50 nijansi cyber feminizma: Feministički principi interneta

Sarajevski otvoreni centar, uz partnersku podršku Fondacije Friedrich Ebert, nastavlja sa održavanjem predavanja unutar trećeg ciklusa predavanja i feminističkih razgovora Neko je rekao feminizam? Drugo predavnje, pod nazivom 50 nijansi cyber feminizma: Feministički principi interneta bit će održano u utorak, 14. aprila ove godine u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH sa početkom od 18 sati.

 

Predavačice će biti Belma Kučukalić i Aida Mahmutović, članice tima Fondacije OneWorld i web portala zenskaposla.ba, koje će govoriti o internetu kao alatu koji je promijenio svijet, kao i javni i politički prostor. Kao feministkinje, kakav internet želimo i šta treba da uradimo da ga takvim napravimo? Ko kreira politike koje se tiču upravljanja internetom? Muškarci i žene zajedno? Kako se to odražava na sve učestalije nasilje nad ženama kroz tehnologiju? Zasto je besplatan i otvoren pristup internetu važan za žene širom svijeta? Ko su vodeće žene u svijetu tehnologije i dokle seže njihova kreativnost? Kakve veze ima naša seksualnost sa čudesnim svijetom interneta i kako povući liniju između privatnosti i zadovoljstva? Kroz pedeset različitih primjera, kako lokalnih, tako i svjetskih, u 90 minuta potražit ćemo zajedno odgovore na ova pitanja.

 

Neko je rekao feminizam

 

Više o trećem ciklusu možete pronaći ovdje, a više o svakom predavanju i razgovoru iz prvog i drugog ciklusa potražite prateći ovaj link.

 

Ilustracije koje će pratiti najave svih predavanja i feminističkih razgovora, djelo su mlade sarajevske umjetnice Sunite Fišić. Njene radove možete pogledati na Facebook stranici Sunita Fisic Illustration.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Maria Sharapova: Sami kreiramo svoju sreću