ALL INCLUSIVE: Predstava koja istražuje sopstveno tijelo, granice i mogućnosti prihvatanja sebe i drugog

Datum objave
18/09/2019

U Pozorištu mladih Sarajevo će se u petak, 20. septembra 2019. godine u 20:00 sati izvesti pretpremijera predstave All Inclusive koja je tema istraživanja studentice glume master studija Amile Terzimehić na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Plakat - All Inclusive

 

Predstava je namijenjena za odrasle osobe, a režiju su uradile Amila Terzimehić i Ena Kurtalić. U predstavi igraju Amila Terzmehić, Ena Kurtalić, Jasmin Džemidžić i Merima Dervović. Kostimografiju i scenografiju je uradila Lejla Hodžić, saradnica za dramaturgiju je bila Emina Omerović, a dizajn plakata je uradila Nađa Čengić. Mentor rada je bio Ermin Bravo.

Predstava All Inclusive, u kojoj osobe sa invaliditetom scenskim pokretom govore o posebnim potrebama koje imamo svi i u kojoj se kroz magistarski rad autorice Amile Terzimehić istražuje sopstveno tijelo, granice i mogućnosti prihvatanja sebe i drugog, namijenjena je svima. Ova predstava za odraslu publiku, ispituje arhetipske obrasce Ružnog pačeta kroz Lacanov svijet u ogledalu i sukob sa tim svijetom, kaže Lejla Panjeta, direktorica Pozorišta mladih Sarajevo.

DSC_8053 Mina Delic May 2019

Predstava govori o slobodi i drugačijem. Ona je rezultat višemjesečnog istraživanja koje se temeljilo na dijalogu moje tijelo i ja. Kao umjetnici imamo obavezu mijenjati mišljenje ljudi, buditi svijest, ukazivati na probleme i postavljati pitanja. Aktivnim učešćem osoba sa invaliditetom rušimo stereotipe na način da oni mogu biti glumci i performeri. Svi smo jednaki na sceni, istaknula je Amila Terzimehić.

Pozorište mladih nastavlja da prevazilazi granice i otvara svoja vrata autorima sa inovativnim, originalnim i kreativnim rezultatima u svim oblastima umjetničkog izražavanja, uz prilagođenje za osobe sa invaliditetom.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Istaknuta bh. umjetnica Arleta Ćehić izlaže u Brazilu