foto_Miguel Vega

Bassus Colossus: Sedmi rođendan BASS-UL-ULEMA plemena

U subotu, 12. novembra s početkom u 21h u kulturnom centru La Kultur sarajevski dub kolektiv Bass-ul-Ulema proslavit će svoj sedmi rođendan.

 

 

Bass-ul-Ulema / Producentski/selektorski (DJ) te organizacijski duo iz Sarajeva koji na promociji Reggae/Dub/Dubstep/Bass i srodne soundsystem muzike i kulture u ovoj formi djeluje proteklih sedam godina. Orginalni dub teroristi su u vlastitoj organizaciji ugostili te nastupali sa desetinama domaćih (regionalnih) i stranih bendova, selektora i live actova od kojih izdvajaju Vibronics (UK), Joe Nice (USA), High Tone (FR), Brain Damage (FR), Webcam Hi Fi (FR), Zenzile (FR), Dubble Dub (HR), Baga Sound (BA), Bass Culture (HR), Haris Pilton (SLO), Kantriman (SLO), King Shango Sound (HR), Sassja (BiH) Weeding Dub (FR), IrieFM (SRB), Pressure Dub Sounds (ITA), Homegrown Sound (HR) Irie Revolution (SRB), Butchaa MessenJah (SRB), Black Lion Hi Vibes (ITA), Egoless (Hr) i mnogim drugima… Nastupali su u svim većim urbanim sredinama u BiH a na redovnoj bazi nastupaju i u Hrvatskoj te u Srbiji. Kreatori su Duba za Jahba platforme, najdužeg reggae/dub serijala u BiH koji se u srcu Basčaršije održavao svakog utorka od 2013-2015. godine te prvog BH soundsystem festivala Burn Babylon Burn koji je održan na planini Igman 2011. godine.

 

bass-ul-ulema

 

 

Tim povodom dovode posebnog gosta. Iz Baltimorea dolazi Joe Nice, jedan od začetnika svjetske dubstep scene. Joe Niceamerički dubstep ambasador, pripada ključnim imenima američke underground struje dubstepa. Vrti ovaj muzički stil još od 2002. godine, kad je scena u Engleskoj tek bila u nastajanju.

 

foto_Miguel Vega
foto_Miguel Vega

 

U isto vrijeme on je gradio scenu u SAD-u, sarađujući sa do danas najpoznatijim dubstep producentima kao što su Mala, V.I.V.E.K, Skream, Kode9… Joe je poznat je po tome što vodi računa o svježini dubplateova u kolekciji, kao i po tome što u njegove setove ulaze kvalitetne trake, bez obzira na slavna imena izvođača ili njihovu anonimnost. Među dubstep trake će umiksati i stari hip-hop i zaboravljene reggae dragulje, što uz dobro razrađeni flow i vještinu veterana žanra čini njegove nastupe poslasticom za ljubitelje istinskog bass groovea.

 

 

 

Kao podrška tu su još i 207 (Untied, Zagreb, HR), ZENICAFARIA SOUNDSYSTEM / prvi BH soundsystem/ i ZENTASH GIGAWATT (Steppas Records, Sa). Zanimljivo je spomenuti da je ovo prvi nastup Zenicafaria Soundsystema sa vlastitim, ručno izrađenim soundom.

 

207 (Zenica/Zagreb) / Vedran Pušić aka 207 je Dubstep/Bass producent i DJ sa trenutnim prebivalištem u Zagrebu. Vlasnik je izdavačke kuće Untied. Objavljuje za etikete, itekako prepoznatljive u svjetskoj dubstep zajednici: M.U.D, Biscuit Factory i Deep Dark and Dangerous. Uz redovnu podršku legendarnog N Type-a na Rinse Fm-u, trake mu vrte i izvođači kao što su: Distance, Truth, Biome, Demon, Axh, Walsh i mnogi drugi. 207-ica će iduće godine izdati svoj debitantski album za M.U.D.

 

 

 

Zenicafaria Soundsystem (Zenica) / Zenicafaria Sound je skupina prijatelja, zaljubljenika u dub i sound system kulturu čije selekcije su uglavnom orijentirane na roots/uk/stepper dub. Danas unutar crewa djeluju Bussy Baldhead (MC ), Ardubah Warrior i VZA Selecta (selektori).

 

Kolektiv je nastao 2010. godine u Zenici, i prve aktivnosti su se odnosile na organizovanje slušaona i koncerata u gradu. Kroz vrijeme nametala se činjenica da sav taj entuzijazam treba podići na viši nivo, i tako se u martu 2012. godine grupa prijatelja odlučila da zavrti prve trake kao warm up izvođač na dvodnevnom festivalu alternativne muzike pod nazivom FESTIVALčić. Ove  godine kolektiv počinje sa izgradnjom prvog ručno pravljenog soundsystema u BiH.

 

Put ih je do sada vodio na razne lokacije širom bivše države, tako su se našli na Seasplash Festival-u, DUB CAMP-u, Tides of Youth Festivalu, Ritual Festu, Regeneraciji Dunava, Lunar Fest-u, Lost Theory Festivalu, Momento Demento Festivalu, te gostovali u Ljubljani u sklopu Dub Lab programa, u Zagrebu na Reggae Utorku u Mastersu, u Osijeku sudjelovali na Epic Dub Session-u, te također prenosili svoje vibracije u Sarajevu, Rijeci, Splitu, Jelahu, Tuzli, Kaknju, Subotici i Bihaću. Sarađivali su sa Bass Matters Soundsystem, Thunder of Jah Army Soundsystem, Munchies Soundsystem, Baga Sound, Low Frequency, Omanian, Bass-U-Ulema Sound, Homegrown Sound, Komorat, Butchaa MessenJah, Darez Selectah, Lewangz, Shalamanda Hi Fi, Irie Garden, Kantri Man…

 

 

ZENTASH GIGAWATT, Steppas Records (UK), Dub&Roll Records (SWE)  / Mladi sarajevski producentski i selektorski duo koji je od svojih početaka 2013. godine ostvario nevjerovatan progres te svojim radom i predanošću uveliko doprinjeo razvoju soundsystem culture u BiH. Zentash je do 2015. izdao dvije ploče za Steppas Records, kuću Alpha & Omege i Alpha Steppe iz Velike Britanije što su ujedno jedini bh. dub vinili u historiji. Za kratko vrijeme imali su priliku gostovati na velikom broju mjesta I festival u region, te saradjivati I svirati sa vecim brojem kako domacih (Zenicafaria BiH, Kantriman SLO, Bass Culture HR, Egoless HR …) tako i internacionalnih producenata I artista (Jah Yu GER, Vibronics UK, Roots Masashi JP …).

 

 

 

 

Visual_Skali Yo & Technoir

Šteta_10KM

Podržao_BURN

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Grupa Zoster predstavila novi singl KUDA IDU SVI TI LJUDI