Bambi Molesters: Živ grad podrazumijeva živahne ulice i slobodu događanja

Na Festivalu ulične umjetnosti 2016 će u nedjelju, 24. jula, s početkom u 21h na pozornici u Radićevoj ulici nastupiti bend The Bambi Molesters, poznati hrvatski instrumentalni surf rock bend iz Siska. Bambi Molestersi postoje od 1995., te se, sa pet izdatih albuma, smatraju jednim od najvažnijih surf rock bendova na svijetu. Povodom predstojećeg koncerta u Sarajevu, FUU ekipa napravila je kratki intervju sa Bambi Molestersima u kojem govore o novom albumu, filmu A Night in Zagreb, očekivanjima u vezi nastupa u sklopu FUU festivala i preuzimanju javnog prostora od strane građana i građanki.

 

 

Posljednji album ste snimili 2010. godine. Šta su Bambi Molestersi u međuvremenu radili? Radite li na novom albumu, u kojoj je fazi i kada ga možemo očekivati?

Hrvoje Zaborac_Eto, upravo lagano razmišljamo o novom albumu (smijeh). Kod nas nema neke velike žurbe kad su albumi u pitanju. Između albuma Sonic Bullets – 13 from the Hip (2001) i As the Dark Wave Swells (2010) prošlo je punih devet godina. U međuvremenu smo snimili ponovno prvi album Dumb Loud Hollow Twang (2003) i imali zajednički album s Chrisom Eckmanom The Strange – Nights of Forgotten Films (2004). Ne znam točno kada, ali u jednom trenu smo odlučili da nećemo pratiti proračunati, šizofreni tempo izdavačkih kuća za štancanjem albuma pod svaku cijenu svake godine. To nismo mi i to naša publika ne očekuje. Jedino što možemo garantirati nisu rokovi, već da će svaki slijedeći album koji izađe biti fenomenalan!

 

Hoće li biti nekih promjena u odnosu na vaša ranija izdanja? Da li ćete možda neke od novih pjesama predstaviti u Sarajevu?

Lada Furlan Zaborac_Sve što bude na albumu, bit će u funkciji pjesama i onoga što će nam u određenom trenutku zvučati dobro. Saradnje koje smo dosad imali također nisu bile planirane unaprijed, već je do njih došlo spontano, na licu mjesta. Naravno, postoji nekakva ideja o pjesmi koja podrazumijeva aranžmane i instrumente koji bi je trebali svirati, ali to je sve nešto o čemu odlučujemo ‘u hodu’. Set lista za Sarajevo uključit će neke pjesme koje smo ponovno otkrili, neke naše stvari koje ne sviramo često.

 

U međuvremenu je Marc Littler snimio i film o vama A Night In Zagreb. Kakvo je bilo iskustvo rada na filmu? Kakve su bile reakcije medija i publike?

Lada Furlan Zaborac_Film A Night In Zagreb je u punom smislu riječi koncertni film. Iako smo ga snimali nekoliko dana, 95% onoga što je u filmu snimljeno je na koncertu u zagrebačkom kazalištu ITD, na koncertu na kojem smo uživo snimali i dvostruki live album istog imena. Ostatak kadrova Zagreba radili smo dan ranije. Ja bih ga okarakterizirala kao ekspresionističku noir snimku koncerta, režiserovo viđenje benda. Budući da smo bili uključeni u produkciju cijelog projekta od početka do kraja, prvo čega se sjetim je zapravo stres oko rješavanja sitnica oko samog snimanja, što nema veze s kreativnom ulogom benda. Film je zamišljen kao bonus na izdanje dvostrukog albuma, dodatak za tvrdokorne fanove i dokumentiranje benda u proširenoj postavi, međutim prikazan je premijerno i u kinu, te na nekoliko festivala. Između ostalih, bio je i na Sarajevo Film Festivalu, te na festivalu u brazilskom Porto Alegreu.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=bKgQMv05524[/youtube]

 

 

Do sada ste četiri puta nastupali u Sarajevu. U kakvom sjećanju su vam ostala sarajevska iskustva?

Lada Furlan Zaborac_Dosad nam je svaki put u Sarajevu bilo super i uvijek se veselimo susretu s našim poznanicima, kao i sa sarajevskom publikom. Budući da ne sviramo kod vas često, uvijek postoji izazov sviranja pred publikom koja nas možda i ne poznaje toliko dobro.

Hrvoje Zaborac_Mislim da je Sarajevo jedini grad u kojem baš niti jednom nisam išao spavati do jutra!

 

Festival ulične umjetnosti se najvećim dijelom dešava u Radićevoj ulici, u cilju pokretanja inicijative da ta ulica, koja se nalazi u centru grada, postane umjetnička četvrt. Ulica nije baš prilagođena koncertnim aktivnostima, tako da će sve biti na nivou ulične akcije i prilagođavanja ulice različitim oblicima umjetnosti. Kakva su vam dosadašnja iskustva nastupa u prostorima atipičnim za koncerte?

Lada Furlan Zaborac_U 22 godine svirali smo posvuda i u svim mogućim uvjetima. Svaki prostor nosi svoju atmosferu i svaki nastup je drugačiji i neponovljiv. U tome je draž svirki uživo. Svaka od njih je prazan papir na koji i bend i publika imaju priliku zajednički ispisati neku super priču. Vjerujem da će tako biti i u Sarajevu.

Hrvoje Zaborac_Uvijek je dobra atmosfera kada se neki neobični prostor otvara za koncerte. Ljudi i bend su svjesni trenutka i drago im je da sudjeluju u toj nekoj umjetnički djevičanskoj perverziji.

Dinko Tomljanović_Ja se nadam dobrom provodu, veselju i glasnim gitarama.

 

 

Kakvo je vaše mišljenje o potrebi umjetnika i umjetnica, ali i ostalih građana i građanki, da dio javnog prostora uzmu za sebe i svoje potrebe? U cijelom regionu se zapravo vodi borba oko javnog prostora, koji obično završi u službi ispunjavanja privatnih interesa.

Lada Furlan Zaborac_Ako se nešto zove ‘javni prostor’, onda ne bismo trebali govoriti o tome da ga se mora ‘zauzeti’. Povijest nastanka gradova govori o tome da su oni zamišljeni kao mjesto susreta, komunikacije i života na ulici. Komunikacija znači život i nema neke svrhe živjeti u gradu i sjediti doma, u nekom svom malom prostoru. Živ grad podrazumijeva živahne ulice i slobodu događanja, bila ona umjetnička ili neka druga.

Hrvoje Zaborac_Mislim da je napokon došlo vrijeme, nakon svih ovih iracionalnih godina na svim ovim prostorima, da javni prostor u cjelini preuzmu, i to ne za sebe nego za sve nas, školovani, slobodni, samomisleći ljudi, često zvani i umjetnici, i da mu vrate dostojanstvo.

 

intervju je preuzet sa FUU.ba

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Ramiro Lopez u Sarajevu u sklopu Minimalism Records Label Nighta