#ЖениМК: Upoznajte se sa izuzetnim ženama Makedonije!

Volonterska inicijativa ЖениМК, inspirirana inicijativom #ŽeneBiH, i posvećena podizanju svjesnosti o važnosti žena u društvu i njihove borbe za ravnopravnost, od 1. marta obilježava Mjesec ženske historije #WomensHistoryMonth svakodnevnim objavljivanjem ilustracija i kratkih biografija žena iz Makedonije koje su kroz svoj rad doprinijele razvoju društva i emancipaciji žena. Biografije možete čitati na makedonskom, albanskom i engleskom jeziku.

 

ЖениМК

 

Inicijativa #ŽeneBiH započeta je u martu 2018. godine povodom Mjeseca ženske historije (#WomensHistoryMonth), sa ciljem da se poveća vidljivost žena BiH, kao i da se ohrabre slične edukativne inicijative. Knjiga #ŽeneBiH slavi žene koje su odlučile da se školuju onda kada to ženama nije bilo dozvoljeno, koje su bile (i jesu) ambasadorice bh. umjetnosti i kulture u svijetu; koje su se zalagale za ženska prava u vrijeme kada ona uopće nisu postojala; koje su položile svoje živote za borbu protiv fašizma; koje su postigle svjetske uspjehe u poljima svog djelovanja i koje su bile ili jesu jedno od najvećih blaga koje BiH ima. U petak, 8. marta u 18:00 u Umjetničkoj galeriji BiH, bit će predstavljena knjiga #ŽeneBiH, a bit će uptiličena i izložba ilustracija iz knjige #ŽeneBiH, koju je ilustriralo 50 bosanskohercegovačkih ilustratorica, dizajnerica i umjetnica.

 

Dođite na izložbu, ali i zapratite ЖениМК Facebook stranicu i upoznajte se sa izuzetnim ženama Makedonije!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Michelangelo Pistoletto u posjeti Galeriji 11/07/95