Authority Partners: Snaga IT industrije u BiH

U utorak, 17. decembra, IT kompanija Authority Partners je novogodišnjim koktelom za partnere i medije zaključila jednu od najuspješnijih godina u 15 godina postojanja na bh. tržištu.

 

Otvaranjem razvojnog centra u Sarajevu prije gotovo petnaest godina, tim Authority Partnersa je realizirao ideju osnivača da Bosnu i Hercegovinu uključi u mrežu tada već uspješne, globalne IT kompanije. Nakon prve godine poslovanja u BiH kompanija je imala četiri konsultanta, a taj je broj za sedam godina narastao na prvih stotinu konsultanata različitih profila. Danas, kompanija u BiH upošljava tri stotine konsultanata i konsultantica i ima kapilarnu mrežu različitih neprofitnih aktivnosti kojima nastoji u zajednicu u kojoj posluje uložiti kapital znanja i vještina. Najpopularnija aktivnost je svakako AP Lab, svojevrsni centar za prijenos znanja za mlade IT entuzijaste i one koji se IT poslom bave ili namjeravaju baviti profesionalno.

 

Amina Karić

 

– Odgajanje generacija, u smislu prenošenja znanja i konkretnih vještina, u našoj kompaniji nije kozmetička intervencija, nego vrlo stvarno nastojanje da talentovane mlade ljude dodatno zainteresiramo i osposobimo za poslove unutar industrije koja se, dok ovo govorim, već mijenja i razvija. Kolegice i kolege koje angažujemo kao predavače u AP Labu su najbolji koji se danas mogu pronaći na tržištu znanja, i rad s mladima smatramo prije našom obavezom nego opcijom“, rekla je na današnjem druženju Amina Karić, direktorica Authority Partnersa.

 

Kompanija je i dio BIT Alliance, udruženja gotovo 70 bosanskohercegovačkih IT kompanija, koja nizom aktivnosti nastoji poboljšati uslove u kojima ova industrija posluje i ojačati nacionalnu privredu kroz proizvodne procese i izvozne kvote. Svojim radom ova je alijansa već napravila značajne intervencije unutar državne resorne legislative, a polovinom godine je bila dijelom strateški značajne odluke kantonalnih institucija da subvencioniraju školarine studenata informacionih tehnologija na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Također, kroz Fondaciju Bosana ova kompanija kroz godine stipendira na desetine uspješnih studenata i studentica.

 

AP AP 2

 

Potvrđujući industrijski liderski status, Authority Partners je danas najavio da već početkom naredne godine, tačnije 31.01. i 01.02.2020. priprema dvodnevno događanje sa posebnim gostom, Dinom Espositom. Ovaj svjetski poznat stručnjak umjetne inteligencije je Sotware i Solution arhitekta ima 10.000 trenerskih sati i više od 500 konferencija na kojima je bio govornik iza sebe. Esposito je autor preko 20 tehničkih knjiga i 1000 članaka iz struke, a također je i autor beletristike i scenarija za igre.

 

AP AP 3

 

Authority Partners je, bez sumnje, jedna od kompanija u Bosni i Hercegovini za koju je 2019. bila dovoljno uspješna da ljestvicu u 2020. postavi na novi, još viši nivo, što je izvrsna vijest u ukupnoj nacionalnoj privrednoj slici danas.

 

AP AP 1 AP AP 4

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Jeste li čuli za ‘bulletproof coffee’?