10 najskupljih gradova na svijetu

Iako ih dijele kilometri, oni imaju nešto zajedničko, a to je da su najskuplji za život. Donosimo vam deset najskupljih gradova u 2104. godini koji su među ostalim i omiljena odredišta turista.

 

 

10. Copenhagen, The Black Diamond_Prvi pisani podaci o ovom gradu sežu još u 10. vijek, gdje je zabilježen kao vikinško ribarsko selo. Danas, poljoprivrednih površina gotovo nikako nema, ali rodni grad Madsa Mikkelsena obiluje atrakcijama. Naravno, sve za nemalu cijenu, što ovaj grad pozicionira na deseto mjesto najskupljih gradova svijeta u ovoj godini.

– Prosječan obrok: $12

– Cappuccino: $4,64

– Karta za kino: $35

– Prosječna stanarina: $2.613

copenhagen

 

 

 

 

9. San Francisco, The City by the Bay_Nakon New Yorka najnaseljeniji velegrad u Sjedinjenim Američkim Državama. Veliku ulogu u svjetskoj promociji rodnog grada zvijezde Bruce Leeja imaju turisti i mediji, s obzirom na to da su slike mosta Golden Gate gotovo neizbježne na društvenim mrežama, u reklamam, filmovima i spotovima.

– Prosječan obrok: $7

– Cappuccino: $3,78

– Karta za kino: $24

– Prosječna stanarina: $3.844

san francisco

 

 

 

8. Paris, The City of Lights_Francuska živi kroz Pariz i sve ono što ovaj grad predstavlja. U gradu Luca Bessona sve se mijenja, samo cijene ostaju visoke.

– Prosječan obrok: $10,25

– Cappuccino: $4,46

– Karta za kino: $27

– Prosječna stanarina: $3.534

paris

 

 

 

7. Singapore, Lion City_Zahvaljujući vrhunskim svjetskim arhitektima, Singapore je top turistička destinacija. U centru rodnog grada Jacksona Rathbona je nacionalni simbol – kip s lavljom glavom i tijelom ribe, što je simboličan trag da je Singapore nekada bio malo ribarsko selo, ali sa stanovnicima lavljeg srca.

– Prosječan obrok: $7

– Cappuccino: $5,31

– Karta za kino: $17

– Prosječna stanarina: $3.886

singapore

 

 

 

6. Lausanne, Swiss San Francisco_Živopisno s tmurnim krajolicima, historijski grad s modernim životom je savršen opis grada Lausanne. Ovaj grad je poznat svom bogatom kulturnom životu i fantastičnim festivalima.

– Prosječan obrok: $13,37

– Cappuccino: $4,42

– Karta za kino: $39

– Prosječna stanarina: $3.276

lausanne

 

 

 

5. New York, The Big Apple_Rodni grad Humphrey Bogarta godišnje posjeti oko 40 miliona turista iz cijelog svijeta. New York je istaknuto mjesto u američkoj industriji filmske, televizijske, muzičke, kuturne i sportske industrije. Također, ovaj grad je najveće medijsko tržište u Sjevernoj Americi.

– Prosječan obrok: $8

– Cappuccino: $3,96

– Karta za kino: $26

– Prosječna stanarina: $4.103

new york

 

 

 

4. Zurich, Big Small Town_Najveći grad u Švicarskoj dom je historijskih objekata i carske palate. Rodni grad Brune Ganza je grad kvalitetnih muzeja, galerija i pozorišta. Također, Zurich ima najveći i najprometniji aerodrom u Švicarskoj.

– Prosječan obrok: $14,49

– Cappuccino: $5,12

– Karta za kino: $41

– Prosječna stanarina: $3.886

zurich

 

 

3. Geneva, Piece Capital_Osim što je drugi najnaseljeniji grad u Švicarskoj, Geneva je sjedište mnogim radio i TV stanicama na francuskom jeziku. U domu Zina Davidoffa apsultni ”must-see” je fontana Jet d’Eau de Geneve, s vodoskokom od 140 metara.

– Prosječan obrok: $14.49

– Cappuccino: $4,50

– Karta za kino: $43

– Prosječna stanarina: $3.897

geneva

 

 

 

2. Oslo, Beta World City_Glavni grad Norveške glavno je sjedište brojnih velikih svjetskih kompanija. Kad doputuju, turisti postaju neodlučni gdje prije otići – muzeji, restorani, zabavni događaji, organizovani obilasci grada itd. Iako je drugi na listi najskupljih gradova svijeta, u Oslu je hrana najskuplja na svijetu.

– Prosječan obrok: $16

– Cappuccino: $5,19

– Karta za kino: $37

– Prosječna stanarina: $2.985

oslo

 

 

 

1. London, The Great Wen_Većina Londonaca smatra da je kulturna scena izrazito važna ako se žele zadovoljiti standardi luksuza. Rodni grad Tim Hardya kao prijestolnica kulture, svoje bogatstvo je podebljala visokim standardim u oblasti obrazovanja, umjetnosti, zabave, mode, zdravstva, medija, turizma i saobraćaja.

– Prosječan obrok: $9

– Cappuccino: $4.02

– Karta za kino: $35

– Prosječna stanarina: $4,367

london

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Žene u sportu: One su odlučile da budu najbolje!