10 najljepših božićnih marketa u Njemačkoj

Datum objave
20/12/2019
tekst
Ervin Karamustafić
naslovna fotografija
Karlsplatz mit Schloss (c) Heidelberg Marketing GmbH

Nekoliko sedmica prije Božića u Njemačkoj svake godine donesu romantične božićne markete i čarolije adventa. Uz šetanje, uživanje u poslaticama i svečanim pjesmama zborova širi se radost iščekivanja jednog od najljepših praznika u godini. U Njemačkoj ima 150 marketa, a mi smo izabrali 10 nama najljepših.

 

foto_Jean-Claude Winkler
foto_Jean-Claude Winkler

 

Stuttgart – 300 godina tradicije

Uoči Božića, s mirisom pečenih peciva i vrućih badema u zraku, svake godine centar grada Stuttgarta pretvori se u čudesnu zemlju božićnih marketa. S tradicijom dugom više od tri vijeka, božićni market privlači više od 3,5 miliona posjetitelja svake godine. Trgovi Karlsplatz, Schillerplatz i Marktplatz donose veličanstvenu atmosferu s brojnim štandovima, koncertima i tradicionalnim ukusnim poslasticama.

 

Potsdam market

Za Potsdam Božić znači ponovno promišljanje kulturnih korijena. Magična adventska sezona dočekat će vas na božićnim marketima, ali ćete je osjetiti i u svim ostalim dijelovima grada. svaje godine očekuju vas Blauer Lichterglanz u historijskom centru grada, Böhmischer božićni market u Weberviertelu, romantični božićni market u Krongut Bornstedtu, Sinterklaas božićni market u holandskoj četvrti i poljski market Sternenmarkt. Isprobajte najukusnije holandske specijalitete na čuvenom Sinterklaas festivalu i divite se poljskom zanatstvu. Božićni marketi u Potsdamu pozivaju vas da otkrijete kulturnu raznolikost.

 

foto_Knut Pflaumer
foto_Knut Pflaumer

 

Magija Božića u Meißenu

Od 25. novembra do 24. decembra 2019. mještani gradića Meißen će vam dočarati duh Božića. Brojni obrtnici će vam ponuditi svoje rukotvorine, a vinogradari će na historijskom trgu Marktplatz poslužiti kuhano vino. Meissen kuću preporučujemo da posjetite u drugoj sedmici marketa, kada umjetnici i slikari prezentuju božićne umjetnine od porculana s ljubavlju izrađene.

 

foto_Deutschland abgelichtet Medienproduktion
foto_Deutschland abgelichtet Medienproduktion

 

Najstariji njemački božićni bazar u Dresdenu

Od 27. novembra do 24. prosinca 2019. možete uživati u sjajnoj strani Dresdena, na 586. Striezelmarktu. Da, dobro ste pročitali 586. po redu. Market je uvijek privlačio posjetitelje baroknog grada na rijeci Elbi tokom praznika od 1434. godine, što ga čini najstarijim božićnim marketom u Njemačkoj, a dobio je ime po originalnom drezdenskom božićnom kolaču – Strietzelu. Jedan jedini, poznati Striezel (Stollen) nije jedino što se ovdje može kupiti, regionalna kuhinja i zanati, koncerti zbora i orgulja, baletne predstave i čitanja bajki na deset božićnih marketa, stvara svečani, veličanstveni ugođaj gdje god da krenete.

 

Marktplatz-Pyramide1 (c) Heidelberg Marketing GmbH.jpg
Marktplatz-Pyramide1 (c) Heidelberg Marketing GmbH

 

Heidelbergški božićni market s nevjerovatnim pogledom

Izvan svjetski poznatih ruševina dvorca, božićni market Heidelberga prostire se po cijelom starom dijelu grada. Šest trgova s više od 140 štandova postavljeno je od 25. novembra do 22. decembra 2019. i svaki na svoj poseban način donosi božićni duh uz svečanu atmosferu i miris ukusnih zimskih poslastica. Ove godine istaknuta je velika bačva na trgu Marktplatz iz kojeg možete probati kuhano vino i uživati u prekrasnom pogledu na užurbane prolaznike.

 

Bethmännchen peciva, cider od jabuke i očaravajući štandovi marketa u Frankfurtu na Majni

Kad božićno drvce na trgu Römerberg zasvijetli, miris cidera od jabuke proširi i kad 50 zvona sa crkava zazvoni, znate da je vrijeme božića u Frankfurtu. Grad na rijeci Majni slavi advent koncertima, raznim događajima i tradicionalnom božićnom hranom od 25. novembra do 22. decembra 2019. Ljubitelji umjetnosti mogu kombinirati svoju božićnu šetnju marketom s posjetom muzejske izložbe Vana Gogha u muzeju Städel.

 

Božić u Hanoveru

U Hanoveru vas čeka finski Božić sa srednjovjekovnim štihom. Svečano veselje je zagarantirano, bilo da idete na božićni market kod centralne željezničke stanice ili u pješačkoj zoni Lister Meile ili u blizini crkve Marktirche u starom dijelu grada. Miris ukusne božićne hrane prostire se cijelim gradom. Od 25. novembra do 22. decembra male uređene kolibice ponudit će vam brojne ideje za božićne poklone, a možete uživati i u finskom božićnom selu i srednjovjekovnim uličicama koje okružuju hanoverski muzej historije.

 

GRIMMWELT, Kassel / Foto_Harry Soremski
GRIMMWELT, Kassel / Foto_Harry Soremski

 

Božićni market u Kasselu

Kassel je neraskidivo vezan za braću Grimm. U tom gradiću nastale su njihove najpoznatije bajke, a kroz božićne markete svake godine bajke nastavljaju da žive. Na marketima možete sresti Crvenkapicu, Pepeljugu ili Uspavanu Ljepoticu. Bajke žive gdje god da se okrenete u Kasselu. Posjetite 11. Artists’ Festival cirkuske grupe Flic Flac ili imponzantnu muzejsku izložbu Grimm World.

foto_Burghauser Touristik
foto_Burghauser Touristik

 

Uživajte u božićnom duhu na najdužem dvorcu na svijetu u Burghausenu

Tokom treće sedmice božićnog marketa najduži dvorski kompleks blizu Burghausena transformira se u romantično, zimsko odredište. Idilični dvorac i vojni trg budu svečano ukrašeni, a na staze postavljeni lampioni. Dvorac Dürnitz ugostit će orkestar koji svira božićne pjesme, a gotička dvorana izgleda blistavo magično okupana svjetlom svijeća.

 

foto_Jonas Ginter
foto_Jonas Ginter

 

Bajkoviti božićni market u Bremenu

Božićni market u Bremenu smatraju najljepšim, što je jako težak zadatak za jedan market koji se nalazi u zemlji sa 150 božićnih marketa. Divno uređeni štandovi i romantična rasvjeta ukrašavaju historijske trgove – Böttcherstraße i Marktplatz square.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Jimi Tenor – neobična pop zvijezda