10. izdanje VAREŠ CLASSIC FESTIVALA

Release Date
12/09/2022
piše
Maja Baralić-Materne

Utemeljen prije 10 godina, Vareš Classic Festival već odavno se pozicionirao u sami vrh festivala umjetničke muzike – ne samo u Bosni i Hercegovini, nego možemo reći i šire, u regionu. Ove godine će se održati od 15. septembra do 1. oktobra 2022. u Varešu, Zenici i Sarajevu. Kompletan program ovogodišnjeg izdanja možete pogledati ovdje.

Komplimente, koje sasvim opravdano dobiva, zaslužio je promišljenim i kvalitetnim programima – kako u repertoarskom, tako i u izvođačkom smislu. Naime, tematsko (i uz to simbolično) određenje svakog izdanja, stavlja slušaoca u ulogu aktivnog učesnika, koji djela i kontekst promišlja, a ne samo (jednostavno) uživa u izvedbi. Jednako su zaslužni izvrsni izvođači – domaći i inostrani umjetnici respektabilnih karijera – kao medijatori između odabranog programa (i ideje kompozitora) i publike.

A za sve se ima zahvaliti neumornoj, talentovanoj i maštovitoj umjetničkoj direktorici Andrei Nikolić, koja je i sama izvrsna violinistkinja i istovremeno i jedna od izvođačica. Svakim novim izdanjem iznenadi nas načinom odabira djela i otkrivanjem one niti koja ih povezuje. Već je postalo uobičajeno da osim kompozicija starih majstora, značajno mjesto imaju djela savremenih stvaratelja i stvarateljica, kako domaćih, tako i inostranih (i ne manje značajno, sa akcentom na žene). To je posebno važno za našu sredinu u kojoj savremeni, osobito mladi kompozitori, još uvijek teže dobivaju mjesto na koncertnim programima. A ono što posebno raduje je neprestano povezivanje i afirmisanje domaćih umjetnika i umjetnica što je, kako se već pokazalo, pravi put za buduće saradnje i nove projekte.

Načiniti od Vareša, živopisnog gradića stiješnjenog u klancu i pomalo izvan glavnih tokova, centar evropske muzičke umjetnosti desetak dana tokom godine, u uslovima u kojima za njega (ovaj muzički žanr) nema razumijevanja, ako je suditi po iznosima koji se dobivaju na raznim javnim konkursima – ravno je pothvatu. I traži mnogo energije i strpljenja direktorice i njenog malog tima. Šteta, jer bi se stvari mogle razvijati u drugom pravcu: da Vareš, prepoznat kao sjedište Vareš Classic Festivala postane muzičko-turistički centar, utoliko prije što raspolaže i sa nekoliko prostora sasvim adekvatnih za muzičke izvedbe. I ima tople, za goste uvijek raspoložene, domaćine.

Uz sve nedaće i uprkos njima, 10. Vareš Classic Festival bit će održan dostojno jubileju. Nakon dva sjajna augustovska koncerta, na kojima su nastupili domaći umjetnici, tokom septembra, pridružit će im se i kolege iz inostranstva – od Kine, preko Francuske do Austrije. Uz to, Vareš Classic festival će gostovati u Zenici i Sarajevu, a na Festival će, kako bi ga na najbolji način zatvorila, doći Sarajevska filharmonija.

Ipak, malu sjenu ili žal budi spoznaja da se neće održati u obimu u kome je prvobitno zamišljen. Stoga je moto ovog desetog izdanja – Back to the future – aktuelniji no ikada: krajnje je vrijeme da ozbiljno postavimo pitanje i odredimo se: kako zamišljamo našu budućnost (u datim uslovima).

VaClaF organizira Udruga Emil Milo Cipra Vareš, uz Andreu Nikolić i Kammermusikverein WISE, partner je Općina Vareš, a najznačajniji podupiratelj i ove godine je Austrijski kulturni forum Sarajevo. Festival se održava i uz podršku FMKS, Ze-Do kantona, Institut francais te brojnih prijatelja i partnera bez kojih festival ne bi bio moguć.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Pink ponudila plaćanje kazne koju su dobile norveške rukometašice