#ЖениМК: Upoznajte se sa izuzetnim ženama Makedonije!

Volonterska inicijativa ЖениМК, inspirirana inicijativom #ŽeneBiH, i posvećena podizanju svjesnosti o važnosti žena u društvu i njihove borbe za ravnopravnost, od 1. marta obilježava Mjesec ženske historije #WomensHistoryMonth svakodnevnim objavljivanjem ilustracija i kratkih biografija žena iz Makedonije koje su kroz svoj rad doprinijele razvoju društva i emancipaciji žena. Biografije možete čitati na makedonskom, albanskom i engleskom jeziku.

 

ЖениМК

 

Inicijativa #ŽeneBiH započeta je u martu 2018. godine povodom Mjeseca ženske historije (#WomensHistoryMonth), sa ciljem da se poveća vidljivost žena BiH, kao i da se ohrabre slične edukativne inicijative. Knjiga #ŽeneBiH slavi žene koje su odlučile da se školuju onda kada to ženama nije bilo dozvoljeno, koje su bile (i jesu) ambasadorice bh. umjetnosti i kulture u svijetu; koje su se zalagale za ženska prava u vrijeme kada ona uopće nisu postojala; koje su položile svoje živote za borbu protiv fašizma; koje su postigle svjetske uspjehe u poljima svog djelovanja i koje su bile ili jesu jedno od najvećih blaga koje BiH ima. U petak, 8. marta u 18:00 u Umjetničkoj galeriji BiH, bit će predstavljena knjiga #ŽeneBiH, a bit će uptiličena i izložba ilustracija iz knjige #ŽeneBiH, koju je ilustriralo 50 bosanskohercegovačkih ilustratorica, dizajnerica i umjetnica.

 

Dođite na izložbu, ali i zapratite ЖениМК Facebook stranicu i upoznajte se sa izuzetnim ženama Makedonije!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Keira Knightley neće više snimati scene seksa koje režiraju muškarci