20 godina SFF-a kroz fotografije

Release Date
14/08/2014

Glavni grad BiH od sutra pa narednih devet dana ponovo će postati stjecište reditelja, glumaca, filmskih profesionalaca i ljubitelja filma. Jubilarno 20. izdanje najznačajnijeg filmskog festivala u ovom dijelu Evrope, Direkcija SFF-a obilježit će prikazivanje najvećeg broja filmova do sada – čak 247 iz 60 zemalja.

A sve je počelo 1995. godine u gradu pod opsadom. Grupa entuzijasta predvođena Mirsadom Purivatrom imala je jasnu viziju kako i u vrijeme dok je Sarajevom bjesnio rat raditi na promociji BiH i njene kinematografije.

Te godine upriličeno je 37 projekcija koje je gledalo 15.000 ljudi. I dok se Sarajevo oporavljalo od ratnih stradanja Festival je rastao postavši simbol snage umjetnosti. Prošlo je 20 godina od tada.

SFF je danas najznačajniji festival u regiji i odličan rasadnik mladih, talentiranih reditelja čiji radovi bivaju nagrađeni na prestižnim festivalima kao što su Berlinale i Filmski festival u Cannesu. To je vjerovatno njegova najznačajnija strana – što mladim autorima daje mogućnost da svijetu pokažu ono što znaju.

Direkcija je ovdašnju, ali i publiku iz svih krajeva svijeta, razmazila dobrom selekcijom filmova, ali i mogućnošću da sretnu najveće zvijezde današnjice. Tako je bilo od samih početaka, a kako se dobar glas daleko čuje, tako je njihov broj iz godine u godinu bivao sve veći, a imena sve impresivnija.

Tako su, zahvaljujući SFF-u, Sarajevo posjetili Jeremy Irons, Morgan Freeman, Angelina Jolie, Bono Vox, Brad Pitt, Daniel Craig, John Malkovich, Juliette Binoche, Mickey Rourke, Michael Moore, Nick Nolte, Kevin Spacey, Gillian Anderson, Danny Glover i mnogi drugi.

Naravno, SFF ne bio bi to što jeste bez domaćih, ali i regionalnih autora koji se bore da se upravo njihov film nađe u selekciji.

A i ove godine pred publikom je ponovo nezaboravnih devet dana dobrih filmova, druženja, zabave… (klix.ba)

 

1
Prvo izdanje Sarajevo Film Festivala / Foto_SFF
2
Alfonso Cuaron na 1. Sarajevo Film Festivalu / Foto_SFF
3
foto_SFF
4
foto_SFF
5
3. Sarajevo Film Festival / Foto_EPA
6
Bono Vox na 6. SFF-u / Foto_EPA
7
Gerard Depardieu na 10. SFF-u / Foto_AFP
8
10. SFF / Foto_AFP
10
Jeremy Irons i Mirsad Purivatra na 13. SFF-u / Foto_AFP
11
Juliette Binoche na 13. SFF-u / Foto_ AFP
12
Michael Moore i Steve Buscemi na 13. SFF-u / Foto_AFP
13
Kevin Spacey na 14. SFF-u / Foto_AFP
15
Morgan Freeman na 16. SFF-u
16
Michael Fassbender na 17. SFF-u / Foto_Arhiv/Klix.ba
17
Mike Leigh je često gost SFF-a / Foto_AFP

18

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.