5 najboljih knjiga za plažu

Spori ritam odmora i ljetovanja najbolje je nadopuniti dobrom knjigom. Ekipa Books.ba izdvojila je 5 najboljih za čitanje na plaži.

 

i tako je izgubiš

 

 

I tako je izgubiš / Junot Diaz / cijena_18 KM

Diaz ovog puta okreće svoj izvanredni talent ka neizbrisivoj, nemogućoj snazi ljubavi – opsesivnoj ljubavi. Na plaži u Dominikanskoj Republici batrga se veza kojoj nema spasa. U vrelini bolničke praonice u New Jerseyju jedna žena pere veš svog ljubavnika i razmišlja o njegovoj supruzi. U Bostonu muškarac kupuje svom sinu jedincu, djetetu ljubavi, prvu palicu i rukavicu za bejzbol. U središtu svih ovih priča stoji neobuzdani i neodoljivi Yunior, mladi tvrdoglavac čija se ljubavna čežnja može mjeriti samo s njegovom nepromišljenošću – i s izvanrednim ženama koje ljubi i gubi: umjetnički nastrojenom Almom, starijom gospođicom Lorom, Magdalenom koja sve Dominikance smatra preljubnicima, te ljubavi njegovog života čija tuga pregolema na kraju postaje njegova vlastita.

 

 

 

i_slon_isceznu

 

 

I slon iščeznu i drug priče / Haruki Murakami / cijena_17 KM

Kad čovjekov omiljeni slon iščezne, poremeti se ravnoteža njegovog cjelog života. Zbog grčeva od gladi, mladi par u ponoć odlazi da orobi McDonalds. Jedna žena saznaje da je neodoljiva malom zelenom čudovištu koji izmili iz njene bašte. Žena koja ne može zaspati budi se u svijetu sumraka polusvijesnosti u kome sve izgleda moguće – čak i smrt. U svakoj od ovih priča Murakami odlučno napada normalno.

 

 

 

 

uoci_svetkovine

 

 

Uoči svetkovine / Saša Stanišić / cijena_22 KM

Noć je pred Aninu svetkovinu sred istočnonjemačkog ravnog Uckermarka. Selo Furstenfelde spava. Skeledžija ne – on je mrtav. Gospođa Kranz, slikarka koja noću ne razlikuje boje, sprema se da prvi put naslika selo noću. Zvonar i njegov šegrt hoće da pokrenu zvona, ali njih je neko ukrao. Lisica traži kokošija jaja za svoje mladunce, a gospodin Schramm, bivši potpukovnik Nacionalne narodne armije, iznalazi više razloga protiv života nego protiv pušenja.

 

 

 

Devet

 

Devet / Andrej Nikolaidis / cijena_11 KM

Prekaljeni, cinični novinar otkrije da baka koja ga je odgojila – nije bila njegova baka. Shvaća da je čitava histroija njegove porodice izmišljena, da je sve, od porodičnog stabla do fotografija iz obiteljskog albuma, krivotvorina. Počinje istragu o svom porijeklu, u čijem središtu je tajanstvena figura njegove majke, koju nikada nije upoznao. Uskoro povjeruje da je njegova majka bila ubica jugoslavenske Tajne službe, specijalizirana za likvidacije političkih emigranata, da je njegov život, od rođenja, pod kontrolom i u vlasništvu opasne službe. Istraga ga vodi do navodno okultne prirode ratnih zločina u Višegradu, čitavog niza lažiranih samoubistava počinjenih širom Evrope, biografija serijskih ubica, okultizma u Škotskoj, simbolike broja devet, pa sve do praznog groba njegove majke… U svom prepoznatljivom bastardnom romanesknom obliku, Andrej Nikolaidis, ovoga puta u mističnom kriminalističkom zapletu, ne gubi oštrinu pri vivisekciji našeg skromnog postojanja. Snažan, filozofski potkovan, neobično svjež i zanimljiv Devet uvlači čitatelja u egzistencijalni labirint i ne dopušta mu da iz njega iziđe do posljednje stranice romana. / Diana Matulić

 

 

 

 

zov-kukavice

 

Zov kukavice / Robert Galbraith / cijena_22 KM

Kad problematična manekenka padne sa snijegom prekrivenog balkona jede palate u londonskom Mayfairu, svi zaključe da se radi o samoubistvu; svi osim njenog brata, koji se za pomoć obraća privatnom detektivu Cormoranu Strikeu. Strike je ratni veteran, čovjek sa ožiljcima na tijelu i duši, u čijem životu odavno nema ni reda ni poretka. Preuzimanje slučaja pruža mu materijalnu sigurnost, ali će zauzvrta platiti veču cijenu. što dublje zadire u misteriozno ubistvo, tajne koje ga okružuju sve su mračnije i prijete da ga progutaju. Uzbudljiv triler koji se odvija u ulicama Mayfaira i zabačenim pubovima East Enda i Sohoa, Zov kukavice prvi je roman o detektivu Cormoranu Strikeu.

 

tekst_FBL / BOOKS.BA

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Najbolje mačke književnosti