16. Beogradski festival igre u znaku emocija u pokretu

Svoje šesnaesto izdanje, Beogradski festival igre obojit će Emocijama. Ukupno 16ml različitih, a podjednako dragocenih supstanci čine koncentrat koji ljubiteljima vrhunske umjetnosti, ali i apsolutnim početnicima, nudi mogućnost za obnovu najboljih ljudskih osjećanja. Ukupno 16 kompanija baleta i savremene igre iz 11 zemalja, sa 20 koreografskih komada i 25 sola i dueta, predstavit će se publici od 22. marta do 12. aprila. Trupe stižu iz Grenobla, Liona, Antverpena, Rima, Barselone, Frankfurta, Štutgarta, Seula, Filadelfije, Tel Aviva, Montreala, Nanta, Haga i Johanesburga. Glavni program festivala odvijat će se u Beogradu, Novom Sadu i Vršcu.

 

Šesnaestom Beogradskom festivalu igre prethodi tradicionalna revija filmova Dani igre u Kinoteci (25 – 29. januar), brojne radionice, majstorski kursevi, izložbe i prezentacije. Beograd je zahvaljujući ovom festivalu postao važna stanica u biografiji umjetnika i umjetnica koji kreiraju trendove u oblasti umjetničke igre i pozorišta, mesto gde se otkrivaju nove produkcije i sa jednakom pažnjom predstavljaju poznati i mladi autori i autorice. Aktuelnost programa odredila je poziciju manifestacije na međunarodnoj mapi, dok visoki standardi i hrabro uvođenje novih koreografskih rukopisa i estetike, unapređuju očekivanja publike i diktiraju izazove kreiranjasadržaja. Otkrivajući igru kroz njene vrhunske domete, festival je na putu do šesnaeste godine, pridobio brojnu publiku. Od osnivanja je predstavljeno preko 350 koreografskih ostvarenja, dok posljednje edicije prati oko 23.000 gledalaca i preko 120 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva. Manifestacija pruža nemjerljivu podršku svim zainteresovanim igračima, pedagozima, koreografima i predstavnicima svih umjetničkih oblasti, kako u Srbiji, tako i u regionu. Dragocjene informacije i kontakt sa inostranim trupama, otvorile su vidike, mogućnost stipendiranja i angažmana mladim igračima, dok su uspješne komade na domaćoj sceni ostvarili upravo inostrani koreografi koje je festival predstavio.

 

A BATSHEVA DANCE COMPANY
BATSHEVA DANCE COMPANY

 

Beogradski festival igre se razvija zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Srbije, Grada Beograda, ambasada i kulturnih centara zemalja učesnica. Za afirmaciju umetničke igre i realizaciju programa u Vojvodini, značajna je dugogodišnja saradnja sa Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu AP Vojvodine i Gradom Novim Sadom. Sedam godina zaredom, Beogradski festival igre podržava Delegacija EU u Srbiji. Kao glavni partner Beogradskog festivala igre, Vip mobile je uveo prepoznatljiv model ulaganja velikih kompanija u kulturu, dok zajednički kreiran slogan Komunikacija u pokretu, oslikava snagu saradnje koja traje 12 godina. Kroz brojne projekte, među kojima su najznačajniji nagrade Vip poziva i Vip iskorak, kao i projekt za mlade igrače Vip talenti, Vip doprinosi ukupnom razvoju umjetničke igre u Srbiji. Pokrovitelji Beogradskog festivala igre su Erste Banka i Visa, kompanije koje nastoje da vrhunsku umetnost učine dostupnom najširoj publici. Dragocjena je podrška brenda Nivea, koga odlikuje kvalitet, povjerenje potrošača, duga tradicija i ulaganje u provjerene vrijednosti. Kompanija Nestlé Adriatic sa robnom markom NESCAFÉ prepoznaje ovu manifestaciju kao partnera sa kojim dijeli posvećenost promociji zdravog života. Tradicionalni prijatelji festivala su Fondacija Hemofarm, DDOR Novi Sad, Schweppes, HEINEKEN, Pardon Marbo Product, kompanija Belgrade Waterfront, Naftna industrija Srbije, Javno preduzeće Pošta Srbije, Vahali Production Services, Advokatska kancelarija Bojović Drašković Popović & Partners, Telegroup, dm drogerie markt, Maxi i drugi.

 

A DUNJA JOCIC - KORZO TEATAR
DUNJA JOCIC – KORZO TEATAR

 

 

22. mart, 20h | Sava Centar

Jedan od najintrigantnijih savremenih koreografa i aktuelni direktor Kraljevskog flamanskog baleta, Sidi Larbi Cherkaoui stiže u Beograd! Pred zvanični početak festivala, njegova trupa Eastman iz Antverpena, u Centru Sava izvodi Fractus V djelo nastalo po narudžbini Teatra igre Pine Baus iz Vupertala. Inspirisan tekstovima jevrejsko-američkog lingviste i političkog filozofa Noam Chomskog, komad se bavi načinom na koji se pojedinac može zaštititi od političke i društvene propagande. Kao intenzivna vježba da informacije filtriramo i da se odupremo vjerovanju u izrečeno. U ovom nagrađivanom komadu, na sceni se pojavljuje i sam autor.

 

24. mart, 20h | Sava Centar

Svečano otvaranje Festivala dovodi šesti put u Beograd – Holandski teatar igre iz Haga, odnosno čuveni NDT. Jedna od najcjenjenijih evropskih trupa, ovoga puta izvodi komade Marca Goecka, Sol León i Paula Lightfoota. Za večer zamišljeno kao triptih koji nudi spektar najsuptilnijih osećanja, ali i prikazuje radikalni repertoarski zaokret ove trupe, kritika navodi da je ekstremno vešto, virtuozno i estetično.

 

A EASTMAN
EASTMAN

 

25. mart, 17h i 21h | Pozorište na Terazijama

Tie Break je mlada lionska trupa, čiji igrači odavno sarađuju. Obilazeći planetu tokom turneja, ovi umjetnici su pretvarali hotelske sobe u svoj dom. U tom gostoljubivom, a bezličnom prostoru, počinjali su njihovi dogovori. Tako je nastao i oblik muzičke komedije inspirisan jazzom i trenucima života u luksuznim odajama. Duhovite scene prikazuju recepciju kao polje brojnih susreta i predrasuda, koristeći uloge konsijerža i recepcionera, usluge room servicea, kao i slike iz glavnog hola u svom neprekidnom ritmu. Naravno, ne zaboravljajući goste i njihove neobične zahjteve.

 

 

26. mart, 20h | Beogradsko dramsko pozorište

Koreograf i igrač Pere Faura je za sebe osmislio komad Bez igre, nema raja. Upotrebom četiri postavke koje su ostavile trag u historiji igre, kao i dijelova sopstvene biografije, performans nudi njihovu rekonstrukciju kao simbolički gest prepoznavanja i divljenja, ali i vježbu duhovite samokritike prema svijetu igre i njegovim referencama. Koreografski kolaž nastaje od stepovanja iz mjuzikla Pjevanje na kiši, disko plesa iz filma Groznica subotnje večeri, do savremenog pokreta trupe Rosas ili baletske minijature Smrt labuda

 

Pere Faura
Pere Faura

 

25. mart, 20h | Srpsko narodno pozorište (mala scena)

27. mart, 20h | Beogradsko dramsko pozorište

28. mart, 20h | Narodno pozorište, Vršac

Rimska trupa Spellbound i koreograf Mauro Astolfi pozvani su da kreiraju predstavu povodom obilježavanja jubileja Rosinija. Tako je po tekstovima Augusta Benemelja o životu čuvenog italijanskog kompozitora nastala predstava Rosinijeve uvertire, koja se sa velikim uspjehom igrala u Italiji, a sada obilazi svijet. U beskrajnim noćima, pateći od snažne nesanice, Rosini je počeo da živi u dvije stvarnosti koje su se gotovo dodirivale, a samo njegova sposobnost stvaranja i strast za zemaljskim zadovoljstvima, uspjevali su da na trenutak anesteziraju haotične misli. Njegova muzika je bila ekstremna, a život – organizovano ludilo!

 

 

28. mart, 20h | Opera Madlenianum

Za posljednji nastup baletske zvijezde Erica Gautiera, kreiran je komad koji potpisuje poznati koreograf Itzik Galili. Naslov je namerno dvosmislen. Na engleskom riječ “gift” znači poklon ili talent, a na njemačkom: otrov. Tako se predstava kreće između dva ekstrema, jer ako nas život u svom usijanju nečemu uči, onda su to blagoslov i prokletstvo. Poklon je i način da se dvojica velikih umjetnika zahvale – igri, životu i ljubavi. Ipak, bit će to emotivan trenutak kada se veliki igrač posljednji put pokloni na sceni!

 

 

29. mart, 20h | Srpsko narodno pozorište

30. mart, 20h| Opera Madlenianum

BalletX | Filadelfija – prestižna filadelfijska kompanija savremene igre BalletX, ujedinjuje istaknute koreografe sa grupom igrača svjetske klase koji otkrivaju nove elemente atleticizma, emocija i gracioznosti. Osnovan 2005. godine od strane Christine Cox, BalletX ispituje granice klasičnog baleta podstičući formalno eksperimentisanje uz očuvanje stroge tehnike. Kompanija je posvećena produkciji novih radova najvišeg kvaliteta koji oživljavaju zajedničke vizije koreografa i igrača i kultivišu kod publike apetit za živopisnom, novom igrom. Za svoje prvo gostovanje u Srbiji, BalletX donosi najnovije naslove Cayetana Sota, Jorme Elo i Matthewa Neenana.

 

BALLETX
BALLETX

 

31. mart,18h i 21h | Pozorište Atelje212 (mala scena)

U produkciji Korzo teatra iz Haga, stiže jedan od posljednjih radova igračice i koreografkinje Dunje Jocić. Ova Beograđanka, koja skoro dvije decenije živi i stvara u Holandiji, dobitnica je nagrade Vip poziva za 2019. godinu. Njen cjelovečernji, nagrađivani komad nosi naslov Ne govori sa mnom dok spavam, a inspiraciju pronalazi u čudnom i dirljivom odnosu između Andyja Warhola i njegove majke Julie.

 

 

1. april, 17h i 20h| Pozorište na Terazijama

Ništa u kosmosu nije tiho. Tišina je fantazija. Jedino što postoji je pokret. Ako je nemoguće zaustaviti elektron, kakva je poenta u građenju ograda protiv jata ptica? Ptičica je multimedijalni performans sa živim video sadržajem, objektima, maketama, Hičkokovim “pticama”, 2000 minijaturnih životinja, ratovima, švercerima, masovnom migracijom i tri izvođača koji se bave ovim neumoljivim svijetom sa domišljatošću, kritikom i ljudskom posvećenošću. Grupa gospodina Serrano iz Barselone je pozorišna kompanija koja stvara originalne produkcije zasnovane na pričama iz sadašnjeg vremena. Kritika ih naziva “lutkarima digitalnog doba”.

 

Agrupación Señor Serrano
Agrupación Señor Serrano

 

2. april, 20h | Pozorište Atelje 212

Postoji predstava, i postoji ono iza scene. Postoji direktna svetlost reflektora, i postoji svetlost koja se rasipa okolo. Postoje pokreti, ne samo oni koje izvodi igrač, već i svi oni koji čine jedno djelo. “Vrteška” započinje prilično nenametljivo, uz tonove američkog filmskog mjuzikla Funny girl, Williama Wylera. Dvije igračice izlaze na scenu, i dok to čine, mi se osmehujemo čuvenim arhetipovima veličanstvenog tijela, prisutnim u svim brodvejskim fantazijama… Komad Rachida Ouramdanea svakoga ostavlja bez daha! (© Libération)

 

 

3. april, 20h | Beogradsko dramsko pozorište

“Korak” deluje u prostoru konfuzije između realnosti i fikcije, između onoga što je stvarno i što je lažno ili nastalo; poigrava se dekonstrukcijom pozorišne magije i transformacijom značenja… Istovremeno se bavi međuljudskim odnosima, sa potrebom da se svi vrate u okvir zajednice, jer su u suštini srodna bića. Italijanska igračica i koreograf Ambra Senatore trenutno vodi Koreografski centar u Nantu.

 

 

4. april, 20h | Jugoslovensko dramsko pozorište

Za Vrt uživanja prikazan na prethodnom Beogradskom festivalu igre, kanadska umjetnica Marie Chouinard dobila je Nagradu Jovan Ćirilov – za korak dalje. Zato se vraća pred beogradsku publiku sa naslovom Radikalna snaga, kompilacijom svojih najmarkantnijih sola i dueta sa kojima je pomijerala granice savremene igre tokom posljednje dvije decenije. Večer kratkih komada koje je Chouinardova povezala u uzbudljivu cjelinu, premijerno je prikazano na venecijanskom Bijenalu igre, 2018. godine, i od tada obilazi važne svjetske pozornice. Beogradski festival igre je prvi festival na kome se ova postavka izvodi, nakon venecijanskog.

 

CIE MARIE CHOUINARD
CIE MARIE CHOUINARD

 

6. april, 21h| Pozorište Atelje 212

Nedavno su dvije Koreje napravile historijski pomak koji bi mogao dovesti do okončanja sukoba koji traje više od 65 godina. Sjevernu Koreju najviše povezuju sa njenim liderom i trkom za atomskim naoružanjem, međutim niko ne zna šta se tamo zaista dešava sa umjetnošću. Gotovo je nemoguće da južnokorejski ili bilo koji drugi inostarni umjetnik pređe granicu bez dozvole vlade. Tek poneki snimak sa Sjevera prikazuje ogromne performanse sa stadiona, kojima se hvali režim. Vodeća umjetnica južnokorejske scene Eun-Me Ahn, posljednjih godina popularna i u Evropi, gostuje prvi put u našem regionu, i to sa svojim novim komadom naizgled jednostavnog naslova Igra Sjeverne Koreje.

 

 

 Aun Me Ahn
Aun Me Ahn

8. april, 20h | Sava Centar

Kompanija Batsheva je jedna od najvažnijih kompanija savremene igre na svijetu. Na njenom čelu je Ohad Naharin, jedan od najčuvenijih koreografa današnjice… Gaga je inovativni jezik pokreta koji Naharin razvija godinama. On smatra da Gaga pruža mnogo više od mogućnosti za napredak u atletskom smislu. Riječ je o delikatnim, malim gestovima, izvan svakodnevnog. O formi koja treba da stigne iz unutrašnjosti igrača, čije će životno iskustvo utvrditi oblik i ton pokreta. Zvuči tajnovito dok se ne vidi u praksi. Sedamdesetpetominutni Sadeh21 pruža nemjerljivo više od obične demonstracije sistema pokreta. Uprkos odsustvu narativnih elemenata, 21 epizoda (sadeh se može prevesti kao list rukopisa ili odeljak) obiluje odbljescima čovečanstva, sa vinjetama toliko prolaznim, koliko i sugestivnim…

 

 

9. i 10. april, 20h | Pozorište na Terazijama

Dada Masilo je skinula prašinu i kreirala svježe likove ubacivši malo humora i oholosti u svoju verziju baleta Giselle. Tokom karijere, ova slavna igračica i koreograf iz Johanesburga, dosledno je dekonstruisala klasične balete. Na njenoj listi su se našli Labudovo jezero, Romeo i Julija, Karmen… Na svoj način, ona je obnovila i potvrdila baletsku zaostavštinu. Protagonistima je oduzela njihove rodoslove, klase, tradicionalne društvene temelje, pompu i okolnosti, vrativši se u suštinu priče o neuzvraćenoj ljubavi. Masilo je jedna od najpoznatijih umjetnica afričkog kontinenta, koja će sa svojom trupom prvi put gostovati u našem regionu. Njena Giselle stiže nakon nevjerovatnog uspjeha u New Yorku, Los Angelesu, Hanoveru i Berlinu.

 

 

11. april, 20h| Sava Centar

12. april, 20h| Srpsko narodno pozorište

Dresden Frankfurt kompanija igre (Balet Frankfurt) i njen umjetnički direktor Jakopo Godani, već su dobro poznati publici Beogradskog festivala igre! Nakon spektakularnih predstava u Centru Sava i Srpskom narodnom pozorištu, ali i nezaboravnog performansa kojim je ponovo otvoren beogradski Muzeja savremene umetnosti, trupa za svoje naredno gostovanje u Srbiji priprema velika iznenađenja.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Upoznajte najzgodnijeg zaštitara na svijetu