ARTsee aplikacija povodom Međunarodne noći muzeja prilagođena za kućnu upotrebu

S obzirom na pandemiju Covid-19, koja je na skoro dva mjeseca zatvorila muzejske institucije za javnost i Umjetnička galerija BiH našla se pred zidom po pitanju projekata planiranih za proljeće/ljeto 2020. Kao što je javnosti već poznato, UGBIH je početkom 2020. godine uz pomoć Goethe Instituta, kreirala android aplikaciju za djecu sa razvojnim teškoćama pod nazivom ARTsee.

 

Aplikacija koristi 7 umjetničkih djela sa stalne postavke Oprostorena intimaVelika krošnja Safeta Zeca, Enterijer Karla Afana de Rivere, Cvijetnu livadu Gabrijela Jurkića, Pogled na Maglaj Salima Obralića, Ulicu Maria Mikulića, Mali dio bašte Bekira Misirlića i Iz ateljea Atanasija Popovića.

 

artsee

 

Skeniranjem QR koda, korisniku se nude tri alternativna oblika interpretacije navedenih umjetničkih djela: vizuelni, auditivni i tekstualni, koji bi prvenstveno u fizičkom okruženju muzeja i u interakciji sa originalnim umjetničkim djelima, trebali raditi na razvoju kognitivnih, socijalizacijskih i komunikacijskih vještina kod djece sa razvojnim teškoćama.

 

Kako zbog pandemije nismo bili u mogućnosti nastaviti period prototestiranja i ponuditi je javnosti na korištenje u muzeju, za ovogodišnju Međunarodnu noć muzeja koja će se u virtuelnom obliku obilježiti 16. maja 2020. godine, prilagodili smo ARTsee za kućnu upotrebu. Internacionalni komitet muzeja (ICOM) za ovu godinu preporučio je muzejima temu inkluzije. Sve što je potrebno jeste da posjedujete android mobitel ili tablet, te da se javite na mail artseapp@gmail.com kako bismo Vam poslali link za besplatan download aplikacije i set od 7 QR kodova za skeniranje, poručuju iz Umjetničke galerije BiH.

 

Iako je aplikacija kreirana za djecu sa razvojnim teškoćama, pogodna je i zanimljiva za korištenje i tipičnoj djeci mlađeg školskog uzrasta.

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Svi su poludjeli za Instagram profilom HOT DUDES READING