid, zajedno sa Zajednicom izdavača/nakladnika u BiH i Ministarstvom kulture i sporta KS odlučili smo se za organizaciju Sajma koji predstavlja i svojevrsnu borbu sa vjetrenjačama. Ipak, odlučni smo u tome da slavimo domaću knjigu, domaćeg autora, domaćeg izdavača i domaćeg čitaoca, naveo je Kukavica i pozvao građane i građanke da posjete Sajam.

 

Zvanicno otvaranje sajma Knjige u nisama (1)

 

Naglašavajući da je vraćanje digniteta sajmovima knjiga u BiH definsan kao jedan od glavnih ciljeva prilikom utemeljenja Zajednice izdavača/nakladnika u BiH, predsjednik Zajednice, Muamer Spahić, rekao je da je Sajam Knjige u nišama samo jedan korak u tom smjeru.

 

- Knjiga koja se nalazi u mojoj ruci zove se “Ne nadajte se da ćete se riješiti knjiga“, a njen autor je Umberto Eko. On knjigu definiše kao biološki izum, poredi je sa točkom ili makazama i kaže da jednom kad se otkrije, nikad više se ne mijenja. Ja zaista vjerujem u to i vjerujem da knjiga nikad neće izaći iz naših života, kazao je Spahić te podsjetio da će Sajam u narednih pet dana predstaviti 30 različitih programskih sadržaja.

 

Zvanicno otvaranje sajma Knjige u nisama (2)

 

Proglašavajući Sajam zvanično otvorenim, ministar kulture i sporta KS, Mirvad Kurić, istakao je da ko god negira knjigu, negira zapravo samog sebe.

 

- Sva naša saznanja nastala su iz knjige. Knjiga je korijen civilizacije, društva i nas samih, ali kao takva je u Bosni i Hercegovini u velikom problemu. Zbog toga imamo veliku obavezu da olakšamo put knjige do čitaoca, a da bismo to uradili moramo olakšati rad izdavača/nakladnika, rekao je ministar Kurić.

 

Zvanicno otvaranje sajma Knjige u nisama (3)

 

Nakon zvaničnog otvaranja Sajma, Fondacija Kemal Bakaršić kao podstrek za daljnji rad, dodijelila je donacije u vidu novih knjiga bh. izdavača narodnoj biblioteci Ivo Andrić iz Čelinca, gradskoj biblioteci Kakanj, biblioteci Osme osnove škole iz Brčkog te gradskoj biblioteci Stolac koja je u fazi formiranja.

 

- Sve biblioteke u BiH imaju male ili nikakve budžete za obnovu bibliotečkog fonda. Naše donacije su skoro pa jedini način da biblioteke dođu do potrebnih i društveno vrijednih knjiga i ponosni smo što to radimo već nekoliko godina, istakao je u ime Fondacije, Dragan Marković, te naglasio da je ukupan iznos do sada doniranih sredstava 33 600 američkih dolara, odnosno 4620 knjiga.

 

Prvi Sajam izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine – “Knjige u nišama“ (KUN) podržali podržali su Hyundai Auto BH d.o.o., Franck d.o.o. BiH i Sinkro.

 

Zvanicno otvaranje sajma Knjige u nisama (4) Zvanicno otvaranje sajma Knjige u nisama (5)
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team