20 godina SFF-a kroz fotografije

Datum objave
14/08/2014

Glavni grad BiH od sutra pa narednih devet dana ponovo će postati stjecište reditelja, glumaca, filmskih profesionalaca i ljubitelja filma. Jubilarno 20. izdanje najznačajnijeg filmskog festivala u ovom dijelu Evrope, Direkcija SFF-a obilježit će prikazivanje najvećeg broja filmova do sada – čak 247 iz 60 zemalja.

A sve je počelo 1995. godine u gradu pod opsadom. Grupa entuzijasta predvođena Mirsadom Purivatrom imala je jasnu viziju kako i u vrijeme dok je Sarajevom bjesnio rat raditi na promociji BiH i njene kinematografije.

Te godine upriličeno je 37 projekcija koje je gledalo 15.000 ljudi. I dok se Sarajevo oporavljalo od ratnih stradanja Festival je rastao postavši simbol snage umjetnosti. Prošlo je 20 godina od tada.

SFF je danas najznačajniji festival u regiji i odličan rasadnik mladih, talentiranih reditelja čiji radovi bivaju nagrađeni na prestižnim festivalima kao što su Berlinale i Filmski festival u Cannesu. To je vjerovatno njegova najznačajnija strana – što mladim autorima daje mogućnost da svijetu pokažu ono što znaju.

Direkcija je ovdašnju, ali i publiku iz svih krajeva svijeta, razmazila dobrom selekcijom filmova, ali i mogućnošću da sretnu najveće zvijezde današnjice. Tako je bilo od samih početaka, a kako se dobar glas daleko čuje, tako je njihov broj iz godine u godinu bivao sve veći, a imena sve impresivnija.

Tako su, zahvaljujući SFF-u, Sarajevo posjetili Jeremy Irons, Morgan Freeman, Angelina Jolie, Bono Vox, Brad Pitt, Daniel Craig, John Malkovich, Juliette Binoche, Mickey Rourke, Michael Moore, Nick Nolte, Kevin Spacey, Gillian Anderson, Danny Glover i mnogi drugi.

Naravno, SFF ne bio bi to što jeste bez domaćih, ali i regionalnih autora koji se bore da se upravo njihov film nađe u selekciji.

A i ove godine pred publikom je ponovo nezaboravnih devet dana dobrih filmova, druženja, zabave… (klix.ba)

 

1
Prvo izdanje Sarajevo Film Festivala / Foto_SFF
2
Alfonso Cuaron na 1. Sarajevo Film Festivalu / Foto_SFF
3
foto_SFF
4
foto_SFF
5
3. Sarajevo Film Festival / Foto_EPA
6
Bono Vox na 6. SFF-u / Foto_EPA
7
Gerard Depardieu na 10. SFF-u / Foto_AFP
8
10. SFF / Foto_AFP
10
Jeremy Irons i Mirsad Purivatra na 13. SFF-u / Foto_AFP
11
Juliette Binoche na 13. SFF-u / Foto_ AFP
12
Michael Moore i Steve Buscemi na 13. SFF-u / Foto_AFP
13
Kevin Spacey na 14. SFF-u / Foto_AFP
15
Morgan Freeman na 16. SFF-u
16
Michael Fassbender na 17. SFF-u / Foto_Arhiv/Klix.ba
17
Mike Leigh je često gost SFF-a / Foto_AFP

18

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Severina na naslovnici knjige Maxa Bunkera, tvorca stripa ALAN FORD