24. izdanje MODULA MEMORIJE će trajati od 6. aprila do 9. maja

Danas je u Sarajevu, u prostorijama Festivala MESS, održana press konferencija povodom objavljivanja programa dvadeset i četvrtog izdanja kulturološkog programa Modula Memorije; Modul Memorije 2019.

 

2.4.Modul Memorije 2019_Plakat

 

Modul Memorije je kulturološki program koji se bavi očuvanjem kulture sjećanja, imajući kao motiv to da se stvari iz prošlosti ne smiju zaboraviti, i kako se iz njih mora učiti, jer se jedino na taj način neće ponoviti. Fokus ovog programa je najčešće na bliskoj historiji naše domovine, međutim, uvijek se pokušavaju realizovati programi koji se bave i drugim manjinama i tuđim tragedijama. Ipak, Modul Memorije pokušava u Sarajevo dovesti i drugačiju umjetnost, tačnije onu koja se bavi mirom, ljubavi, ljepotom. Cilj ovo programa je uspostaviti jasnu i neraskidivu vezu između etike i estetike, te na taj način koristiti, kako umjetnost, tako i društvene vrijednosti i norme kao način komunikacije sa svojom publikom.

 

Umjetnički direktor Modula Memorije i direktor internacionalnog teatarskog Festivala MESS, Nihad Kreševljaković, rekao je kako vjeruje u važnost bavljenja ljudskom prošlošću kroz različite vidove umjetnosti, jer nas ona često podsjeća ko smo i šta sve uinstinu možemo uz jaku volju. Ovogodišnji Modul Memorije u središtu svog interesovanja ima umjetnost nastalu u periodu opsade grada Sarajeva. Kroz različite forme, kroz izložbe, teatarske predstave i filmove, podsjetit ćemo se perioda koji je, unatoč teškim vremenima, po mnogima zlatno doba sarajevske umjetnosti, rekao je Kreševljaković.

 

Valter brani Sarajevo
Valter brani Sarajevo

 

U okviru ovogodišnjeg programa Modula Memorije, bit će skoro dvadeset programa. Već 6. april ćemo imati prvi program, organizovan sa Udruženjem reditelja i rediteljica U BiH, a to je promocija Monografije Hajrudina Krvavca, koju je Udruženje izdalo, a navečer će posjetitelji Moći pogledati Hajrudinov film Valter brani Sarajevo u kinu Meeting Point. Zvanično i svečano otvaranje Modula Memorije 2019 bit će održano 8. aprila u Vijećnici, a u saradnji sa Gradom i Gradskom upravom. Na ovom događaju bit će dodijeljena Nagrada za doprinos očuvanju kulture sjećanja, jednom od naših najznačajnijih fotografa, Milomiru Kovačeviću Strašnom, a pored programa posvećenog fotografu, bit će upriličen i muzički performans bit će u saradanji sa Vijećnicom i Gradom. Tom prilikom ćemo dodijeliti nagradu Milomiru Kovačeviću povodom čega će biti i muzički performans u kojem će učestvovati, do sada najveći gradski hor, sa 900 djece iz osnovnih škola u Sarajevu, pod dirigentskom palicom profesora Mehmeda Bajraktarevića.

I ove godine, program će biti multimedijalan pa poseban TV program biti realizovan u saradnji sa TV1 na kojoj će biti prikazani filmovi stranih, ali i domaćih produkcija, a koji tematiziraju rat u BiH. Kao zaključak ovom programu, bit će emisija također na TV1, koju će moderirati Nihad Kreševljaković, a tom prilikom će ugostiti ljude koji su učestovali u stvaranju ranije prihazanih filmova. U okviru programa će na BHT1 biti prikazan film Balet u Sarajevu, rediteljice Nadže Pušilo, nastao u koprodukciji Udruženja umjetnika BELLARTE i BHT1 televizije. Film tematizira balet, često zapostavljenju umjetnost kod nas, a dotiče se i baleta u periodu opsade pa je, kao takav, film važan za naš program.

 

Iako je film Scream for me Sarajevo, publika više puta imala priliku da vidi u kinima, za Modul Memorije, kao program koji se bavi opsadom, sjećanjem i umjetnošću je bitno da ovaj film bude prikazan. Ono što ga razlikuje od prethodnih projekcija jeste činjenica da će na ovom prikazivanju biti i Alex Elena, bubnjar Brucea Dickinsona koji je ’94 imao koncert u Sarajevu, ali i svjetski priznat fotograf, čiju izložbu će publika također imati priliku da vidi u okviru Modula Memorije 2019. Njegova izložba, Moving forward će zvanično biti otvorena 20. aprila u Umjetničkoj galeriju, uz muzički performans, a Alex kroz svoje fotografije tematizira ljepotu i različitost svijeta.

 

fotografija Milomir Kovačević Strašni
fotografija Milomir Kovačević Strašni

 

Ovogodišnja filmska premijera je premijera filma Don’t cry for me – Susan Sontag u Sarajevu, Nihada Kreševljakovića. Film se bavi dolaskom i radom Susan Sontag, u Sarajevo, dok je režirala predstavu Čekajući Godoa u Pozorištu mladih u Sarajevu. U filmu se pojavljuje 12 aktera i akterki, umjetnika, koji su učestvovali u stvaranju ove predstave i koji ustvari i jesu pokretačka snaga.

 

Naredna izložba jeste izložba Teatar pod opsadom, nastala u koprodukciji sa Narodnim pozorištem u Sarajevu. Bit će otvorena 25. aprila, a ovom prilikom će posjetitelji i posjetiteljke imati prvi put priliku da vide cjelovitu i kompletiranu teatrografija ratnih premijera, uz arhivske materijale o tim predstavama. Pored predstave Kavkaski krug kredom, Paola Megellia, te predstave Nigdje nikog nemam, Albana Ukaja, koju će publika moći pogledati u okviru Modula Memorije, Scena MESS će imati i svoju premijeru predstave Tvoj sin Huckleberry Finn, nastale u koprodukciji sa Narodnim pozorištem u Tuzli, u režiji mladog reditelja Alena Šimića. Premijera će biti održana u Tuzli, 26. aprila, u Tuzli.

 

Nigdje nikog nemam / foto Velija Hasanbegović
Nigdje nikog nemam / foto Velija Hasanbegović

 

Posljednja izložba koju ćemo otvoriti u ovogodišnjem Modulu, bit će izložba fotografa Paula Lowea, Čekajući Godoa: Susan Sontag u Sarajevu, a koju radimo u saradnji sa Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Kao i svake godine, i ove godine, Modul Memorije organizuje programe i van Sarajeva pa će tako u Konjicu biti promocija knjige Znaš li Nunu Montiljo?, autora Edina Krehića, koja je prije nekoliko dana objavljena, te predstava Nigdje nikog nemam reditelja Albana Ukaja. Ove godine je odštampana i jedna knjiga u okviru Modula Memorije, drama Biće, biće… To je tekst po kojem je nastala jedna od kultnih prijeratnih sarajevskih predstava. Ova traba je trebala biti odštampana još početkom ’90-ih, ali zbog ratai svega što se dogdoilo u Sarajevu, knjiga je do sada čekala svoj red.

 

– Ovogodišnji program Modula Memorije kroz intenzivno bavljenje teatrom je ujedno i najava naredne godine, kada Festival MESS obilježava 60 godina, a Modul Memorije 25 godina svoga postojanja. Kroz tih 60 godina gradila se slika Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine kao teatarskog centra, te grada koji njeguje i duboko vjeruje u teatar. Zbog toga se nadamo da će svi sugrađani i sugrađanke uživati u programima koji traju čitav april, zaključio je za kraj Nihad Kreševljaković.

 

 

Ono što je posebno važno naglasiti jeste da su svi programi Modula Memorije, osim repertoarskih predstava, za sve posjetitelje i posjetiteljke, slobodni!

 

Sve aktivnosti Modula Memorije, kao i program sa vremenom i mjestom održavanja, možete pronaći na web stranici www.mess.ba te na instagram profilu Festival MESS.

 

naslovna_Milomir Kovačević Strašni

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Počeo prvi WomEmpower festival u Mostaru