Authority Partners: Snaga IT industrije u BiH

U utorak, 17. decembra, IT kompanija Authority Partners je novogodišnjim koktelom za partnere i medije zaključila jednu od najuspješnijih godina u 15 godina postojanja na bh. tržištu.

 

Otvaranjem razvojnog centra u Sarajevu prije gotovo petnaest godina, tim Authority Partnersa je realizirao ideju osnivača da Bosnu i Hercegovinu uključi u mrežu tada već uspješne, globalne IT kompanije. Nakon prve godine poslovanja u BiH kompanija je imala četiri konsultanta, a taj je broj za sedam godina narastao na prvih stotinu konsultanata različitih profila. Danas, kompanija u BiH upošljava tri stotine konsultanata i konsultantica i ima kapilarnu mrežu različitih neprofitnih aktivnosti kojima nastoji u zajednicu u kojoj posluje uložiti kapital znanja i vještina. Najpopularnija aktivnost je svakako AP Lab, svojevrsni centar za prijenos znanja za mlade IT entuzijaste i one koji se IT poslom bave ili namjeravaju baviti profesionalno.

 

Amina Karić

 

– Odgajanje generacija, u smislu prenošenja znanja i konkretnih vještina, u našoj kompaniji nije kozmetička intervencija, nego vrlo stvarno nastojanje da talentovane mlade ljude dodatno zainteresiramo i osposobimo za poslove unutar industrije koja se, dok ovo govorim, već mijenja i razvija. Kolegice i kolege koje angažujemo kao predavače u AP Labu su najbolji koji se danas mogu pronaći na tržištu znanja, i rad s mladima smatramo prije našom obavezom nego opcijom“, rekla je na današnjem druženju Amina Karić, direktorica Authority Partnersa.

 

Kompanija je i dio BIT Alliance, udruženja gotovo 70 bosanskohercegovačkih IT kompanija, koja nizom aktivnosti nastoji poboljšati uslove u kojima ova industrija posluje i ojačati nacionalnu privredu kroz proizvodne procese i izvozne kvote. Svojim radom ova je alijansa već napravila značajne intervencije unutar državne resorne legislative, a polovinom godine je bila dijelom strateški značajne odluke kantonalnih institucija da subvencioniraju školarine studenata informacionih tehnologija na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Također, kroz Fondaciju Bosana ova kompanija kroz godine stipendira na desetine uspješnih studenata i studentica.

 

AP AP 2

 

Potvrđujući industrijski liderski status, Authority Partners je danas najavio da već početkom naredne godine, tačnije 31.01. i 01.02.2020. priprema dvodnevno događanje sa posebnim gostom, Dinom Espositom. Ovaj svjetski poznat stručnjak umjetne inteligencije je Sotware i Solution arhitekta ima 10.000 trenerskih sati i više od 500 konferencija na kojima je bio govornik iza sebe. Esposito je autor preko 20 tehničkih knjiga i 1000 članaka iz struke, a također je i autor beletristike i scenarija za igre.

 

AP AP 3

 

Authority Partners je, bez sumnje, jedna od kompanija u Bosni i Hercegovini za koju je 2019. bila dovoljno uspješna da ljestvicu u 2020. postavi na novi, još viši nivo, što je izvrsna vijest u ukupnoj nacionalnoj privrednoj slici danas.

 

AP AP 1 AP AP 4

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Svjetski sajam nauke, inovacija i kreacija Maker Faire dolazi u Sarajevo