Sarajevske večeri muzike

28. Sarajevske večeri muzike se vraćaju u punom sjaju

Release Date
14/03/2022

Sarajevske večeri muzike, 28. po redu, ljubiteljima umjetničkog izražaja ponudit će četiri cjelovečernja koncerta u periodu od 8. do 13. maja 2022. godine. Nakon dva izdanja realizirana u sjeni pandemije COVID-19, ovogodišnji SVEM publici se vraća u svom punom sjaju. Koncerti će biti realizirani na lokaciji  Narodnog pozorišta Sarajevo, te u okviru koncertne sale Cvjetko Rihtman – Srednja muzička škola Sarajevo. U nastojanju da javnosti pruži potpun muzički doživljaj organizator je programski fokus postavio veoma široko te isti obuhvaća izvedbe iz domena solističke, ali i reprezentativne literature kamernog muziciranja.

Sarajevske večeri muzike donose defile renomiranih umjetničkih imena, a tome je dokaz i prvi koncert na kome će se javnosti predstaviti flautista Emmanuel Pahud zajedno s orkestrom Sarajevske filharmonije, a pod dirigentskom palicom Evana Alexisa Christa. Druga koncertna noć rezervirana je za brass kvintet Contrast, dok će na trećem festivalskom koncertu nastupiti perspektivni duo u sastavu violončeliste Isaka Haračića i pijanistice Sonje Marković. Završnica Sarajevskih večeri muzike, ovaj put, proteći će u znaku interpretacije afirmiranog violiniste Sergeja Krylova, koji će nastupiti uz Sarajevsku filharmoniju predvođenu bosanskohercegovačkom dirigenticom Samrom Gulamović. Kao i svake godine Festival nosi i snažnu pedagošku poruku – u vidu rada sa studentima i učenicima muzike, a koju već tradicionalno predvodi istaknuti umjetnik Ranko Rihtman u saradnji sa Srednjom muzičkom školom Sarajevo. Radionice će se realizirati od 9. do 13. maja 2022. godine.

 

Program 28. Sarajevskih večeri muzike

nedjelja, 8.5.2022, 20:00

Narodno pozorište Sarajevo

Sarajevska filharmonija

Emmanuel Pahud, flauta

Evan Alexis Christ, dirigent

 

ponedjeljak, 9.5.2022, 20:00

Koncertna sala Cvjetko Rihtman – Srednja muzička škola Sarajevo

Contrast, brass kvintet

 

srijeda, 11.5.2022, 20:00

Koncertna sala Cvjetko Rihtman – Srednja muzička škola Sarajevo

Isak Haračić, violončelo

Sonja Marković, klavir

 

četvrtak, 12.5.2022, 20:00

Narodno pozorište Sarajevo

Sarajevska filharmonija

Sergej Krylov, violina

Samra Gulamović, dirigent

 

9.5. – 13.5.2022. 

Jazz Harmonija sa Rankom Rihtmanom

U saradnji sa Srednjom muzičkom školom Sarajevo

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Pytzek: Produkcija sa ovih prostora sve više igra ulogu na globalnoj plesnoj mapi