Bavarski princ premijerno predstavio novo pšenično Kaltenberg pivo u Sarajevu

Banjalučka pivara počinje sa proizvodnjom i prodajom novog piva iz porodice slavnog Kaltenberg brenda, a riječ je o pšeničnom pivu Kaltenberg Hefe – Weissbier. Činjenica da je na premijernom predstavljanju ovog piva u Sarajevu bilo prisutno Njegovo veličanstvo bavarski princ Luitpold iz dvorca Kaltenberg i vlasnik Kaltenberg pivare, dovoljno govori o značaju novog proizvoda.

 

Direktor Banjalučke pivare je podsjetio da Banjalučka pivara, kao lider na tržištu u BiH već dugo proizvodi piva vrhunskog kvaliteta, te da je dogovor o proizvodnji Weissbier samo logičan nastavak uspješne saradnje sa Kaltenbergom, nakon što je Kaltenberg Pils pivo našlo svoje potrošače na domaćem terenu.

 

Banjalučka pivara već dugo proizvodi piva vrhunskog kvaliteta. Među njima se izdvaja Kaltenberg Pils, te je logičan korak da se saradnja sa Kaltenbergom podigne na još viši nivo. Tržište piva se neprestano mijenja, potrošači žele nove ukuse, nova iskustva. Obzirom da je Weissebier vrsta piva koji dobija masovnu popularnost širom svijeta, željeli smo biti među prvima koji će ga uvesti na naše tržište. Posebno smo ponosni na naš proizvod, jer specifična ekspertiza proizvodnje Weissbier izvorno i vodi porjeklo iz Bavarske. Nadamo se da ćemo ovim obradovati prave poznavaoce i ljubitelje piva u BiH i donijeti dokazan kvalitet na naše tržište – Kaltenberg Hefe -Weissbier vrhunsko pšenično pivo, izjavio je Nicholas Penny, generalni direktor Banjalučke pivare.

 

Princ Luitpold
Princ Luitpold

 

Princ Luitpold podsjetio je da je prvu pivaru u Bavarskoj pokrenula kraljevska dinastija Wittelsbach još davne 1260. godine, i da je Kaltenberg rezultat tog rada i kao takav neizostavan dio tradicije. Tom prilikom je objasnio da se Kaltenberg pivo i danas proizvodi po njemačkom Zakonu o čistoći piva Reinheitsgebot iz davne 1516. godine, kao najstarijem zakonu o sigurnosti hrane.

 

Moj čukundjed, bavarski vojvoda Maximilian I načinio je Bavarsku jednom od najbogatijih država u XV vijeku, a za taj finansijski uspjeh dobrim dijelom je bilo zaslužno upravo pšenično pivo. Naime, Maximilian I je bio posljednji koji je naslijedio prava na proizvodnju Weissbiera (pšeničnog piva) koje je zabranjeno Zakonom o čistoća, i to zbog upotrebe slada pšenice, a ne ječmenog slada. Maximilian je uspješno iskoristio to pravo, tako što je napravio 30 Weisse Bräuhauser (“bijelih” pivara) u cijeloj Bavarskoj, a njegov minhenski Weisses Brauhaus postao je lokalno čudo. Monopol prava na pšenično pivo ostao je u kraljevskoj porodici narednih 200 godina, a mi i danas u proizvodnji Kaltenberg piva koristimo isključivo porodične recepte i davnašnje načine proizvodnje kraljevskih piva, kazao je princ Luitpold.

 

On je također istakao da je kultura ispijanja piva nešto što se veoma cijeni kada se govori o Kaltenbergu, te da Weissbierˇ krije mnoge tajne u kojima će uživati svi oni koji vole prefinjene ukuse piva.

 

Ove tajne otkrio je Artem Vynogradov, koji je diplomirani somelijer piva, ali takođe i menadžer globalne prodaje u timu princa Luitpolda od Bavarske (Global Sales Manager Koning Ludwig International), koji je okupljenima otkrio kako se najbolje uživa u Weissbieru, tako što je na praktičnom primjeru pokazao proces ispravnog točenja i konzumiranja Weissbier piva.

 

– Kaltenberg Hefe-Weissbier – jedno od naših kraljevskih bavarskih specijaliteta, proizvedeno je od posebnog kaltenberškog kvasca i različitih vrsta slada i gorkog hmelja iz Halertaua, prema tajnim porodičnim receptima njegovog Veličanstva, princa Luitpolda od Bavarske. Zbog prirodnog kvasca, ovo pivo je takođe i mutno. Njegov ukus je pitak i osvježavajući, blag i pjenušav, a ostavlja voćni ukus u vašim ustima, poput banane, dinje ili meda, koji nestaje istom brzinom kojom je i došao. Ovo pivo je veoma fino i blago, gotovo bez ikakve gorčine i aftertaste-a. Osvježava Vas i podstiče da nastavite sa njegovom konzumacijom, zaključio je Vynogradov.

 

kaltenberg-pivo-1

Weissbier je pivo proizvedeno gornjom fermentacijom na osnovu iskustva stečenog tokom 200 godina dugog monopola kraljevske porodice u oblasti pšeničnog piva, a ovo je još jedan korak pomoću kojeg Banjalučka pivara i dalje širi svoje uspješno poslovanje u BiH.

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Usporeni snimak tetoviranja koji će vas hipnotizirati