fotografija Velija Hasanbegović

7 preporuka šta raditi ovog vikenda u Sarajevu

Release Date
02/06/2022
naslovna fotografija
Velija Hasanbegović

Za vikend nas očekuje lijepo i vrijeme i topla energija brojnih umjetnika i umjetnica. Ukoliko ćete ostajati ovog vikenda u Sarajevu preporučujemo vam da posjetite Goethe-Institut u kojem vas očekuju Dani održivosti, Kutchu, Silver&Smoke i Zlatnu dolinu ukoliko ste raspoloženi za ples, da posjetite Malu scenu STOLABORATORIJU i pogledate sjajnu predstavu Alena Šimića Umjetnik u gladovanju, pogledate izložbu slika talijanskog umjetnika Claudia Malacarnea ili da se jednostavno opustite uz novu tehniku yoge u Yoga Sarajevo studiju.

 

GOETHE GOES GREEN: Dan odživosti u Goethe-institutu / 4. juna od 10h do 20h

Svake godine između 30. maja i 5. juna širom svijeta održavaju se Dani održivosti kako bi se podigla svijest i tim povodom i pod motom GOETHE GOES GREEN Goethe-Institut u saradnji sa Caféom Goethe by Kawa 4. juna 2022. prvi put u svojoj novoj kući slavi taj dan. U čast Danu održivosti od 10h do 20h za posjetitelje i posjetiteljice svih uzrasta biti održani sajam, prezentacije, predavanja i radionice.

 

 

All day Matinée iza Kutche / 4. juni od 14h do 24h

 

Sarajevo Matinee se vraća lokaciji na kojoj je sve počelo. Mnogo ih uspomena veže za oKutchu stoga su odlučili da baš tu organiziraju novo Matinee All day druženje ! Ovoga puta dobro poznatom line up-u se pridružuje Novak koji nam dolazi iz Crne Gore, Hanna Dujmović će nas počastiti slikarskim performansom a Sarajevo Originals sprema novu izložbu fotografija. Uz muziku i piće očekuju vas ukusni zalogaji koje će pripremiti Gastro pub FABRIKA.
ulaz 14:00 – 16:00 – FREE
poslije 16:00 – 15KM 

 

 

fotografija Velija Hasanbegović

Predstava Umjetnik u gladovanju / Mala Scena STOLABORATORIJA / 4. juni u 19:30

Stolarija Narodnog pozorišta Sarajevo prostor je u kojem se nalazi mala scena – u ovoj umjetničkoj sezoni nazvana scena Stolaboratorija i upravo u tom ambijentu bit će inscenirana dramska predstava Umjetnik u gladovanju rađena prema motivima i fragmentima iz života, djela, pisama i dnevnika Franza Kafke, a u režiji Alena Šimića.

U predstavi igraju: Ida Keškić, Tamara Miličević – Stilić, Ivona Baković, Dino Sarija, Dino Bajrović i Domagoj Nižić.

Osim reditelja Šimića, autorsku ekipu čine: Benjamin Hasić kao jedan od asistenata režije, koji potpisuje i dramaturgiju i dramatizaciju, za scenski pokret je zadužena Ena Kurtalić, muziku potpisuje Mirza Rahmanović – Indigo, a scenografiju i kostimografska rješenja Sabina Trnka.

Pored Hasića, asistentice režije su i Ajla Bešić i Ena Kurtalić. Asistent dramaturgije je Armin Behrem.stolarija narodnog pozorišta

 

 

Mia Mendi @Silver&Smoke / 4. juni od 23h

Mia Mendi, popularni dvojac koji se vraća u Sarajevo nakon dvije godine. Još od 2013. se razvija u svom stilu, pristupu ali i konceptu. Njihov YouTube kanal danas predstavlja jednu od najpoznatijih platformi za promociju elektronske underground muzike. Sinergija mistične atmosfere i melodičnih sintova praćena masivnim bubnjevima će učiniti ovaj petak nezaboravnim! Lokalna podrška su Sahfi B2B Erius i Stellar B2B Dynnotik.

ulaz prije 00:00 15KM
poslije 00:00 20KM

 

 

 

Umjetnička galerija BiH / Izložba slika ‘Claudio Malacarne: La luce si colora’ / do 29. juna

U srijedu, 1. juna je u Umjetničkoj galeriji BiH otvorena izložba slika La luce si colora umjetnika Claudia Malacarnea u Izložba će biti otvorena do 29. juna, ali vam predlažemo da je posjetite već ove subote.

Da bismo upotpunili ceremoniju obilježavanja našeg Dana Republike u Sarajevu, gradu izvanredne živosti i kulturne inteligencije, ujedinjenog s Italijom dubokim vezama prijateljstva i saradnje, pomislio sam da ništa ne bi bilo prigodnije i sugestivnije od izložbe maestra Claudioa Malacarnea. Otud ideja o postavci maestrovih slika u prestižnoj Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu. U slikarskoj tehnici Malacarnea – čijim prijateljem, osim poklonikom, imam čast biti –ganutost izaziva razarajuća komunikacijska snaga, udobrovoljena pirotehničkim i eksplozivnim bojama putem kojih umjetnik koristi kist u jednoj ritmičnoj hromatskoj igri. ‘Sjena svjetlosti’ –ciklus iz kojeg potječu djela na ovoj izložbi – izvanredno vrednuje elemente prirode, naročito vodene ambijente, gdje su djeca, koju oslikava maestro, uljuljkana i radosna, u stanju gotovo metafizičke vedrine. Stoga je upravo ta nevina blaženost djece koju pijesak i talasi nježno miluju, nit vodilja izložbe, najljepši omaž koga Italija može prirediti za Sarajevo i za Bosnu i Hercegovinu u godini obilježavanja tridesete godišnjice od početka rata i opsade prijestolnice, rekao je Marco Di Ruzza, Ambasador Italije u Bosni i Hercegovini.

Yin Yoga & Yoga Nidra za duboko opuštanje i transformaciju / Yoga Sarajevo / 5. juni od 7h do 8:15h

Mnogi od nas već znaju za Yin Yogu ali možda nisu još probali Yoga Nidru, stoga studio Yoga Sarajevo nudi priliku da probate Yoga Nidru i da osjetitie šta znači pravi duboki odmor cijelog bića. Nakon časa Yin Yoga naše tijelo je spremno da utone u dubine naše podsvijesti i dio nesvijesnog dijela mozga, kako bi mi na taj način doživjeli duboko opuštanje i transformaciju. Cilj Yoga Nidre je zadržiti punu svjesnost uma dok je vaše tijelo u stanju dubokog sna. To je kao da spavate, ali ste istovremeno svjesni svega što se oko vas događa. I dok povlačite sva svoja osjetila prema unutra, jedino sluh ostaje aktivan dok slušate glas osobe koja vas vodi kroz joga nidru. Tokom yoga nidre povezujete se sa svojom višom sviješću, što vam omogućuje da postanete najbolja verzija samih sebe. Intuitivnost do koje se dolazi kroz ovu tehniku omogućuje vam da u sebi pronađete odgovore na mnoga pitanja i izrazite svoju pravu prirodu živeći u skladu sa samima sobom.

Yoga Nindra duboko relaksira i obnavlja tijelo te resetuje um i uravnotežuje živčani sustav, pridonosi emocionalnoj stabilnosti, pomaže kod nesanice i poboljšava kvalitetu sna, ublažava anksioznost i blaže oblike depresije, ubrzava oporavak od bolesti, pomaže zacjeljivanju proživljenih trauma, povećava samopouzdanje, podiže razine energije, jača intuiciju, povećava kreativnost, potpomaže proces učenja, oslobađa loših navika.
donacija 15KM

 

 

Mucha Lucha | SUNDAY ALL DAY @Zelena Dolina / 5. juni od 11h do 21h

Sunday All Day se vraća, i to svake nedjelje do mjeseca oktobra! Zaplešite sa nama u Zelenoj Dolini uz najbolje DJ-eve i odličan izbor hrane i pića! Pripremili su i poseban program za malu raju! Svake nedjelje u Zelenoj Dolini 11:00 – 21:00
cijena ulaznice: 5 KM uz konzumaciju
ulaz besplatan za djecu

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Mirsada Zećo: Muzika ima preventivnu ulogu u otklanjanju stresa, jača imunitet i budi kreativnost