10 najskupljih i najluksuznijih satova na svijetu

Ručni satovi su u samom početku imali samo jednu svrhu – pokazivati vrijeme. Tu su im ulogu u narednim godinama uzeli dgigitalni i smart satovi. Međutim, klasični ručni satovi nisu nestali. Danas su neizostavni modni dodaci, statusni simboli, ali i vrijedni kolekcionarski predmeti čija vrijednost doseže nevjerovatne sume.

 

Jedan od najpoznatijih ljubitelja i kolekcionara Patek Phillippe satova bio je slavni poduzetnik Zino Davidoff, što je njegovim nasljednicima bila inspiracija za pokretanje vlastite linije ručnih satova.

 

Donosimo pregled 10 najskupljih satova prodatih na aukcijama, kao što ćete vidjeti dominiraju Patek Philippe satovi.

 

 

 

10. Patek Philippe sat Henrya Gravesa Jr.

 

10. Patek Phillippe Henry Graves Jr. Watch

Henry Graves Jr. bio je sin elitnog bankara. Kroz bankarstvo i željeznicu stekao je milijarde i bio strastveni kolekcionar satova. Ovo je 18-karatni zlatni Tonneau Minute Repeating ručni sat. Graves Jr je imao privatnu kolekciju najboljih satova linije Philippe Patek. Ovaj primjerak je unikatan, s obzirom da je rađen od žutog zlata i ugraviranim porodičnim grbom. Platinasti model izložen je u Muzeju Patek Philippe u Ženevi. Ovaj sat prodat je na Sotheby aukciji za 2.99 miliona dolara.

 

 

 

9. 1954 Patek Philippe platinasti sat s trajnim kalendarompatek

Trajni sat je sat koji se ne mora ažurirati 5 puta godišnje kako bi se održala njegova tačnost. Ova vrsta sata ima automatsku prilagodbu. Iako je Abraham-Louis Breguet izmislio ovu tehnologiju još 1747. godine, nije često primjenivana. Činjenica da je ovaj sat jedan od dva sačinjena platinasta primjerka s trajnim kalendarom u periodu 1941.-1980. čini ga zaista rijetkim komadom nakita. Njegova cijena je 3.1 milion dolara.

 

 

 

8. Patek Philippe 18-karatni sat – bijelo zlato, kronografpatek 1

Još jedan primjerak Patek Philippe ručnih satova. Napravljen od 18-karatnog bijelog zlata s kronografom. Ovaj je sat napravljen posebmo za jednog od važnih prijatelja Patek Philippe kompanije 1928. godine. Jedini je poznati primjerak s kronograf tipkom pozlaćenom bijelim zlatom. Na Christie aukciji je prodat za 3.6 miliona dolara.

 

 

 

7. Patek Philippe World Time

 

7. Patek Philippe World Time

 

Antiquorom, vodeća svjetska aukcijska kuća specijalizovana za vintage i moderne satove, ovaj je primjerak prodala za 4.03 miliona dolara. Ovaj sat ima 24 vremenske zone, a cijela njegova konstrukcija je platinasta.

 

 

6. Patek Philippe sat od nehrđajućeg čelika s trajnim kalendarom

patek 2

Ovaj sat je jedinstveni primjerak Patek Philippe od nehrđajućeg čelika s trajnim kalendarom. S 18 dragulja, srebrnim brojčanikom, crnim kazaljkama, pomoćni brojčanik koji pokazuje mjesečeve faze, prozor s datumom i niklovana poluga za štimanje. Cijena je 4,1 miliona dolara.

 

 

 

5. A Breguet & Fils kronograf s dva brojčanika

5. A Breguet Fils chronograph with two movements

Ovaj elegantni i precizni zlatni sat od 18-karatnog zlata s potpisom Breguet&Fils prodat je gospodinu Garciasu u Londonu 1814. godine za 5.000 franaka. Gotovo dva vijeka kasnije, ovaj sat je na aukciji prodat za 4,7 miliona dolara. Njegovoj enormnoj cijeni doprinijelo je naknadno saznanje da ga je ručno izradio pionir u korištenju instrumenata za mjerenje vremena. Sat je došao na aukciju iz privatne kolekcije porodice iz Evrope koja je željela ostati anonimna.

 

 

 

4. Patek Philippe Calibre 89, bijelo zlato

cal89

Riječ je o komemorativnom džepnom satu izrađenom 1989. godine. Proglašen je najkomplikovanijim satom koji je proizveo Patek Philippe. Sadrži 18 značajki koje pokazivanje vremena prenose na jedan kompleksniji nivo, kao što su: sekundarica, vrijeme zalaska sunca, mjesečeve mijene, termometar i ostale karakteristike koje na običnom ručno satu nećete naći. Funkcionalnost je jedna strana njegove visoke cijene, druga je svakako materijal od kojeg je izrađen. Prodat je za 5 miliona dolara.

 

 

 

3. Calibre 89, žuto zlato

patek-philippe-calibre-89-hq

Ovaj sat je napravljen od 18-karatnog zlata. Specifičnost leži u tome da 75 posto cijelog predmeta je od zlata. Osim zlatne konstrukcije, veliki doprinos njegovoj cijeni je i rijetkos. Napravljena su samo 4 modela i to od različitih materijala, po jedan od žutog, bijelog i roze zlata, te jedan od platine. Ovaj primjerak je na aukciji u Ženevi prodat za 5,2 miliona dolara.

 

 

 

 

2. Patek Philippe, 18-karatno zlato, trajni kalendar i kronograf

 

2. Patek Philippe 18-carat gold perpetual calendar chronograph wristwatch

Ovaj primjerak iz Patek Philippe uključuje neke značajne luksuzne karakteristike poput ploče od 18-karatnog zlata, zlatne brojeve i srebrni brojčanik, 23 draga kamena, te datum i mjesečeve mijene. Prodat je Christie aukciji za 5,7 miliona dolara.

 

 

 

 

1. Super-komplikovan

 

Patek-Philippe-Graves-Supercomplication-1933-Serial-198-385-a

Najskuplji sat na svijetu napravio je Patek Philippe za bankara Henry Gravesa mlađeg. Graves je započeo prijateljsko takmičenje s James W. Packardom, poznatim proizvođačem automobila. Packard 1927. godine naručio izradu najsloženijeg sata na svijetu, ali ga je 5 godina kasnije Gravers pobijedio u ovom takmičenju. Naime, Patek Phillipe je napravio slavni ”Super-komplikovani” sat s 24 funkcije, za što su mu trebale pune tri godine. was able to commission the making of the world’s most complicated timepiece in the world in 1927. Na Sotheby aukciji je prodat za 11 miliona dolara.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Molimao i Mireldy predstavljaju GLITCH kolekciju