50 nijansi cyber feminizma: Feministički principi interneta

Sarajevski otvoreni centar, uz partnersku podršku Fondacije Friedrich Ebert, nastavlja sa održavanjem predavanja unutar trećeg ciklusa predavanja i feminističkih razgovora Neko je rekao feminizam? Drugo predavnje, pod nazivom 50 nijansi cyber feminizma: Feministički principi interneta bit će održano u utorak, 14. aprila ove godine u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH sa početkom od 18 sati.

 

Predavačice će biti Belma Kučukalić i Aida Mahmutović, članice tima Fondacije OneWorld i web portala zenskaposla.ba, koje će govoriti o internetu kao alatu koji je promijenio svijet, kao i javni i politički prostor. Kao feministkinje, kakav internet želimo i šta treba da uradimo da ga takvim napravimo? Ko kreira politike koje se tiču upravljanja internetom? Muškarci i žene zajedno? Kako se to odražava na sve učestalije nasilje nad ženama kroz tehnologiju? Zasto je besplatan i otvoren pristup internetu važan za žene širom svijeta? Ko su vodeće žene u svijetu tehnologije i dokle seže njihova kreativnost? Kakve veze ima naša seksualnost sa čudesnim svijetom interneta i kako povući liniju između privatnosti i zadovoljstva? Kroz pedeset različitih primjera, kako lokalnih, tako i svjetskih, u 90 minuta potražit ćemo zajedno odgovore na ova pitanja.

 

Neko je rekao feminizam

 

Više o trećem ciklusu možete pronaći ovdje, a više o svakom predavanju i razgovoru iz prvog i drugog ciklusa potražite prateći ovaj link.

 

Ilustracije koje će pratiti najave svih predavanja i feminističkih razgovora, djelo su mlade sarajevske umjetnice Sunite Fišić. Njene radove možete pogledati na Facebook stranici Sunita Fisic Illustration.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Jared Leto će igrati Andyja Warhola